ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Γ. ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΣΥ
Όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων, από αυτήν της ΣΔΙΤ που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον περασμένο χρόνο, μετά από μια πολύχρονη επίπονη και με πισωγυρίσματα διαδικασία.
Πρώτα οι Δήμαρχοι, στους οποίους αν και προσφέρθηκαν διαχρονικά χρόνος και λεφτά για την τοπική τους διαχείριση, δυστυχώς είτε δεν μπόρεσαν είτε δεν ήθελαν πραγματικά να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά, αν και στην αρχή της θητείας της ώθησε και στήριξε τους Δήμους με θεσμικές παρεμβάσεις και λεφτά για την τοπική διαχείριση, στην συνέχεια συνειδητοποίησε ουσιαστικά, την άρνηση των Δήμων να αναλάβουν όπως είπαμε παραπάνω, το αναμενόμενο πολιτικό κόστος. Στο τέλος με ορατό το αδιέξοδο, φοβούμενη από τον κίνδυνο να χαθούν τα 69 εκ. € από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μαζί με τα συνεχιζόμενα πρόστιμα της ΕΕ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λύση της ΣΔΙΤ που προχωρούσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αφού συζήτησε με την Περιφερειακή Αρχή, συμφώνησε και τελικά υπογράφηκε η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, ανάδοχο εταιρεία της ΣΔΙΤ.
Λίγο πριν το ξεκίνημα της επένδυσης όμως, ανέκυψαν ιδιωτικές αμφισβητήσεις και αστικές διεκδικήσεις, γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωτεμαχίων όπου θα γινόταν το εργοστάσιο διαχείρισης στην περιοχή της Παλαιόχουνης Αρκαδίας. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να κερδηθεί χρόνος, η κυβέρνηση αποφάσισε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, να προχωρήσει σε διαδικασία απαλλοτρίωσης των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η έγκριση από το ΠΕΣΥΠ της παραπάνω κήρυξης απαλλοτρίωσης.
Εδώ ακριβώς αρχίζει το πολιτικό και παράλογο πανηγύρι, που έχει να κάνει με τις αλλαγές στάσης περιφερειακών συμβούλων, που οφείλονται σε καθαρά προεκλογικές διαφοροποιήσεις ως αποτέλεσμα των παραταξιακών κομματικών μετακινήσεων τους.
Λόγω της επιλογής Νίκα από την ΝΔ για υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μια ομάδα περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του Τατούλη, που ακολούθησε την γραμμή του κόμματος, ανεξαρτητοποιήθηκε και έκτοτε λειτουργεί ως ανεξάρτητη ομάδα συνεργαζόμενη με τον Π. Νίκα με τον οποίο πολλοί θα είναι υποψήφιοι μαζί του. Στο βωμό καθαρά προεκλογικών μικροπαραταξιακών συμφερόντων, η ομάδα αυτή εντελώς απροκάλυπτα και χωρίς ουσιαστική πολιτική εξήγηση, για να υπονομεύσει και να αναβάλλει στο μέλλον(;) την έναρξη της πολύπαθης ΣΔΙΤ, προσφεύγει και συντάσσεται με τις θέσεις των αντιπολιτεύσεων του ΠΕΣΥΠ, οι οποίοι για λόγους περισσότερο ιδεολογικούς και πολιτικούς, είχαν εξ αρχής αρνητική στάση στο θέμα αυτό.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Μια τυπική διαδικασία από το ΠΕΣΥΠ, την αναγορεύουν σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, και επειδή γνωρίζουν ότι στο ΠΕΣΥΠ υπάρχει έστω και σχετική πλειοψηφία από την παράταξη Τατούλη, δεν προσέρχονται σε αυτό για να μην υπάρχει απαρτία και να μην ξεκινάει ποτέ το Συμβούλιο, μπλοκάροντας έτσι όχι μόνο το θέμα των σκουπιδιών, αλλά ολόκληρη τη λειτουργία της Περιφέρειας με τα μικρά και μεγάλα θέματά της. Και μετά δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του Πελοποννησιακού λαού, από τον οποίο ζητούν μάλιστα εκ νέου την ψήφο του για να δημιουργούν τέτοιες παρανοϊκές καταστάσεις. Αυτή είναι η κατάσταση και η αλήθεια γύρω από την υπόθεση της ΣΔΙΤ.
