Η μελέτη επικαιροποίησης του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του κεντρικού Λιμένα Καλαμάτας είναι ανάγκη να γίνει κτήμα και υπόθεση όλων των φορέων, των συλλογικοτήτων και των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας, αφού μέχρι σήμερα έχει υποτιμηθεί στον δημόσιο διάλογο, χωρίς δική τους ευθύνη. Η οριστική πραγμάτωση του “Master Plan” θα καθορίσει τον ρόλο και το μέλλον του Λιμένα Καλαμάτας για την επόμενη 25ετία, αποτελώντας σταθμό για την ανάπτυξη του Δήμου μας κι ευρύτερα της Μεσσηνίας. Κυρίως όμως θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα για το αν μπορούμε επιτέλους στον τόπο μας να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά το φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις σύγχρονες κλιματικές προκλήσεις που είναι πλέον παρούσες, με το βλέμμα μας στραμμένο προς την τοπική κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.
Έτσι θα πρέπει να αποτελεί στόχο μας η διαφύλαξη και ισχυροποίηση του Κεντρικού Λιμένα Καλαμάτας ως Λιμένα Εθνικής Σημασίας, η ήπια τουριστική και εμπορική ανάπτυξή του, η οργανική λειτουργικότητα και σύνδεσή του με τον οικιστικό ιστό της πόλης, η ασφαλής σύνδεσή του με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμβατότητά του με το επικαιροποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας του 2011, η διασύνδεση των χώρων του Λιμένα με τη Μαρίνα στα δυτικά του.
Οποιοσδήποτε σχεδιασμός “τσιμεντοποίησης” του προλιμένα ανατολικά του λιμένα είναι περιβαλλοντικά παράλογος, αφού η εφαρμογή του θα καταπατήσει τη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας. Τυχόν σκέψεις και ιδέες για μια «μαρινοποίηση» του προλιμένα δεν κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμη πράσινης ανάπτυξης που επιζητούμε για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας.
Ο Προλιμένας αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό τμήμα χερσαίας γης νότια της παραλιακής οδού Ναυαρίνου. Παράγοντας κρίσιμος για την τοπική κλιματική λειτουργία, αναπόσπαστο τμήμα της Παραλίας της Καλαμάτας, αφού διαθέτει την δική του – ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας – πλαζ με αμμώδη παραλία. Είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη ζωή της πόλης και των κατοίκων της για πολλές δεκαετίες και πρέπει να προστατευτεί πλέον ξεχωριστά, ως τοπόσημο. Είναι έτσι ανάγκη να εφαρμοστούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας ως χώρου πρασίνου και η μελλοντική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, με γνώμονα την ενοποίησή τους ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Μια τέτοια κατεύθυνση θα ενισχύσει το μικροκλίμα της πυκνοδομημένης περιοχής αλλά και την επιχειρηματική ικανότητα των δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών – τουριστικών μονάδων της παραλιακής ζώνης, προσελκύοντας τουρίστες κι επιμηκύνοντας τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στην πόλη μας. Θα συμβάλει τελικά στην ίδια την περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ανθεκτικότητα της πόλης και του Δήμου μας.
Η δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου στην Καλαμάτα, με υποστηριζόμενους τους ναυταθλητικούς ομίλους, με σύγχρονους όρους και προδιαγραφές, πρέπει να μας απασχολήσει και να αναζητήσουμε την σωστή χωροθέτησή του. Η οποία όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εις βάρος του μοναδικού φυσικού οικοσυστήματος, με οικοδόμηση υπερμεγεθών και μη συμβατών με τον χώρο κτηρίων και άλλων παρεμβάσεων που θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του προλιμένα. Διαφορετικά θα απολεσθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας και η ευκαιρία να αποκτήσει η περιοχή έναν καινούργιο πόλο ανάπτυξης.
Θα είμαστε εδώ, μαζί με τις συλλογικότητες και τους κατοίκους αυτής της πόλης, για να αποτρέψουμε κάθε ενέργεια που δεν σέβεται την μοναδικότητα της περιοχής, την ταυτότητά της και δεν κινείται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, περιβαλλοντικής και οικονομικής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και πρόταση για την ανάδειξη, ανάπτυξη και βελτίωση της περιοχής με ήπια μορφή και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