Σχετικά καλή -συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες τουλάχιστον- φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά τη διάδοση του κορωνοϊού covid-19.
Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη διάρκεια της τηλεσύσκεψης που έγινε το πρωί σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στην οποία μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Κι αυτό, συνέχισε ο περιφερειάρχης, “παρά το γεγονός ότι στην Περιφέρειά μας έχουμε δομές προσφύγων, περί τα δέκα γηροκομεία κι ακόμα 5.000 ρομά και αρκετές χιλιάδες εργάτες γης -που θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω της έναρξης της ελαιοκομιδής”.
Ο Π. Νίκας, αφού εκτίμησε ότι “πολύ σωστά η επικοινωνία των εξελίξεων γίνεται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ”, σημείωσε ότι τόσο το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όσο και το Παναρκαδικό στην Τρίπολη νοσηλεύουν ήπιες περιπτώσεις covid-19, ενώ οι σοβαρότερες διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις νοσηλευτικές μονάδες, ενώ ήδη έχει προβεί στην αγορά πάνω από 10.000 rapid tests.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι ήδη κλιμάκια των Διευθύνσεων Υγείας και Εμπορίου διενεργούν ελέγχους σε καταστήματα με τη συνδρομή και της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι αποτελεί “πολύ σημαντικό θέμα η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών” υπογραμμίζοντας ότι “όλοι πρέπει να βρίσκονται στις επάλξεις για να στηρίζουν τον κόσμο, αυτό είναι που προέχει. Πρέπει να εκπέμπουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον” δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι το υπουργείο, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δώσει τη θεσμική δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες να, α) προσλάβουν άμεσα, με 8μηνες συμβάσεις, προσωπικό για να συμβάλει στον αγώνα κατά του κορονοϊού (από προσωπικό καθαριότητας έως ιατρικό προσωπικό), β) κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γ) προχωρούν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται, επίσης, η παράταση του καθεστώτος της διοικητικής υποστήριξης για ένα ακόμα έτος (αφορά και τις πολεοδομίες).
Σημειώνεται, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, υπό το καθεστώς των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία.
- Την εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ.