«Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” για μια ακόμη καλεί την κυβέρνηση, την Περιφερειακή Αρχή και όλο το ΠεΣυΠ, τον ΦΟΣΔΑ, τους Δημάρχους και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Πελοποννήσου να ακυρώσουν το σκανδαλώδες έργο ΣΔΙΤ και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων με ένα εναλλακτικό σχέδιο».
Αυτό σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος σε επικαιροποιημένη εισήγηση – πρότασή του προς το Πε.Συ. με θέμα “η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τις τελευταίες εξελίξεις”.
Όπως αναφέρει ο κ. Πετράκος «τα έγγραφα αυτά “βόμβες” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του φακέλου πέρα της δικαίωσης και επιβεβαίωσης των όσων είχε καταγγείλει η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, βάζουν βαριά “ταφόπλακα” στη χρηματοδότηση του έργου ΣΔΙΤ από ευρωπαϊκούς πόρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Προειδοποιεί δε την περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση «μην διανοηθείτε να το χρηματοδοτήσετε από το ΠΔΕ διότι εκτός από το ότι δεν έχετε δικαίωμα να στερήσετε τη Πελοπόννησο από έργα 68 εκ. ευρώ και να τα δώσετε στην εταιρεία, θα έχετε βαρύτατες ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές».
Συνεχίζοντας ο κ. Πετράκος σημειώνει πως «αντί όμως να βγουν τα συμπεράσματα και να αλλάξει πορεία και η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζετε να επιμένετε να προχωρήσει το ΣΔΙΤ λες και δεν έχει συμβεί τίποτα. Το ουσιώδες ερώτημα είναι: Θα σεβαστεί η περιφερειακή αρχή και το ΠεΣυΠ τον νομικό μας πολιτισμό ή θα συνεχίζει να επιμένει να προχωρήσει το σχέδιο ΣΔΙΤ, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα, διότι, όπως τονίζεται στην επιστολή των νομικών, εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ;»
Εντύπωση μας προκαλούν οι αυθόρμητες, δήθεν, “Ομολογίες” της Περιφερειακής Αρχής δια στόματος του Περιφερειάρχη κ. Νίκα, ότι το Έργο είναι “Επαχθές για κατοίκους και Δήμους” και με “Ελαττώματα”, τα οποία είχε μεν επισημάνει, αλλά “δήθεν,… δεν υπάρχει όμως άλλη λύση”! Είναι υποκριτικές και αντιφατικές διότι συνεχίζει να επιμένει ο κ. Περιφερειάρχης στο ΣΔΙΤ με τη δικαιολογία ότι “δεν γίνεται αλλιώς”».
Όπως ακόμα αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Πετράκος, «το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να είναι αποκεντρωμένο κατά ομάδες Δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των Δήμων και να ακολουθεί τα βήματα διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ».
Συνεχίζοντας ο κ. Πετράκος εξηγεί: «Αναλυτικά αυτό σημαίνει: Να ξεκινάει κατ’ αρχήν από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με μείωση των περιττών συσκευασιών και των άχρηστων αντικειμένων. Η ανακύκλωση πρέπει να ξεκινάει από τη διαλογή στην πηγή (δηλαδή διαχωρισμός ανά υλικό) και την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων και «ρευμάτων» για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά κλπ. Τα ανακυκλώσιμα υλικά να οδηγούνται σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους διαχείρισης μικρής κλίμακας (και όχι σε ιδιωτικά ΚΔΑΥ) και τα οργανικά να οδηγούνται προς κομποστοποίηση».
Ο κ. Πετράκος ζητάει από το Περιφερειακό Συμβούλιο:
- Να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίαση το ΠεΣυΠ την ανάγκη επανεξέτασης και ακύρωσης του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων και
- άμεσα να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΠεΣυΠ παρουσία της διοίκησης του ΦΟΣΔΑ, ώστε να αποφασιστεί η ακύρωση αυτού του απαράδεκτου και γεμάτου παρατυπίες και παρανομίες έργου.
Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», αναφέρει ακόμα, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Επειδή όμως, μετά την ενημέρωση που έγινε στους Δημάρχους από τον κ. Γραφάκο είδαμε ότι η κυβέρνηση στο νέο 10ετες εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων προκρίνει και τέσσερις μονάδες καύσης εκ των οποίων η μία εξ αυτών θα είναι στην Πελοπόννησο και μάλιστα με την «εύπεπτη» ονομασία «ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων», προτείνουμε το ΠεΣυΠ μαζί με την απόρριψη του σημερινού μοντέλου να απορρίψει και οποιονδήποτε σχεδιασμό για καύση η οποία είναι γνωστό ότι η καύση απορριμμάτων παράγει διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, καταλήγουν στο έδαφος, διοχετεύονται στους υπόγειους υδροφορείς και τελικά καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σοβαρές παθήσεις ανάμεσα στις οποίες και καρκίνο.
Απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης είναι κρίσιμο το ΠεΣυΠ να αποφασίσει μαζί με τους Δήμους μια εναλλακτική πρόταση, την ορθή περιβαλλοντικά μέθοδο και με τρόπο που να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και να μην επιβαρύνει ανορθόδοξα και υπερβολικά τους πολίτες.
Αλλά και άμεση λύση υπάρχει και έχει προταθεί τόσο από μέρος πρώην Δημάρχων όσο και αρμοδίως με την από 26/06/2020, επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό, από τους νομικούς εκπροσώπους των συλλόγων οι οποίοι προτείνουν την επιτακτικά αναγκαία και νομοθετικά επιβαλλόμενη ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών Δημοτικών Μονάδων “με το κλειδί στο χέρι” σε Άργος και Κόρινθο αλλά και των υπολοίπων υπαρχουσών υποδομών σε όλους τους νομούς. Επί πλέον δε, με τη δημιουργία ενός κοινού ΧΥΤΥ για όλη την Περιφέρεια και μιας κοινής Μονάδας Διαχείρισης ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ δυναμικότητας περίπου 60.000 ΕΩΣ 70.000 τόνων ανά έτος.
Άπαντα τα ανωτέρω συγχρηματοδοτούνται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027».
Καταλήγοντας ο κ. Πετράκος αναφέρει:
«Τέλος επειδή οι τελευταίες εξελίξεις στη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιώτη (ΣΔΙΤ) προκαλούν αμφιβολίες ακόμη και για το αν το έργο τελικά θα υλοποιηθεί σας καλούμε για ύστατη φορά να συναποφασίσουμε ακύρωση του ΣΔΙΤ και ριζική αλλαγή ρότας διαφορετικά οι ευθύνες σας θα είναι μεγάλες».