Για μια ακόμα χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου την Κυριακή του Πάσχα στις πόλεις της Καλαμάτας και της Μεσσήνης και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αιθαία και την Εύα.
Την Κυριακή του Πάσχα, αργά το απόγευμα, διεξάγεται ο Σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στον χώρο του βόρειου πάρκινγκ του Δήμου στο ύψος της πλατείας Όθωνος, απέναντι από το 5ο Δημοτικό σχολείο (Μπενάκειο). Στον φετινό θα πάρουν μέρος 9 ομάδες Σαϊτολόγων. Μετά από συνάντηση των καπεταναίων και ομοφωνία, καθορίστηκε η σειρά με την οποία θα ρίξουν τις σαΐτες τους οι ομάδες τους ως εξής:
- «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου,
- «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου,
- «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου,
- «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου.
- «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη,
- «Παραδοσιακή Φυτειά» των Δημήτρη Ξωξάκου και Παύλου Κρεμμύδα,
- «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά,
- «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου,
- «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου.
Την Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της κοινότητος Αιθαίας η ντόπια ομάδα Σαϊτολόγων «Το Κρυφό Σχολειό Αιθαίας», που δημιουργήθηκε από τo Σαϊτολόγο καπετάν Νίκο Τσικούρη, θα ανατινάξει τον Ιούδα και θα ρίξει εκατοντάδες σαΐτες, συνεχίζοντας το τοπικό έθιμο.
ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑ
Φέτος στην πόλη της Μεσσήνης, όπου το έθιμο θα αναβιώσει στα Μπεζεστένια, στις 7.00 το απόγευμα, υπάρχουν πέντε μπουλούκια που ετοιμάζουν τις σαΐτες τους και δύο μπουλούκια στην περιοχή της Εύας (στο γήπεδο του χωριού, στις 6.30 το απόγευμα).
Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της Μεσσήνης θα ρίξουν σαΐτες τα μπουλούκια:
- «Οι Επαναστάτες» με Καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια,
- «Οι Μπαρουτοκαπνισμένοι» με Καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα,
- «Οι Απελευθερωτές» με Καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο,
- το Μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη και
- «Τα Παλικαριά του Μωριά» με Καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη.
Στην Τ.Κ. Εύας, ετοιμάζονται τα μπουλούκια του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου. Σημειώνεται, ότι στην Τ.Κ. Εύας το έθιμο συνοδεύεται από το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα».
Το έθιμο σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προήλθε από την χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.