Την πολιτική σκέψη για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας παρουσίασε χθες (Σάββατο 18/5/19) η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνια Κουζή, τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα τόσο προς την ανατολή όσο και προς τη δύση».
Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” στο ξενοδοχείο “Pharae palace”, στην Καλαμάτα, ομιλητής ήταν και ο γνωστός -και από τις μελέτες του στην Καλαμάτα από τις αρχές της 10ετίας του 1980- συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Ζέκκος.
Στην πρόταση της “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” περιλαμβάνεται αξιοποίηση της δυτική πλευράς της πόλης προκειμένου να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τόπος, ενώ παράλληλα το ανατολικό μέτωπο που φτάνει μέχρι τη Μ. Μαντίνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένας χώρος που το παραλιακό μέτωπο θα ανακτηθεί προς όφελος των πολιτών. Αυτό μεταφράζεται σε χώρο που θα αναδεικνύει το φυσικό κάλος της παραλίας, σε χώρο που θα σχετίζεται με την κίνηση των πολιτών καθώς και χώρο για ήπια κυκλοφορία.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καλεσμένος της “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Ζέκκος, ο οποίος ήταν χειμαρρώδης λέγοντας πως όλη αυτή η έντασή του πηγάζει από τη μεγάλη του αγάπη για το τόπο μας. Τόνισε την ανάγκη για μακρόπνοα σχέδια και συμφώνησε στο σύνολο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν σαν ιδέες και προτάσεις από την Τόνια Κουζή.
Μιλώντας με μεγάλη γνώση των θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας και τα συγκοινωνιακά του ζητήματα, είπε πως το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αποτελεί εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί. Επισήμανε πως οι κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης θέλουν τα κέντρα των πόλεων να αποδίδονται στους πολίτες, σε ήπια μέσα μεταφοράς (ποδήλατο, πατίνι, κ.α.) καθώς και στην δημόσια συγκοινωνία. Κλείνοντας, έδειξε την διάθεσή του να προσφέρει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας στον τομέα που αφορά το κυκλοφοριακό ζήτημα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους παρευρισκόμενους, επί εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν την αξιοποίηση των κτηρίων στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και του ίδιου του λιμανιού. Επίσης έγιναν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η κυκλοφορία στην παραλιακή αρτηρία της πόλης, αλλά και τρόποι ώστε να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση όλους τους μήνες του έτους.