Προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή του βορειοδυτικού Ταϋγέτου εκφράζει ο σύλλογος Αρτεμισίων Αθήνας, σε ανοιχτή επιστολή του, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον δήμαρχο Καλαμάτας και τους πρόεδρους Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Το “έγκλημα” είναι διαρκές. Η εξακολούθηση εναπόθεσης σκουπιδιών και λυμάτων στη Μαραθόλακα. Η εγκατάλειψη του ξυλουργικού εργοστασίου Αρτεμισίας, είτε σαν παραγωγική μονάδα, είτε σαν “μουσείο”. Η ερήμωση του “αγροκήπιου” – φυτώριου δασικών δενδρυλλίων στην κάτω μεριά της Αλαγονίας, είναι μερικά τρανταχτά και θλιβερά παραδείγματα».
Ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρτεμισίων Αθήνας, όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους, «ενώνουμε την φωνή μας με τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής του Βορειοδυτικού Ταϋγέτου και καλούμε τα μέλη του Συλλόγου να διεκδικήσουμε ενωμένοι με κάθε τρόπο αυτά που δικαιούται η περιοχή μας».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η επιστολή του Συλλόγου Αρτεμισίων Αθήνας, έχει ως εξής:
Αξιότιμοι Κύριοι,
Ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρτεμισίων Αθήνας, ενώνουμε την φωνή μας με τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής του Βορειοδυτικού Ταϋγέτου και καλούμε τα μέλη του Συλλόγου να διεκδικήσουμε ενωμένοι με κάθε τρόπο αυτά που δικαιούται η περιοχή μας.
Κάτοικοι, φίλοι και φορείς της περιοχής μας, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις πρακτικές που ανέχτηκαν την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου μας.
Η δικαιολογία ότι, «η περιοχή είναι αντιπαραγωγική», ήταν και είναι εναρμονισμένη στην θεωρία της Ψωροκώσταινας και δεν βοηθάει σε αυτό που της αξίζει.
Το «έγκλημα» είναι διαρκές. Η εξακολούθηση εναπόθεσης σκουπιδιών και λυμάτων στη Μαραθόλακα. Η εγκατάλειψη του ξυλουργικού εργοστασίου Αρτεμισίας, είτε σαν παραγωγική μονάδα, είτε σαν «μουσείο» . Η ερήμωση του «αγροκήπιου» – φυτώριου δασικών δενδρυλλίων στην κάτω μεριά της Αλαγονίας, είναι μερικά τρανταχτά και θλιβερά παραδείγματα.
Όλοι μας, αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας και να πράξουμε τα αυτονόητα και να μην αρκεστούμε στις γενικόλογες εξαγγελίες για την κατ’ όνομα «αειφόρο ανάπτυξη του Ταΰγετου».
Άμεσα οι φορείς και με την δική μας επαγρύπνηση, να φροντίσουν και να απορροφήσουν ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, τα κονδύλια της Περιφέρειας που προορίζονται για την διάνοιξη μονοπατιών. Δηλαδή τα λεφτά να πιάσουν τόπο και όχι για να βολευτούν – «υποχρεωθούν» κάποιοι.
Ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης, μια διαδρομή από τις πιο όμορφες της ορεινής Ελλάδας, πρέπει να είναι ασφαλής, σε άριστη κατάσταση εμπλουτισμένη με τρόπο που να αναδεικνύει την ομορφιά του.
Τα καιρικά φαινόμενα και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία και να τίθενται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
Η περιοχή, πέρα από φυσική ομορφιά διαθέτει πλήθος μνημείων της παλαιότερης και νεότερης ιστορίας της, που πρέπει να προβληθούν. Αξίζει την προσοχή όλων μας.-
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δημήτρης Καντζιλιέρης | Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ζωή Σιαπλαούρα |
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια είναι στη διάθεση του συλλόγου προκειμένου να συνεργαστούν με σκοπό το ξαναζωντάνεμα της περιοχής, ενώ παράλληλα παραθέτει και σειρά ενεργειών εκ μέρους της στο τμήμα αυτό του Ταϋγέτου.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο για την αναβάθμιση του παλιού εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης και την προστασία των πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή πάνω από την Αρτεμισία και το ξυλοπριστήριο και μέχρι το Τουριστικό, όπου υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Επιπλέον, ο Π. Νίκας τονίζει τις δυνατότητες μέσω της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) Ταϋγέτου -που περιλαμβάνει την περιοχή από τα χωριά της Αλαγονίας στη Μεσσηνία μέχρι την Τρύπη στη Λακωνία)-, για την οποία όλοι οι φορείς έχουν δυνατότητα να εκφράσουν θέσεις και προτάσεις σχετικά με τα έργα που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιό της προκειμένου να αναπτυχθεί η εν λόγω περιοχή.
Τέλος, ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι σε περίπου ένα μήνα ξεκινά η μεταβατική λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, στην οποία θα προωθούνται τα απορρίμματα των δήμων της Μεσσηνίας (και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας), ενώ ήδη στο πλαίσιο της εξέλιξης αυτής η Περιφέρεια δρομολογεί τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Μαραθόλακκα.