Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας, αύριο Τετάρτη, 9 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο χώρο του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, (Πλατεία Όθωνος 10) η Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας, θα μιλήσει με θέμα «Παιδιά θύτες και θύματα. Η αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμετοχής». Πώς μπορούμε να στηρίξουμε το Παιδί και τις ανάγκες του;
- «Όταν ένα παιδί παρανομεί, είναι θύμα ή θύτης; Ή και τα δύο;
- Όταν ένα παιδί παραμελείται, κακοποιείται, πονάει, τι θα τον κάνει τον πόνο; Θα τον καταπιεί ή θα τον πετάξει αλλού;
- Όταν η οικογένειά του, ο κόσμος του δηλαδή, διαλύεται, από πού θα πιαστεί;
Όταν η φωνή του δεν ακούγεται, τι τρόπους θα βρει να φωνάξει; - Όταν δεν αντέχει αλλά πρέπει να αντέξει, πώς θα το κάνει;
- Όταν ψηλώνει μέσα σε ένα σπίτι πολύ χαμηλό σε αξίες και αρχές, πώς θα μάθει να τις αναγνωρίζει;
- Όταν δεν αγαπιέται, γιατί θα πρέπει να αγαπήσει;
- Όταν τού μάθουν ότι μαγκιά είναι να ρίχνεις τον άλλο, τότε γιατί να τον κρατήσει όρθιο;
- Όταν τα πρώτα του βήματα είναι αλλόκοτα, δυσανάγνωστα για τη δική του παιδική ψυχή, τότε πώς θα μάθει να περπατά σταθερά;
- Όταν ο μικρός του κόσμος είναι γεμάτος σκοτάδι, τότε πού να βρει φως;
- Όταν κανείς δεν κατάλαβε ότι είναι παιδί, τότε πώς θα το καταλάβει το ίδιο;
Και Γιατί;
Υπάρχει μια πρόκληση· να δούμε το φως που κρύβεται σε κάθε παιδί που διαλέγει το σκοτεινό δρόμο.
Υπάρχει μια αίσθηση· ότι αυτό το φως πάντα υπάρχει, αρκεί να βρούμε τη ρωγμή στους τοίχους που αναγκάστηκε να κλειδωθεί.
Υπάρχει ένας σκοπός· μια κοινωνία ανθρώπων που δηλώνει παρούσα, που τολμά να διαβάσει τα σημάδια και να σπάσει τους παιδικούς κώδικες, που μπορεί να ακούσει τη σιωπή πίσω από την κραυγή αυτοθυματοποίησης, που αντέχει τη ματαίωση, που χαίρεται ακόμη και με τα μικρά βήματα, που χαρίζει αξίες με το να υπάρχει, που εμπνέεται και εμπνέει έναν έφηβο να αλλάξει τη ροή της προσωπικής του διαδρομής.
Υπάρχει μια τεράστια ομάδα ανθρώπων, τεράστια όχι σε αριθμό αλλά σε δύναμη ψυχής. Είναι οι εθελοντές και οι υποστηρικτές μιας προσπάθειας που γίνεται στα Δικαστήρια Ανηλίκων και που ολοένα μεγαλώνει.
Ακόμη και καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές…»
Σε όλες τις εκδηλώσεις μας η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τι είναι το Κέντρο Νέων Καλαμάτας;
Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας (ΚΝΚ) είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια και δραστηριότητες!
Το ΚΝΚ είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση από τοπικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Προς το παρόν, και μέχρι να μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη οικονομικά δομή, το στηρίζουν τα μέλη του, ο οργανισμός Κ.Α.ΝΕ., φίλοι του ΚΝΚ και μικρές αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ., ωστόσο πλέον είναι μια αυτοδιοικούμενη εθελοντική δομή. Η διαχείριση του γίνεται από την συνέλευση των εθελοντών του, οι οποίοι αποφασίζουν για την εξέλιξη του. Ως μια ανοικτή δομή, υποδέχεται με χαρά νέα μέλη στην ομάδα διαχείρισης, όπου ο καθένας που θέλει να προσφέρει εθελοντικά μπορεί να ενταχθεί και να γίνει μέρος της πιο πρωτότυπης δομής νεολαίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Κέντρο Νέων Καλαµάτας δεν έχει έσοδα από καµία πηγή, πέραν των δωρεών και των δραστηριοτήτων ενίσχυσης (πάρτυ, µπαζάρ κ.α.). Τα μοναδικά έξοδα του ΚΝΚ είναι το ενοίκιο του χώρου που στεγάζεται, οι επιδιορθώσεις και οι βελτιώσεις του χώρου και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ-θέρμανσης. Για να µπορέσει να επιβιώσει, έχει ανάγκη την βοήθεια όλων µας. Για αυτό, τα μέλη που παρακολουθούν κάποιο εργαστήριο πληρώνουν μια συνδρομή -10 ευρώ/ανά εργαστήριο (5 ευρώ για τους ανέργους)- για ολόκληρο το 4μηνο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του κτιρίου του ΚΝΚ (ενοίκιο, λογαριασμοί). Το ποσό αυτό πληρώνεται εφόσον ξεκινήσει κάποιος να παρακολουθεί το εργαστήριο –μέχρι το 3ο μάθημα του κάθε εργαστηρίου- και όχι κατά τη διάρκεια των εγγραφών. Για όλες τις δωρεές το ΚΝΚ εκδίδει υποχρεωτικά απόδειξη.
Το ΚΝΚ εκτός από την εκπαίδευση του μεγάλου αυτού αριθμού ατόμων είναι και μια ζωντανή διαφήμιση της πόλης μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση για δομές νεολαίας και έχει αποσπάσει τα εύσημα φορέων και ατόμων για τον τρόπο που λειτουργεί καθώς και για αυτά που προσφέρει.
Ένας παράλληλος στόχος του ΚΝΚ είναι η αναγνώριση του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει απολύτως καμία στρατηγική για την νεολαία και δεν προσφέρει οργανωμένες ευκαιρίες ενεργούς απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο, στους νέους πολίτες της (Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Νεότητας, Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, Πολυδύναμα Κέντρα, δομές ενεργοποίησης της