Του Θεόδωρου Σταυριανόπουλου
Κοινοτικού Συμβούλου Καλαμάτας
Η ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα στον Δήμο Καλαμάτας που σαν σκοπό θα έχουν να πραγματοποιηθούν αναπτυξιακά αειφορικά έργα.
Όμως αυτά τα χρήματα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και η απορρόφησή τους προϋποθέτει να πραγματοποιούνται δράσεις και έργα περιβαλλοντικά και να άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης.
Για αυτό, αφού η Καλαμάτα ευτύχησε να ενταχθεί στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, καλό είναι να επικρατήσει συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση και να πρυτανεύσει η περιβαλλοντική λογική δημιουργώντας έτσι ομόστοχες προτάσεις και συναινετικές αποφάσεις.
Το άσπρο – μαύρο και οι διαφωνίες που έχουμε συνηθίσει στα τοπικά όργανα αποφάσεων πρέπει να παραμεριστούν προς χάριν της διάσωσης και αναβάθμισης του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και της πόλης μας. Την 5η Ιουνίου ας γίνει το ξεκίνημα αλλαγής νοοτροπίας!
Οι αειφορικές προτάσεις που θα έρχονται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προκειμένου τα απορροφηθούν τα χρήματα που θα διεκδικεί η πόλη μας μετά την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις θα πρέπει με σύνεση και χωρίς αντιπολιτευτική προκατάληψη να συζητιούνται!
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, επισημαίνοντας έτσι την αυξημένη ανάγκη της ανθρωπότητας να διασωθεί η γη, το κοινό μας σπίτι. Η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η απώλεια του μέτρου καθώς και οι πόλεμοι και πλήθος άλλων παραγόντων, καθιστούν δύσκολο το στοίχημα της σωτηρίας της γης. Η οικολογική συνειδητοποίηση και οι περιβαλλοντικές δράσεις συνιστούν στάση και συμπεριφορά βελτίωσης του προβλήματος.
Η πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως ίσως φρενάρει την κλιματική αλλαγή. Η κρίση αποτελεί ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Είναι ευκαιρία να πούμε όχι σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας για όλους.
Η πράσινη Ανάπτυξη θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και το ζωτικό του περιβάλλον. Είναι μια ανάπτυξη που διασφαλίζει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.
Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας επί σειρά ετών στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών και στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια. Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, όχι πάντα ποιοτικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές πλέον δεν είναι βιώσιμες.
Σήμερα πρέπει να συμβεί το τέλος μιας εποχής στην οποία ό,τι δεν γινόταν τσιμέντο, γινόταν στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο βάση προτεραιοτήτων.
Πρώτη προτεραιότητα,το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Δεύτερη προτεραιότητα,η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείςτης οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η πολιτεία δημιουργώντας ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος μπορεί να προχωρήσει στην πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος χωρίς καμία ανοχή στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας αντί επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί. Επίσης να αναθεωρήσει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια με βιοκλιματικές προδιαγραφές.
Υ.Γ.1 Ο Δήμος Καλαμάτας μαζί με, το ΚΠΕ Καλαμάτας, Εθελοντικές Οργανώσεις, Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, την ημέρα αυτή να ξεκινήσει μια συνεργασία αειφορικών στόχων και ρηξικέλευθων προτάσεων δείχνοντας έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους να αποδείξουν ότι γίνονται συνοδοιπόροι με την ειλικρίνεια που αφορά το καλό του τόπου τους.
Υ.Γ.2 Μέσα από την παραπάνω προσέγγιση και συναπόφαση μπορούν να προταθούν μια σειρά δράσεων όπου θα βελτιώνουν την οικολογική στάση και συμπεριφορά των πολιτών. Η συναπόφαση παράγει σεβασμό και προσανατολίζει την πυξίδα προς το θετικό αθροιστικό αποτέλεσμα.