Περιοδεία πραγματοποίησε ο Αργύρης Σμυρνής, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΚΕ, στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής στην Καλαμάτα και στην Τριφυλία και στο δασαρχείο της Καλαμάτας. Στην συζήτηση του με το προσωπικό, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας. Παραμένει ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στην καταστολή (…).
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Μέσα στο 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει 52 ερωτήσεις για προβλήματα που αφορούν πλευρές της πυροπροστασίας δασών, τις ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό, για προσλήψεις στη Δασική υπηρεσία και την Πυροσβεστική, για μονιμοποίηση όλων των εποχικών, 5ετών και 7ετών πυροσβεστών, για χρηματοδότηση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας, για τα εργασιακά προβλήματα και δικαιώματα των πυροσβεστών. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κρατά αρνητική στάση. Όταν τα δίνουν όλα για την κερδοφορία “δεν υπάρχει σάλιο” για πυροπροστασία.
Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Αυτή η δασοκτόνα πολιτική και η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που αποτελούν τη βασικότερη αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική».