Πιστό στη δέσμευσή του να προάγει τον πολιτισμό δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό απομακρυσμένων περιοχών να απολαύσουν κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας παίρνει αυτό το καλοκαίρι τα όρη και τα βουνά – και συγκεκριμένα, γι’ αρχή, τα χωριά του μεσσηνιακού Ταϋγέτου, αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο 23 Ιουλίου, με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ στο Λαδά. Ώρα έναρξης προβολών: 9 μ.μ.
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Παράλληλα, προγραμματίζονται προσεχώς ανάλογες δράσεις σε διάφορες περιοχές, ενώ τα μέλη του κέντρου εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση του πιλοτικού πρότζεκτ Ηλιακός Κινητός Κινηματογράφος, με περιοδείες ανά τη Μεσσηνία και όχι μόνο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 23/7 ΛΑΔΑΣ
- Αναπληρωτής | Αρης Αγάθος (31’)
Ο Βασίλης Κυριακίδης εδώ και δέκα χρόνια είναι αναπληρωτής δάσκαλος. Τα τελευταία πέντε υπηρετεί στους Φούρνους, από επιλογή, όχι από ανάγκη. Η εύθραυστη «κανονικότητα» της ζωής ενός αναπληρωτή, η αβεβαιότητα, ο νομαδισμός, η μοναξιά, το ταλέντο στο πακετάρισμα, η ειλικρινής αγάπη για τα παιδιά είναι μέρος της αφήγησής μας. - I Itsai Romni (Το κορίτσι γυναίκα) | Ευαγγελία Γούλα (53’)Μια ταινία που διαπραγματεύεται το θεσμό του γάμου στην φυλή των Ρομά. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη θέση της γυναίκας, στον τρόπο ζωής της, στον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται την θέση της μέσα στην κοινότητα, καθώς και το πώς προσδιορίζεται κοινωνικά μέσα από το γάμο. Η ταινία στηρίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών και ανδρών Ρομά. Παρ’όλη τη μεγάλη σημασία του γάμου, οι γονείς Ρομά σήμερα, ανεξαρτήτως φύλου, τοποθετούνται θετικά απέναντι στο θεσμό του σχολείου. Τι γίνεται όμως όταν το κορίτσι γίνει δεκατριών χρονών;
Τρίτη 2/8 ΑΛΑΓΟΝΙΑ
- Μέσα από το Τζάμι Τρεις Πράξεις | Χρήστος Μπάρμπας (82’)Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.
Κυριακή 7/8 ΠΗΓΕΣ
- Σόπι – Μια μέρα ακόμη |Χρήστος Πυθαράς (60’)
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται μια ημέρα από τη ζωή ενός χωριού κατά την περίοδο του τρύγου. Επικεντρώνεται σε ένα μωσαϊκό ξεχωριστών και ιδιαίτερων χαρακτήρων, ρίχνοντας μια ιμπρεσιονιστική ματιά στην περιοχή και τους ανθρώπους της.
Τετάρτη 10/8 ΚΑΡΒΕΛΙ
- Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας | Κλεώνη Φλέσσα (70’)
Παρασκευή 12/8 ΝΕΔΟΥΣΑ
- Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας | Κλεώνη Φλέσσα (70’)Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;
Σάββατο 13/8 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ
- Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου | Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος (100’)
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.