Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε πλήθος κόσμου την Παρασκευή 29/11 τη βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε η Τ.Ο. Μεσσηνίας της ΚΝΕ για το έργο «Απ’ το παράνομο τυπογραφείο της “Πανσπουδαστικής”, στην Ασφάλεια της Μεσογείων», της Αγγελικής Σωτήρη, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο- Γιώργος Βουβαλέας».
Η Τζιαμπίρη Ελένη, γραμματέας της Τ.Ο Μεσσηνίας της ΚΝΕ και μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την παρούσα βιβλιοπαρουσίαση επιδιώκουμε να φωτίσουμε αναμνήσεις συντρόφων μας, αγωνιστών μιας περιόδου σύνθετης και δύσκολης. Αναμνήσεις που στηρίχτηκαν στις αρετές και στις αρχές του Κόμματός μας, που σήμερα είναι προς κατάκτηση για όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ. Πρόκειται για μία έκδοση που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και παράλληλα διδάσκει στάση ζωής.
Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση της εποχής της επταετίας της χούντας 1967-1974, μιας και γι’ αυτό υπάρχει ήδη η μελέτη στον Τόμο Γ2 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που βοηθά όλοι να επανέλθουμε για συζήτηση και μελέτη. Δε θα σταθούμε ούτε επίσης στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που αδιαμφησβήτητα έχει τη δική του Ιστορία, ξεχωριστή θέση στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
Θα σταθούμε όμως στις μεγάλες αξίες, την αφοβία, την τόλμη, την αυτοθυσία απέναντι σε ισχυρούς κατασταλτικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης, την πίστη στη δύναμη του οργανωμένου κινήματος που γεννά τον ατομικό και συλλογικό ηρωισμό που μας κληροδότησε εκείνη η εποχή».
Κλείνοντας είπε πως «Θα είναι λάθος αν συγκρίνουμε την εποχή μας με εκείνη, αν διαβάζουμε αυτό το βιβλίο με το ερώτημα «Θα κατάφερνα εγώ να αντέξω; Πώς τα κατάφερε και δεν λύγισε;». Άλλωστε είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση της Αγγελικής Σωτήρη. Γιατί αυτή είναι η ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αυτά τα χαρακτηριστικά μεγαλώνουμε, με τη στάση ζωής προχωράμε. Το ερώτημα όμως που πρέπει να κάνουμε στο τέλος του βιβλίου είναι: Πώς εμείς που σήμερα υποκλινόμαστε σε αυτούς τους ήρωες που γέννησε το ΚΚΕ, θα κατακτάμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Πώς με τη στάση μας θα εμπνέουμε κι άλλους να τα αποκτήσουν. Γιατί η συλλογικότητα, η γνώση, η συντροφικότητα, οι κομμουνιστικές αξίες και ηθική είναι αυτές που άναψαν σπίθες μέσα στο βαθύ σκοτάδι των βασανιστηρίων, στα κρατητήρια, στις εξορίες. Γιατί ο σύντροφός μας την ώρα που ένιωθε σε κάθε σπιθαμί του κορμιού του να βασανίζεται, ήξερε πως έχει δίκιο και ο λαός θα είναι στο πλευρό του. Γιατί η ψυχή του συντρόφου μας μπορεί να πάρει δύναμη, όταν ξέρει ότι με το να μη λυγίσει θα δώσει δύναμη στους συντρόφους του στα διπλανά κελιά, στην οικογένειά του που τον περιμένει απ’ έξω.»
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Τ.Ο Μεσσηνίας της ΚΝΕ δώρισε δύο εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, που αναφέρονται στην περίοδο του Πολυτεχνείου,στη συντρόφισσα που μίλησε στους παρευρισκόμενους και μετέφερε με σεμνότητα τα δικά της βιώματα από τη φυλάκισή της από τη Χούντα, τα βασανιστήρια. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να την ευχαριστήσει θερμά που μοιράστηκε τις αναμνήσεις της.
Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