Ποια είναι όμως η τελική θέση σήμερα των υποψηφίων Περιφερειαρχών Π. Νίκα και Γ. Δέδε για την διαχείριση των απορριμμάτων; Πρέπει να υλοποιηθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ όπως έχει υπογραφεί από την Περιφέρεια με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης; Όταν λένε ότι το θέμα να πάει μετά τις εκλογές τι εννοούν; Τρεις είναι οι επιλογές που μπορεί να έχουν:
- Να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση και να ξεκινήσει το θέμα εξ υπαρχής.
- Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία, αν και αυτό αμφισβητείται νομικά ότι μπορεί να γίνει.
- Να συνεχιστεί η διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης όπως έχει ξεκινήσει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή με βάση την πράξη του Υπουργικού συμβουλίου.
Αν έχουν υπόψη τους να κάνουν το 1ο ή το 2ο, θα πρέπει να μας το πουν τώρα, για να ξέρει ο Πελοποννησιακός λαός ότι ψηφίζοντάς τους, η υπόθεση οριστικής λύσης στο θέμα των σκουπιδιών, παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, με τον κίνδυνο ρητρών αποζημίωσης από την ανάδοχο εταιρεία και την συνέχιση πληρωμής προστίμων στην ΕΕ από τις ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς και τους πανηγυρισμούς των σκουπιδοεργολάβων από την συνέχιση της δράσης τους, εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών.
Αν όμως έχουν σκοπό να κάνουν το 3ο, το ίδιο δηλαδή που κάνει τώρα η Περιφερειακή Αρχή, γιατί δεν συμφωνούν να ξεκινήσει από τώρα και μπλοκάρουν με αντιδημοκρατικό τρόπο την λειτουργία του ΠΕΣΥΠ; Γιατί να υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει περίπτωση ειδικά φέτος, οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές να αναλάβουν από την 1-1-2020; Η λογική ότι προτιμούν να χαθούν άλλοι δέκα μήνες για να μην πιστωθεί η λύση της ΣΔΙΤ των σκουπιδιών στον Τατούλη, πέραν του ότι είναι απροκάλυπτα μικροπολιτική και παράλογη, σημαίνει επιπλέον οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την Πελοπόννησο και τους κατοίκους της.
Οι πολίτες της Πελοποννήσου, περιμένουν από αυτούς που του ζητούν την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για αυτό το μεγάλο θέμα και καμία υπεκφυγή δεν επιτρέπεται, τώρα μάλιστα που είμαστε στο τέλος της διαδικασίας και μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Ειδικά από τις παρατάξεις εκείνες που δεν έχουν ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους, να αρνηθούν τις ΣΔΙΤ σε μεγάλα θέματα, όπως είναι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός θέλει λύσεις και όχι ατελείωτες διαβουλεύσεις.
ΥΓ1. Όσον αφορά
την διαφορετική στάση της φιλοκυβερνητικής παράταξης στο ΠΕΣΥΠ στο θέμα της
ΣΔΙΤ από αυτήν της κυβέρνησης, είναι εσωτερικό θέμα του κυβερνητικού κόμματος
και των περιφερειακών εκπροσώπων του.
ΥΓ2. Αυτοί που στόχο έχουν με μπλόκο
στο ΠΕΣΥΠ, να μεταφερθεί το θέμα της ΣΔΙΤ μετά τις εκλογές, ας συνειδητοποιήσουν
ότι και στη νέα Περιφερειακή περίοδο, Περιφερειάρχης θα είναι και πάλι ο Πέτρος
ΤΑΤΟΥΛΗΣ με την παράταξη του ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
Γιάννης Χ. Αργυράκης
Τοπογράφος Μηχανικός
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας