Το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος – Αύγουστος 2015», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από τo βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», τις εκδόσεις Τόπος και την “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι:
- Νίκος Χουντής, πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός,
- Κρίτων Αρσένης, βουλευτής, και
- Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος,
Θα συντονίσει ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής, Θανάσης Πετράκος.
Η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου θα διαβάσει Αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ θα υπάρξει και παρέμβαση του συγγραφέα Δημήτρη Στρατούλη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο ∆ηµήτρης Στρατούλης αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάµηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση µε τους δανειστές. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως, από τη σκοπιά των «νικηµένων», της Αριστερής Πλατφόρµας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το µεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστηµα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς.
∆εν επιλέγει να γράψει µια ιστορία «από τα πάνω», µόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», µε επίκεντρό της τις πραγµατικές κινητήριες δυνάµεις της κοινωνίας, τις πολύµορφες λαϊκές παρεµβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραµµατική και αξιακή διαπάλη µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι οι εσωκοµµατικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής οµάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν µονόδροµος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισµούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτήµατα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις, τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε αλλιώς και ότι ένας άλλος δρόµος ήταν εφικτός.
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στον κόσµο της Αριστεράς, επιδιώκοντας να συµβάλει σε έναν γόνιµο προβληµατισµό και αναστοχασµό. Απευθύνεται, επίσης, στη νεολαία, ώστε να µπορεί να ερµηνεύσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να δράσει αποτελεσµατικά για να αλλάξει το µέλλον.
Δημήτρης Ι. Στρατούλης (Συγγραφέας)
Ο Δημήτρης Στρατούλης γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος του Νομικού τμήματος και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής Αθήνας και διδάκτορας εργασιακών σχέσεων στο Γενικό τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων (Εργατική Νομοθεσία) του ΟΤΕ.
Διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της. Διετέλεσε μέλος της ΚΝΕ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από το 1991 είναι στον Συνασπισμό της Αριστεράς, όπου εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ως υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του.
Είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012[2], στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012[3], καθώς και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.Το καλοκαίρι του 2015 διαφώνησε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και αποχώρησε προσχωρώντας στην Λαϊκή Eνότητα. Τον Οκτώβρη του 2022 εξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος από κοινού με την Μαριάνα Τσίχλη.
Συγγραφέας μαζί με άλλους του βιβλίου “Ανεργία και απασχόληση στην Ελλάδα” (Σύγχρονη Εποχή, 1991), “Κοινωνική πολιτική και κοινωνικός διάλογος στην προοπτική της οικονομικής νομισματικής ένωσης και της Ευρώπης των πολιτών” (Συλλογικό Έργο, 1996), “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, Δωρεά οργάνων, δώρο ζωής” (Τόπος, 2019), “Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα” (Ελληνικά Γράμματα, 2005), καθώς και πλήθους επιστημονικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.