Στις κατηγορίες της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους 8 κατοίκους της Αλαγονίας που δικάστηκαν σήμερα Παρασκευή στο Μονομελές Πλημ/κείο Καλαμάτας -και αθωώθηκαν-διότι «ως ιδιοκτήτες οικιών που κρίθηκαν ετοιμόρροπες και επικίνδυνες, λόγω των καθιζήσεων του εδάφους από έντονες βροχοπτώσεις τον χειμώνα του 2019 με πρόθεση δεν προέβησαν στις απαραίτητες εργασίες αποτροπής περαιτέρω καθίζησης και δεν απέτρεψαν κοινό κίνδυνο» (!), επιχείρησε να απαντήσει ο Δήμος Καλαμάτας και να αποκρούσει τις κατηγορίες περί αποκλειστικών ευθυνών του.
Αν και ο Δήμος Καλαμάτας με ανακοίνωσή του «προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή διακίνησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων», όπως αναφέρει, παραδέχεται ότι «η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, τον Ιανουάριο 2022 αναθέτει την εκπόνηση γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας», 3 χρόνια, δηλαδή, μετά τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019), υποστηρίζει πως «το να κατηγορείται ο Δήμος Καλαμάτας, οι Υπηρεσίες του και η παρούσα Δημοτική Αρχή, για αδράνεια είναι ανακριβές και τουλάχιστον απαράδεκτο»!
Το ότι «η εκπόνηση γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας», ανατέθηκε 3 χρόνια μετά τις κατολισθήσεις, όπως παραδέχεται με την ανακοίνωσή του ο ίδιος Δήμος, ο οποίος μας πληροφορεί ότι «δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέθεσε (σ.σ. πότε άραγε;) σε μελετητή την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής» και πως «το τοπογραφικό διάγραμμα με τα αρχεία που το συνόδευαν ολοκληρώθηκαν και εστάλησαν τον Απρίλιο 2021 στην ΔΑΕΦΚ», που αν είχαν εγκαίρως ολοκληρωθεί δεν θα εδιώκοντο οι 8 κάτοικοι της Αλαγονίας, αυτά κατά τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας δεν αποτελούν καθυστερήσεις. Αντίθετα, επιχειρεί να πείσει τους δημότες πως «ο Δήμος Καλαμάτας προέβη άμεσα, ως όφειλε, σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τους κατοίκους του Ταΰγετου». Προσθέτει μάλιστα ότι «οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση και αισχρά ψεύδη που πιθανόν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς» καθώς και «προσπάθεια λαϊκισμού και συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής»!
«Τις πταίει;» λοιπόν, που 8 άφταιγοι κάτοικοι της Αλαγονίας, οι οποίοι δεν επιτρεπόταν να παρέμβουν στις περιουσίες τους, βρέθηκαν, λόγω καθυστερήσεων και ευθυνών άλλων, στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Και εν τέλει, για την ουσία της υπόθεσης, η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που επλήγησαν τα χωριά από τις καθιζήσεις -παρ’ ότι υπήρξαν χρηματοδοτήσεις- τι έχει κάνει; Έχει θωρακίσει αποτελεσματικά τους οικισμούς;
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την υπόθεση της δίωξης (και αθώωσης τελικά) των 8 κατοίκων της Αλαγονίας και τις κατηγορίες που του προσάπτει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με αφορμή την υπόθεση της παραπομπής σε δίκη, 8 κατοίκων της Αλαγονίας και σε συνέχεια κομματικών ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων στο τοπικό Τύπο, από το Δήμο Καλαμάτας προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή διακίνησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Τον Ιανουάριο 2019 μετά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν ως συνέπεια κατολισθήσεις και πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες στον Ταΰγετο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Δήμου, με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”. Αναζητήθηκε και εξασφαλίστηκε από την τότε Κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ αξιοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και κονδύλι που το 2018 είχε επίσης εξασφαλιστεί και αφορούσε παρεμβάσεις στις Κοινότητες του Ταϋγέτου. Άμεσα, επίσης, Τμήμα του ΙΓΜΕ πραγματοποίησε αυτοψίες και αναγνωριστική έρευνα στην περιοχή όπου είχαν προκληθεί καθιζήσεις. Η μελέτη του ΙΓΜΕ απεστάλη στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΕΑΕΦΚ) απ’ όπου και ζητήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας οριοθέτηση με τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω περιοχής.
Ο Δήμος Καλαμάτας δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέθεσε σε μελετητή την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Το τοπογραφικό διάγραμμα με τα αρχεία που το συνόδευαν ολοκληρώθηκαν και εστάλησαν τον Απρίλιο 2021 στην ΔΑΕΦΚ.
Τον Ιούλιο 2021 υπήρξε η έκδοση ΚΥΑ και ακολούθησε το σχετικό ΦΕΚ. Τονίζεται ότι αμέσως μετά την έκδοση της ΚΥΑ, όσοι επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν τα αναλογούντα χρήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες στέγασή τους με αγορά ακινήτου σε άλλη περιοχή. Για όσους επιθυμούσαν την επισκευή των κατοικιών που επλήγησαν, απαιτούνταν η ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας για την περιοχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση και έχοντας λάβει τις σχετικές οδηγίες, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, τον Ιανουάριο 2022 αναθέτει την εκπόνηση γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας, η οποία παραλαμβάνεται από την Υπηρεσία τον Μάρτιο 2022 και τον Απρίλιο 2022 εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.
Η γεωλογική μελέτη καταλληλότητας απαντούσε σε τρία σημεία: Ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για δόμηση, ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για δόμηση υπό προϋποθέσεις και ποιες περιοχές είναι ακατάλληλες για δόμηση.
Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης διαπιστωτικής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς αυτή απαιτείται για την εκπόνηση των σύνθετων μελετών και τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματοδοτήσεων για τα έργα που θα προταθούν με την ολοκλήρωσή τους.
Το να κατηγορείται ο Δήμος Καλαμάτας, οι Υπηρεσίες του και η παρούσα Δημοτική Αρχή, για αδράνεια είναι ανακριβές και τουλάχιστον απαράδεκτο.
O Δήμος Καλαμάτας, προέβη ως όφειλε, άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής και συνολικά του Ταϋγέτου.
Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση και αισχρά ψεύδη που πιθανόν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Η προσπάθεια λαϊκισμού και συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής που επιχειρήθηκε από ορισμένους, έπεσε για ακόμη μία φορά στο κενό».