“Η κρίση η οποία εμφανίστηκε το τελευταίο καιρό αυτό δεν είναι μια κρίση που αφορά μόνο τις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας”, αλλά “είναι μια κρίση η οποία έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το μέλλον και η υπόσταση της Εκκλησίας μας σε βάθος χρόνου”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα σπουδαστών του τμήματος Δημοσιογραφίας του Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας.
“Δεν αφορά κυρίως τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας στο επίπεδο των διακριτών ρόλων, αλλά είναι ένα νέο μοντέλο δημοσιοϋπαλληλικών σχέσεων μεταξύ των κληρικών και του κράτους”, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης ο οποίος έκανε λόγο για μία “συμφωνία, Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού” που “προσπαθεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο, δημοσιοϋπαλληλικό, το υφιστάμενο status και να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο, χωρίς όμως να δίνει τις εγγυήσεις ότι θα είναι και βιώσιμο αλλά θα έχει και μέλλον”.
Διατύπωσε ακόμα ενστάσεις ως προς την μορφή της επιτροπής, που συγκροτήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να έχει συνομιλίες με την Πολιτεία σχετικά με το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας ότι “θα μπορούσαν να είναι και τέσσερις ή και έξι ακόμα νομικοί και μάλιστα Αρχιερείς που υπάρχουν έγκριτοι μέσα στην Ιεραρχία”.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η Ιεραρχία δεν ήταν ενήμερη για τις συζητήσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του κ. Τσίπρα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “μπορεί για κάποιους να είναι αναγκαίο μια φωνή σαν το Χριστόδουλο, για άλλους είναι αναγκαία μια φωνή χαμηλών τόνων, διαλλακτική, όχι οξύνσεων, όχι συγκρούσεων όπως είναι ο Ιερώνυμος”, για να συμπληρώσει: “Το θέμα είναι κανείς πως επιλέγει να επιλύσει τα θέματα”.
Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε ότι “ αυτό δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός προσώπου. Είναι απόφαση συλλογική… και οι 82 Μητροπολίτες είμεθα έτοιμοι να διοικήσουμε την Εκκλησία”, προσθέτοντας πως “όταν θα έρθει αυτή η στιγμή μια ομάδα Ιεραρχών θα συζητήσουμε και θα καταλήξουμε σε κάποιον υποψήφιο”.
Για τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας σε ετήσια βάση ανέρχεται τα 100 εκατομμύρια, ενώ όσον αναφορά την Καλαμάτα, ο κ. Χρυσόστομος είπε πως η Μητρόπολη βοηθάει περίπου 300 οικογένειες.
Ερωτηθείς για την άποψή του για τους ομοφυλόφιλους και το σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι “τον ομοφυλόφιλο τον δέχεται η Εκκλησία όπως δέχεται κάθε άλλον άνθρωπο μέσα στο χώρο της και εάν εκείνος θεωρεί ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση αμαρτητική τότε του δίνει τη δυνατότητα να ανανήψει και να σταθεί στα πόδια του”. Για το σύμφωνο συμβίωσης είπε πως “είναι μια αστική πράξη που έγινε για να επιλύει ορισμένα προβλήματα αστικού τύπου, το οποίο όμως δεν μπορεί επ’ ουδενί να υποκαταστήσει το γάμο”.
Σε ερώτηση αν “η χώρα μας αντιμετώπισε με ωριμότητα το θέμα με τους μετανάστες και πρόσφυγες” ο Μητροπολίτης απάντησε ότι “ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται να τίθενται μέσα σε αυτά τα hot spot, χωρίς κανέναν έλεγχο χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία παροχή δυνατοτήτων υγείας και κοινωνίας, νομίζω δεν βοηθάει ώστε να επιλυθεί το μεταναστευτικό”.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου εδώ