Από το Σεπτέμβριο του 1986 αμέσως μετά τους σεισμούς που άρχισε τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Καλαμάτας -ο οποίος τον Ιούνιο του 1988 εντάχθηκε στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ- μέχρι και σήμερα, επιχειρήθηκε 3 φορές να τοποθετηθούν “αλεξιπτωτιστές” στη θέση του προϊσταμένου. Στις δύο περιπτώσεις από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να έχουν προφανώς τον έλεγχο και τη μία για… προσωπικό ρουσφέτι, πέστε το βόλεμα.
Η πρώτη φορά ήταν το Νοέμβριο του 1989, τη γνωστή περίοδο της… συγκυβέρνησης, που το πάνω χέρι είχε τότε ο Κων. Μητσοτάκης. Ο τότε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ Νικ. Παροίκος, τοποθέτησε “καπέλο” στην ΕΡΑ Καλαμάτας, ορίζοντας υπεύθυνο προγράμματος και τριμελή Επιτροπή Προγράμματος!
O υπεύθυνος προγράμματος είχε εξουσιοδοτηθεί:
«1. Να καταρτίζει να επεξεργάζεται και να συντονίζει το πρόγραμμα του σταθμού
2. Να προτείνει στη Γεν. Διεύθυνση της Ε.ΡΑ βασικά και λειτουργικά θέματα του προγράμματος», παρακάμπτοντας τον διευθυντή του σταθμού στην ουσία
Αυτός όμως το πήγε ακόμα πάρα πέρα και επιχείρησε τον έλεγχο της ενημέρωσης. Σε αυτό βρήκε την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών δημοσιογράφων του Σταθμού, φτάνοντας μάλιστα η υπόθεση στη δικαιοσύνη (μετά από μήνυση του… υπεύθυνου προγράμματος). Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, λίγες ημέρες μετά, αναγκάστηκε να ορίσει προσωρινά στον δημοσιογράφο της ΕΡΑ Γιάννη Τζένη, από την Αθήνα, για “τον συντονισμό του ενημερωτικού τομέα του Ρ/Σ Καλαμάτας”.
Ο κ. Τσένης, όμως δεν υποστήριζε το εγχείρημα του κ. Παροίκου. Αντίθετα, αποχωρώντας απο την Καλαμάτα, σε επιστολή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως «είμαι ευγνώμων για τη συναδελφική βοήθεια που μου δώσατε», ευχαριστώντας «θερμά για την αρμονική μας συνεργασία».
Τελικά, η αντίδραση των δημοσιογράφων, και η αντιμετώπιση του θέματος όπως προαναφέρθηκε από τον κ. Τσένη, ανέτρεψε την δρομολογηθείσα κατάσταση. Έτσι, τον παρ’ ολίγο “υπεύθυνο προγράμματος” η κυβέρνηση τον διόρισε σε φορέα του δημοσίου, στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, και όλα εντάξει!
Μερικά χρόνια μετά ακολούθησε μία δεύτερη παρέμβαση βολέματος. Αυτή τη φορά, το εγχείρημα ξεκίνησε με σύμβαση έργου μουσικού παραγωγού και στη συνέχεια, στις αρχές το 2004, εξελίχθηκε -με απόφαση του τότε γενικού διευθυντή της ΕΡΑ Αντώνη Ανδρικάκη- σε “προαγωγή” του προαναφερόμενου εξωτερικού συνεργάτη σε προϊστάμενο του σταθμού. Και τότε, εν πολλοίς, υπήρξαν αντιδράσεις από εργαζόμενους του σταθμού και δημοσιεύματα με τα καθέκαστα, οπότε με την λήξη της ετήσιας σύμβασης του, δεν υπήρξε συνέχεια. Αναδίπλωση δηλαδή και στην περίπτωση αυτή. Ακολούθησε η τοποθέτηση εκ των έσω στη θέση του προϊσταμένου.
Όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ο Ρ/Σ της ΕΡΑ Καλαμάτας ήταν πάντα ανοιχτός και φιλοξένησε όλες τις φωνές στη συχνότητα του χωρίς μεροληψία και πολιτικές παρωπίδες. Ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής περιόδου και Κυβέρνησης, όλοι οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί, οι πολιτιστικοί, οι αθλητικοί και οι εκπαιδευτικοί φορείς, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, όλοι οι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις έβρισκαν βήμα μέσω των μικροφώνων της ΕΡΑ Καλαμάτας. Μετά ήλθε το μαύρο στην ΕΡΤ, στις 11/5/2013. Τότε, εκεί, στο προαύλιο της ΕΡΑ Καλαμάτας, με τις θερμές εκδηλώσεις συμπαράστασης φορέων και πολιτών, αναγνωρίστηκε το έργο του Ρ/Σ Καλαμάτας της ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.
Και τώρα η διοίκηση της ΕΡΤ -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), εξαπέλυσε «ένα πογκρόμ εναντίον συναδέλφων που είχαν κριθεί διαχρονικά ως άξιοι και ικανοί προϊστάμενοι των αντίστοιχων περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ» και «στη θέση τους και με διαδικασίες φυσικά του τύπου “απ’ ευθείας ανάθεση” (είπαμε καθ’ ομοίωσιν του επιτελικού κράτους) τοποθετήθηκαν με κριτήριο τις γνωστές “αξιοκρατικές” προδιαγραφές που εφαρμόζονται ήδη, 16 νέοι προϊστάμενοι, εκ των οποίων οι 8 από την “ελεύθερη αγορά” των… αρίστων και άλλοι 8 από την “εσωτερική” προσφορά των… προθύμων».
Μα καλά, ξύπνησαν ένα πρωί, εκεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ξαφνικά αντιλήφθηκαν οι ιθύνοντες ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τους προϊσταμένους στους 16 -με πετυχημένη πορεία για κάποιους τουλάχιστον από αυτούς- από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς; Και τότε ανακάλυψαν πως έχουν να κάνουν με “ανίκανους” και “ανεπαρκείς” για τη θέση του προϊσταμένου σε 8 από αυτούς; Δεν ήταν “επαρκής” κανένας από τους 17 εργαζόμενους στους Ρ/Σ των Χανίων, ούτε από τους 13 της Κομοτηνής, τους 10 της Καλαμάτας, τους 9 της Φλώρινας και τους 8 της Ορεστιάδας; Ούτε κανείς από τους εργαζόμενους των Ρ/Σ της Πάτρας, του Ηρακλείου και της Ζακύνθου, είναι ικανός για τη θέση του προϊσταμένου και… αναγγάζονται για προσλήψεις απ’ έξω;
Αφελής ερώτηση, γιατί εκείνο που ίσως τους ενδιαφέρει είναι να βολέψουν τους άνθρώπους τους και να έχουν τον έλεγχο… Να “μαγαρίσουν” την ενημέρωση και να τη φέρουν στα… μέτρα τους. Σε αυτό, άλλωστε, που έχει εστιάσει η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση…
Η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι δημοσιογραφικές ενώσεις, πώς το αντιμετωπίζουν; Θα παραμείνουν παρακολουθητές; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα ανεχθούν την περιφρόνηση και απαξίωσή τους;
Γιώργος Ξιάρχος
Υ.Γ. Όταν σκέπτομαι ότι κάποτε η δημόσια ραδιοφωνία, η ΕΡΑ, είχε Γενικούς Διευθυντές, πρόσωπα του πνεύματος και του πολιτισμού, σαν τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Στρατή Καρρά…