“Για άλλη μια φορά ο δήμος Πύλου – Νέστορος μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την αποκάλυψη του τάφου του πολεμιστή, που χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. Περισσότερα από χίλια πεντακόσια σπάνια κτερίσματα, εξαιρετικής σημασίας, ήρθαν στο φως”.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πύλου Νέστορος, σχετικά με τα ευρήματα στον Άνω Εγκλιανό, κοντά στα ανάκτορα του Νέστορα, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, και προστίθεται:
“Η προβολή της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου μας, ξεκίνησε με την ανασκαφή του μυκηναϊκού ανακτόρου από τον CarlBlegen, το οποίο ταύτισε με το παλάτι του Νέστορα. Συνεχίστηκε συστηματικά από το 2011 ως το 2014, όταν εντάχθηκαν τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των σημαντικότερων μνημείων της Πύλου, της Κορώνης, της Μεθώνης και της Χώρας, με κορυφαίο το νέο στέγαστρο του ανακτόρου του Νέστορα και την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του”.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο Μουσείο της Πύλου:
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι το νέο Μουσείο της Πύλου, στο κτήριο Μαιζώνος, που ξεκίνησε το 2013, προχωρά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ενώ παράλληλα, με ειδική χρηματοδότηση από τον δήμο μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (συγκεκριμένα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του αρχαιολογικού μουσείου της Χώρας, ώστε εκεί, ελπίζουμε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν τα μοναδικά ευρήματα από τον λακκοειδή τάφο του πολεμιστή, που πρόσφατα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη των ερευνητών J. L. Davis καιS. R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cinccinati.
Τέλος η ανακοίνωση του Δήμου Πύλου Νέρστορος αναφέρει τα εξής:
“Για τα έργα Πολιτισμού στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και την δημιουργία των καταδυτικών αρχαιολογικών πάρκων Πύλου και Μεθώνης, εργαστήκαμε συστηματικά με την κυβέρνηση Σαμαρά.
Όλα μαζί δίνουν μια σημαντική αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή μας, βελτιώνοντας το επίπεδο των δημοτών μας και αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στον τόπο μας”.