Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Προσεγγίζοντας ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μέλλον. Κοινωνία – Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες». Οι εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Μαΐου 2023 στο Ξενοδοχείο Horizon Blu στην Καλαμάτα.
Η διημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα παρουσιαστούν προτάσεις, απόψεις και εμπειρίες για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Επίσης θα γίνει αναφορά στο στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής ως βασικός μοχλός εκκίνησης ενός νέου αγροδιατροφικού μοντέλου ανάπτυξης, από εκπρόσωπο του ΥΠΑΑΤ.
Μέσα από δυναμικές θεματικές θα αναδειχθούν βιώσιμες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, οι προκλήσεις για την αγροδιατροφική αλυσίδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα τεχνολογικά εργαλεία βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο τη φύση.
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό στη Μεσσηνία και την ευφυή γεωργία από καθηγητές και συνεργάτες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τα εργαστήρια, είναι απαραίτητη η προεγγραφή καθώς επίσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προεγγραφή πραγματοποιείται μέσω της φόρμας: https://forms.gle/jwc6Lfx7HeHv3pAw6, μέσω email [email protected], τηλεφωνικά στο γραφείο ΚΑΕΜ Καλαμάτα 2721025700.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2721025700 ή μέσω email: [email protected].
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023
16:30-16:45 Προσέλευση
16:45-17:00 Έναρξη ∆ιηµερίδας
17:00-17:20 Εισαγωγική τοποθέτηση
«Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικήςως βασικός µοχλός εκκίνησης ενός νέου αγροδιατροφικού µοντέλου ανάπτυξης»
Κατερίνα Αθανασοπούλου, Προϊσταµένη Μονάδας Προγραµµατισµού και ∆ικτύωσης της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ
17:20-18:00 Εφαρµόζοντας την έρευνα και την καινοτοµία στον αγρό
Πάνελ συζήτησης
Ξενοφώντας Κάππας, Γενικός ∆ιευθυντής του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη και Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου
Ευδοκία Κρυσταλλίδου, ∆ιευθύντρια του Innovation & Impact Hub, Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή,
∆ηµήτρης Πετρόπουλος, Κοσµήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου
18:00-19:20 Ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής
Πάνελ συζήτησης – Συντονιστής Αντώνης Παρασκευόπουλος, ∆ιευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) Τριφυλίας
«InoFA II: Ψηφιακός µετασχηµατισµός στην αγροτική παραγωγή»
Νίκος Τσότσολας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Συνιδρυτής της πλατφόρµας “KalaΘos”
«Ιχνηλασιµότητα αγροτικών προϊόντων»
Ελένη Κουτσουράκη, ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Green Projects Α.Ε, Συνιδρύτρια της πλατφόρµας “KalaΘos”
«Ψηφιακά καλλιεργητικά εργαλεία: Ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων στον κλάδο της αγροδιατροφής»
Κατερίνα ∆ουρβανάκη, Γεωπόνος Ερευνήτρια – Innovation & Impact Hub, Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή
«Ψηφιακός µετασχηµατισµός καθετοποιηµένης επιχείρησης παραγωγής και εµπορίας Premium Ελαιολάδου» Βάλια Κελίδου, Υπεύθυνη επικοινωνιών του οικογενειακού ελαιοτριβείου “Κύκλωπας Α.Ε.”
«Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για εκτίµηση παραγωγής και έξυπνης φυτοπροστασίας»
Σπύρος Φουντάς, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών
19:20-19:40 ∆ιάλειµµα
19:40-20:25 Συνέργειες της Επιστήμης και της Επιχειρηµατικότητας στην Καλλιεργητική Πράξη
Συντονίστρια Έφη Γεωργακοπούλου, ∆ιευθύντρια της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) Μεσσηνίας
«Πρόσβαση στην Ελληνική Επιστηµονική Βιβλιογραφία για τις Γεωπονικές ΕπιστήµεςΗ Πλατφόρµα ScienceLIB»
Αναστάσιος ∆άρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Γεωπονίαςτου Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου
«Εφαρµογή της επιστηµονικής έρευνας στην καλλιεργητική πρακτική: Βιοδιεγέρτες»
Γιώργος Παυλίδης, Γεωπόνος, ∆ιευθυντής Πωλήσεων της ΕΒΥΠ
«Προάγοντας τη νεανική επιχειρηµατικότητα στον αγροδιατροφικό τοµέα – το παράδειγµα της Μεσσηνίας»
Αγλαΐα Ορφανίδου, Operations Manager στο Mindspace
Ακολουθεί ελαφρύ γεύµα στο χώρο της διηµερίδας
Σάββατο, 13 Μαΐου 2023
09:30-09:45 Προσέλευση
09:45-10:00 Έναρξη εργασιών
10:00-11:00 Κλιµατική αλλαγή
Πάνελ συζήτησης-
Συντονιστής Γιώργος Κόκκινος, Αγρότης, πρόεδρος ∆Σ ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ
«Οι επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην φυτική παραγωγή, µε έµφαση στην ελαιοκαλλιέργεια»
Ηλίας Κάλφας, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Έρευνας Innovation & Impact Hub, Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή
«Οι ενεργειακές κοινότητες και η δυναµική τους στην κοινωνία»
Αποστολίνα Τσαλταµπάση, Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop & Πρόεδρος του Συνδέσµου Επιχειρηµατιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε.
