Αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης θα επισκεφτεί αύριο Πέμπτη (26/11/2020), στις 11 το πρωί, το διοικητήριο Καλαμάτας για να διατυπώσει τα αιτήματά του και να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που έχει ο μικρομεσαίος αγρότης του νομού, όπως η τιμή του λαδιού και της ελιάς καλαμών, ο καταρροϊκός πυρετός, οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμη, κ.ά.
Σχετικά με τα προβλήματα και τα αιτήματά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση μετά από τόσους μήνες σε συνθήκες πανδημίας συνεχίζει να αγνοεί τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού τους έχει αφήσει τελείως αβοήθητους. Δεν έχει δώσει ούτε μισό ευρώ από τις αποζημιώσεις που έχει η “υποσχεθεί” και οι παραγωγοί παραμένουν σε απόγνωση, χρεωμένοι από την απώλεια εισοδήματος τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και των ζημιών των προηγούμενων ετών και ανεξέλεγκτων εισαγωγών.
Σε καλλιέργειες όπως η ελιά καλαμών η κατάσταση είναι τραγική. Μετά από μια δύσκολη χρονιά που οι παραγωγοί πούλησαν στο κόστος παραγωγής ή και πιο χαμηλά, φέτος είναι ακόμα χειρότερα αφού οι τιμές βρίσκονται στα τάρταρα, με μέσο όρο στα 0,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή μόνο για τα μεγάλα νούμερα και αρνούνται να πάρουν τα μικρότερα.
Στο λάδι η τιμή άρχισε να πέφτει από τις πρώτες 10 μέρες συγκομιδής, έχει φτάσει στα 2,40 ευρώ το κιλό και έχει φθίνουσα πορεία. Η ειδική ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο είναι ψίχουλα, στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί ουτε στα 0,15 λεπτά το κιλό και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων από καιρικά φαινόμενα που δεν αποζημιώνονται, ελλιπή δακοκτονία, χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, ουσιαστικά αποτελέι προκλήση προς το βιοπαλαιστή αγρότη να του πετάει ψίχουλα και την ίδια ωρα να μπουκώνει με χρήμα εργολάβους, αερομεταφόρεις και καναλάρχες. Παράλληλα το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες.Όμως η ζημιά αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών, είναι οριζόντια και καθολική και δεν έχει κάνει διακρίσεις και ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις συντάξεις πείνας των 230 ευρώ. Επιπλέον ορίστηκε η προθεσμία των δέκα (10) ημερών προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν την αίτηση για την ενίσχυση και αυτό μέσα σε συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.
Ανακοινώθηκε επίσης χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ΟΛΟΥΣ τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών. Ωστόσο η ΚΥΑ 1338/312351/ 9-11-2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με την ελιά ποικιλίας καλαμών διπλής κατεύθυνσης και επισημαίνουμε ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελιάς ποικιλίας καλαμών είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με την ένδειξη διπλής κατεύθυνσης. Άλλωστε το σύνολο των εκτάσεων που καλλιεργούνται με ελιά καλαμών είναι ουσιαστικά διπλής κατεύθυνσης διότι τα μη εμπορεύσιμα μεγέθη (τα ψιλά νούμερα) οδηγούνται για παραγωγή ελαιολάδου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Επέκταση της προθεσμίας για τη υποβολή του φακέλου – αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και διευκόλυνση των παραγωγών να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στην έδρα του Δήμουν, αφού ο δήμος διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.
- Να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νέα ειδική ενίσχυση στην οποία να ενταχθούν οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ετεροεπαγγελματίες ελαιοκαλλιεργητές.
- Στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών της ελιάς καλαμών να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ελιάς ποικιλίας καλαμών διπλής κατεύθυνσης.
Εδώ και τώρα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών – κτηνοτρόφων
- Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών.
- Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέδρος για την επιβίωσή μας.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»