ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
Πανάκριβο, αντιοικονομικό, αναχρονιστικό, αντιπεριβαλλοντικό, τερατώδες και σκανδαλώδες, χαρακτηρίστηκε το έργο της “Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου”, με Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) -η σύμβαση για το οποίο υπογράφηκε χθες Παρασκευή 29/1/2021- κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την ίδια ημέρα, με πρωτοβουλία των παρατάξεων “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και “Πράσινη Πελοπόννησος”.
Μάλιστα κατά τη συνέντευξη υποστηρίχθηκε για το έργο πως «είναι σκάνδαλο ότι υπογράφεται σήμερα η έναρξη εργασιών αφού υπάρχει πλήθος από εκκρεμοδικίες, αλλά είναι γεμάτο και με πολλές ακόμη παράνομες και παράτυπες διαδικασίες», ενώ από τον κ. Πετράκο τέθηκε το ερώτημα: «όταν υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα με κίνδυνο μάλιστα καταλογισμού προσωπικών ευθυνών από ελεγκτικούς μηχανισμούς πως θα υπογραφεί ένα τέτοιο έργο;».
Τελός στη συνέντευξη τονίστηκε ότι «επιβάλλεται έστω και τώρα να ακυρωθεί» το έργο της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοποννησο.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ
Στη συνέντευξη μίλησαν ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πράσινη Πελοπόννησος” Δήμητρα Λυμπεροπούλου και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας Δημήτρης Καπόπουλος.
Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Ως κοινωνία και ως πολιτισμός δεν έχουμε μέλλον αν συνεχίζουμε αυτό το καταναλωτικό πρότυπο. Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου παρότι είχε διακομματική στήριξη απ’ όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη, είναι ένα έργο που είναι ενάντια στο περιβάλλον αλλά και στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τόσο αιχμηρή γλώσσα όπως χρησιμοποίησε για να απορρίψει το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ, για το οποίο τόνισε ότι είναι υπερκοστολογημένο και μάλιστα στοιχίζει διπλάσια απ’ ό,τι στοιχίζουν αντίστοιχα έργα στη Βουλγαρία και στην Κροατία. Παραβιάζει με τη χωροθέτηση περιοχές NATURA. Παραβιάζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Είναι το χειρότερο έργο από όλα τα μέχρι τώρα έργα διαχείρισης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα επιβαρύνει πολύ τους πολίτες της Πελοποννήσου, γιατί θα τους υποχρεώνει να πληρώνουν πρόστιμα στην εταιρεία αν δεν πιάνουν την εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να δίνουν στην εταιρεία, αλλά και πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν θα γίνεται στο ποσοστό που επιβάλλει η ανακύκλωση.
Είναι προκλητικό αυτό που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντί να συμμορφωθούν με τις οδηγίες προστασίας του περιβάλλοντος, προχωράνε και υπογράφουν σύμβαση έναρξης των εργασιών».
Καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτό το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο θα οδηγήσει τα πράγματα στην καύση, πρακτική που είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία. Οφείλει η κυβέρνηση επιτέλους να σεβαστεί το περιβάλλον και να ακολουθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ” ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και τόνισε ότι: «Ενώ ο κ. Νίκας ισχυρίζεται συνεχώς ότι είναι διαφορετικός από τον κ, Τατούλη στα μεγάλα θέματα ακολουθεί την πολιτική Τατούλη. Σήμερα θα υπογράψει το ίδιο έργο που υπέγραψε πριν 2,5 χρόνια και ο κ. Τατούλης το οποίο εκτός από τα πρόστιμα που θα πληρώνουμε ως Πελοποννήσιοι πολίτες, αυτό καθαυτό το έργο είναι πολύ ακριβό, αφού με βάση τα στοιχεία της Περιφέρειας θα πληρώνουμε 111 ευρώ τον τόνο αν παραδίδουμε μέχρι 150.000 τόνους, που αυτή είναι περίπου η ποσότητα των απορριμμάτων που παράγεται στην Πελοπόννησο. Εκτός όμως από το ότι το έργο είναι αντιοικονομικό και αντιπεριβαλλοντικό, είναι σκάνδαλο ότι υπογράφεται σήμερα η έναρξη εργασιών αφού υπάρχει πλήθος από εκκρεμοδικίες, αλλά είναι γεμάτο και με πολλές ακόμη παράνομες και παράτυπες διαδικασίες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και η ΤΕΡΝΑ οφείλουν να σεβαστούν και τη νομιμότητα και τη Δικαιοσύνη. Είναι προκλητικό ενώ δεν έχουν στείλει στο ΣτΕ ούτε τις αντιρρήσεις τους όπως όφειλαν στην Αίτηση Αναστολής Εργασιών που έχει καταθέσει ο Δήμος Ευρώτα και ενώ επίκειται, η έκδοση προσωρινής Διαταγής, η Περιφέρεια προσπαθεί να πιέσει διαδικασίες, ώστε άρον-άρον να κηρυχθεί η, άνευ νομίμων προϋποθέσεων, έναρξη της ισχύος της Συμβάσεως ΣΔΙΤ και να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Επίσης προκαλούμε τον κ. Περιφερειάρχη και την κυβέρνηση να μας πουν:
- Πώς θα υπογράψει σήμερα να γίνει το «έργο» το οποίο έχει απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν το χρηματοδοτεί;
Οφείλει να ενημερώσει τους Πελοποννήσιους ότι θα τους φορτώσει στην περίπτωση αυτή με τη χρηματοδότηση του «έργου» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή θα το πληρώσουμε «εξ ιδίων», στερούμενοι δηλαδή για ενάμιση σχεδόν χρόνου πόρους του ΠΔΕ, καθώς 50 εκ. είναι οι ετήσιοι πόροι της Περιφέρειας από αυτό για έργα της. - Πώς θα υπογράψει την έναρξη ισχύος της σύμβασης ενώ δεν έχει πλέον την εξουσιοδότηση του ΦΟΔΣΑ; Ως γνωστόν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ έχει λήξει εδώ και μήνες από τις 14/7/2020 χωρίς να παραταθεί.