«Ευρωπαϊκά Προγράµµατα για τη βιώσιµη ανάπτυξη στη Μεσσηνία»
Γιώργος Μανέας,Τµήµα Φυσικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήµιο Στοκχόλµης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Ναυαρίνο (ΝΕΟ).
11:00-12:00 Αλιεία-Αγροτουρισµός-Περιβάλλον
Συντονίστρια Ευδοκία Κρυσταλλίδου, ΕπικεφαλήςΙnnovation & Impact Hub, Aµερικάνικη Γεωργική Σχολή
«Συνολικές Παρεµβάσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσσηνίας Οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονοµία»
Γιώργος Σαρελάκος, Επικεφαλής της Aegean Rebreath
«win/win σχέσεις µεταξύ αλιέων και θάλασσας»
Λευτέρης Αραπάκης, Γενικός ∆ιευθυντής και Συνιδρυτής της «Εναλείας»
«Terra Vita – µια “έξυπνη πιστοποίηση” για τη διατήρηση παραδοσιακών αγροτικών τοπίων»
Ρήγας Ζαφειρίου, Συντονιστής Προγραµµάτος για τα Βιώσιµα Αγρο-διατροφικά Συστήµατα για το MedINA
«Πρόγραµµα εκπαίδευσης βιώσιµου εναλλακτικού τουρισµού»
Νίκος Κυριακίδης, Ερευνητής / Εκπαιδευτής Εναλλακτικού Τουρισµού Ιnnovation & Impact Hub, Aµερικάνικη Γεωργική Σχολή
12:00-12:20 ∆ιάλειµµα
12:20-13:20 Εργαστήρια
Εργαστήριο 1: Εναλλακτικός τουρισµός στη Μεσσηνία – Συµµετοχικό εργαστήριο συν-σχεδιασµού δικτύου υπηρεσιών και εµπειριών στη Μεσσηνία, βάσειτων σηµείων ενδιαφέροντος και τις υπάρχουσες υποδοµές των συµµετεχόντων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονταιγια πολυλειτουργικά αγροκτήµατα και σε επαγγελµατίες εναλλακτικού τουρισµού
Νίκος Κυριακίδης, Ερευνητής / Εκπαιδευτής Εναλλακτικού Τουρισµού Ιnnovation & Impact Hub, Aµερικάνικη Γεωργική Σχολή
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονταιγια πολυλειτουργικά αγροκτήµατα και σε επαγγελµατίες εναλλακτικού τουρισµού
Νίκος Κυριακίδης, Ερευνητής / Εκπαιδευτής Εναλλακτικού Τουρισµού Ιnnovation & Impact Hub, Aµερικάνικη Γεωργική Σχολή
Εργαστήριο 2: Ευφυής γεωργία – Internet of Things στη γεωργία – Αισθητήρες στον αγρό: Αρχές λειτουργίας και χρήσεις
Οι συµµετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αισθητήρες αγρού από κοντά. Θα γίνει περιγραφή των εξαρτηµάτων, του τρόπου λειτουργίας και της αξιοποίησης των δεδοµένων εκ µέρους των παραγωγών, µε ζωντανή επίδειξη λειτουργίας αισθητήρα.
Ηλίας Κάλφας, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Έρευνας Innovation & Impact Hub, Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή
Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας
Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το 2016. Είναι μια πρωτοβουλία τους Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Κολέγιο Περρωτής καθώς επίσης και με την υποστήριξη της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ετ.Α.Π) και του Δήμου Καλαμάτας. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα μέσα από τη δημιουργία και την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών, καθώς και στην αθροιστική εμπειρία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. www.kaem.gr