- Πώς θα υπογράψει την έναρξη ισχύος της σύμβασης με άλλη εταιρεία από εκείνη (την ανύπαρκτη) που ενέκρινε ο προσυμβατικός έλεγχος με τη με αριθμό 309/2015 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Όταν μάλιστα με τη με αριθμό 69/2017 απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου ορίζεται ρητά ότι στην περίπτωση άλλης εταιρείας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, απαιτείται νέος προσυμβατικός έλεγχος.
- Πώς θα υπογράψει όταν η εταιρεία δεν μεταβίβασε στην Περιφέρεια εμπρόθεσμα όπως όφειλε με βάση τη ΣΔΙΤ εδώ και δυόμισι χρόνια τα ακίνητα των χώρων του έργου κι όταν δεν υπάρχει οποιαδήποτε παράταση για την υποχρέωσή της αυτή;
- Πώς θα υπογράψει όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει αποκτήσει την κυριότητα των χώρων του έργου καθώς και με τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μόνο η απόδοση της χρήσης έχει εγκριθεί και τι θα γίνει αν οι απαλλοτριώσεις ως εκδοθείσες αντισυνταγματικά από αναρμόδιο όργανο ακυρωθούν.
- Τέλος πώς θα υπογράψει πρεσβεύοντας αλήθεια και νομιμότητα όταν ο αντισυμβαλλόμενός του Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου ΜΑΕ παραπέμπεται την ίδια ώρα σε δίκη για απάτη σχετική με συμβόλαια στην Παλαιόχουνη;
Ρωτάμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά και τον κ. Νίκα και με την ευκαιρία και τον κ. Τατούλη που θριαμβολογεί μαζί του αλλά και τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ κ. Αργειτάκο που σιωπά, όταν υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα με κίνδυνο μάλιστα καταλογισμού προσωπικών ευθυνών από ελεγκτικούς μηχανισμούς πως θα υπογραφεί ένα τέτοιο έργο;
Για μια ακόμη φορά καλούμε την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να ακυρώσουν το ΣΔΙΤ και να προχωρήσουν σε μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θα αναπτύξει η κα Λυμπεροπούλου».
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια η επικεφαλής της παράταξης “Πράσινη Πελοπόννησος” Δήμητρα Λυμπεροπούλου τόνισε ότι: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς μια πολιτική μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η Ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ακολουθούν την εντελώς αντίθετη πρακτική. Είμαστε ως χώρα ουραγοί στην ανακύκλωση. Το ΣΔΙΤ δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που είναι βασική κατεύθυνση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και η εφαρμογή του θα είναι μια μεγάλη ήττα για την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική και από όλα για το περιβάλλον».
Τόνισε επίσης: «Επιβάλλεται έστω και τώρα να ακυρωθεί, υπάρχουν άλλωστε και οι νομικοί λόγοι που βαρύνουν την ανάδοχο, το τερατώδες, πανάκριβο, αναχρονιστικό και σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος με αποκεντρωμένα έργα κατά ομάδες Δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των Δήμων το οποίο να ακολουθεί τα βήματα: πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ Ο ΔΗΜ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και φορέων του Δήμου Οιχαλίας Δημήτρης Καπόπουλος ανέλυσε τις εκκρεμοδικίες που υπάρχουν οι οποίες είναι:
- Αναμένεται έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τέσσερις αιτήσεις ακυρώσεως που αφορούν τους γενικούς περιβαλλοντικούς όρους του έργου και μεταξύ αυτών την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας.
- Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.
- Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας.
- Εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι συζητήσεις αιτήσεων ακυρώσεως της ΣΔΙΤ των Δήμων Οιχαλίας και Κορινθίων καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων.
- Αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση προσωρινής διαταγής για την αίτηση του Δήμου Ευρώτα αναστολής εκτέλεσης εργασιών.
Και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο κ. Νίκας, ο οποίος μας λέει ότι θα ακολουθήσει ό,τι λένε οι Νόμοι και η Δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο θέμα ακολουθεί πιστά την τακτική του κ. Τατούλη και επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στη Δικαιοσύνη και δεν περιμένει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη αν εγκρίνει να γίνει ένα τέτοιο έργο, το οποίο έχει τόσες παρατυπίες και παρανομίες, αλλά προχωράει στην υπογραφή έναρξης ισχύος της σύμβασης;».
Δείτε τη συνέντευξη στο video που ακολουθεί: