ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ Ν. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟ.Δ.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η επανεκλογή της Νατάσας Κυριακοπούλου στην προεδρία της ΝΟ.Δ.Ε Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς και δεν προκαλεί έκπληξη. Ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο τη στήριξή της από τον τέως Πρωθυπουργό και πρ. πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Ασφαλώς, η επικράτηση της κας Κυριακοπούλου κάθε άλλο παρά εύκολη αποδείχθηκε και ίσως να είχε χαθεί, αν δεν υπήρχε μια εγρήγορση τις τελευταίες ημέρες, μετά τον αρχικό εφησυχασμό για βεβαία επικράτηση.
Όπως τα νομίσματα όμως έχουν δύο όψεις, έτσι και το αποτέλεσμα των εκλογών, έχει δύο ερμηνείες:
- Η μία είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατόρθωσε εναντίον όλων και εξέλεξε την επιλογή του
- Η άλλη ερμηνεία, με δεδομένο μάλιστα το αποτέλεσμα της Τριφυλίας, ότι ο Α. Σαμαράς έχασε τη “γυαλάδα” του και ο επηρεασμός του έχει “ξεθωριάσει”.
Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Σαμαράς, εναντίον όλων με τον τ. Περιφερειάρχη και πρ. Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε, Περικλή Μαντά και τον πολιτευτή Μίλτο Χρυσομάλλη, ως εντεταλμένους του, κατόρθωσε να εκλέξει την υποψήφια που στήριζε, τη Ν. Κυριακοπούλου.
Όπως αποδείχθηκε από τους αριθμούς, κάθε άλλο παρά εύκολο έργο είχε. Η ουσία όμως, είναι ότι εν τέλει, όχι μόνο επικράτησε η εκλεκτή του, η Νατάσσα Κυριακοπούλου, αλλά κατόρθωσε στους τρεις από τους έξι δήμους να πάρει υπερδιπλάσιες ψήφους από τον ανθυποψήφιό της Παναγιώτη Τζαβάρα. Στον έναν από αυτούς μάλιστα, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, ο Παναγιώτης Τζαβάρας θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα το αποτέλεσμα, αφού μόλις και μετά βίας έλαβε 4 από τους 51 ψήφους που βρέθηκαν στην κάλπη. Τις άλλες 47 τις πήρε η κα Κυριακοπούλου.
Βέβαια, υπάρχει και κάτι αρνητικό για τον Αντώνη Σαμαρά, ή αν θέλετε κάτι θετικό για τον Παναγιώτη τζαβάρα στην εκλογική αναμέτρηση. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα του Δήμου Τριφυλίας, όπου ο πρ. Πρόεδρος της Ν.Δ. υπέστη δεινή ήττα η οποία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με δεδομένο ότι ο άνθρωπος του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, ο Τάκης Κατσίβελας, αλλά και ο τέως πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας και αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή, δεν είχαν την αναμενόμενη επιρροή και έτσι ήρθε το (υπερ)θετικό αποτέλεσμα για τον Π. Τζαβάρα. Περιοχή, όπου επικράτησε με 151 ψήφους, έναντι 99 της Νατάσσας Κυριακοπούλκου.
Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Τα πράγματα δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν και πολύ καλύτερα στο δήμο Πύλου – Νέστορος (όχι προς το αποτέλεσμα). Αν και οι ψήφοι της Κυριακοπούλου ήταν υπερδιπλάσιοι του Τζαβάρα (89 έναντι 44), εκεί το πρόβλημα ήταν η όχι και τόσο μεγάλη προθυμία εγγραφής τους εκλογικούς καταλόγους. Προφανώς το άθροισμα των ψήφων των δύο υποψηφίων, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό (133) εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν από όλο το Δήμο, ο οποίος εκτείνεται από την Κορώνη, τη Φοινικούντα και τη Μεθώνη, μέχρι τη Χώρα, δείχνει ότι δεν υπήρξε κινητοποίηση, όσο κι αν συνυπολογίζουμε στα αρνητικό της προσέλευσης βέβαια και το 12ευρω που απαιτείτο για το δικαίωμα του εκλέγειν.
Πέρα από την εκλογή της Νατάσσας Κυριακοπούλου, ο Αντ. Σαμαράς έπαιζε κι ένα προσωπικό στοίχημα. Γιατί τέτοιο ήταν η επικράτηση της εκλεκτής του, γιατί ως προσωπική του ήττα θα εκλαμβανόταν η ήττα της κας Κυριακοπούλου, για αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γι αυτόν η επικράτησή της . Γιατί κατόρθωσε απέναντι σε όλους να επικρατήσει η επιλογή του Το ότι κινήθηκε ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης υπέρ της, την κίνηση αυτή ασφαλώς τη χρεώνουμε στον Αντώνη Σαμαρά για λογαριασμό του οποίου προφανώς κινήθηκε, καθώς άλλωστε προσβλέπει στην βοήθεια του τ. Πρωθυπουργού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Περικλή Μαντά που κι αυτός κινήθηκε για λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά. Στον τ. Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε μάλιστα πιστώνεται η εύρεση του υποψηφίου προέδρου, όπως και των υποψηφίων μελών της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Μάνης. Ασφαλώς, αυτή δεν ήταν η μόνη αλλά υπήρξαν απο μέρους του κι άλλες κινήσεις γενικότερα για τη στήριξη της Νατάσας Κυριακοπούλου.
Από την άλλη, όπως μαθαίνουμε, ο πρ, υπουργός και τέως βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στήριζε τον Παναγιώτη Τζαβάρα, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτός δεν πήγε “με το δικό τους σακί στο μύλο”, όπως ήταν φυσικό άλλωστε. Και βέβαια δεν ήταν μόνο ο τέως υπουργός του τον στήριξε. Υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, με τρανό παράδειγμα το αποτέλεσμα της Τριφυλίας. Εκεί όπου οι πυρήνες του δούλεψαν μεθοδικά και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα υπέρ του, το οποίο προφανώς, θα πρέπει να προβληματίζει την πλευρά Σαμαρά.
Πέραν των υπουργών και των βουλευτών όμως, ρόλο παίζουν και οι άνθρωποι που ατύπως επέλεξε ο Π. Τζαβάρας και η Ν. Κυριακοπούλου, και “έσπρωξαν” ως υποψηφίους σε διάφορα κομματικά όργανα και εκεί, από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα, η Νατάσα Κυριακοπούλου είχε καλύτερες επιλογές προσώπων, τα οποία συγκέντρωσαν σημαντικό αριθμό ψήφων. Υπήρξε λοιπόν και από κει μία σημαντική βοήθεια προς την κα Κυριακοπούλου, η οποία αν δεν υπήρχε ίσως να είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα ή και να είχε εκλεγεί με μικρότερη διαφορά ψήφων.
Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ένα άλλο στοιχείο που ίσως έπαιξε ρόλο στην εκλογική διαδικασία ήταν ότι Νατάσα Κυριακοπούλου ως Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε Μεσσηνίας είχε πάρει απο την πρώτη στιγμή σαφή θέση υπέρ της αντιπεριφερειάρχου Ελένης Αλειφέρη στη διαμάχη της με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη όπως και υπέρ του Περικλή Μαντά. Από την άλλη ο Παναγιώτης Τζαβάρας, αρνήθηκε να πάρει θέση όταν ερωτήθηκε πρόσφατα δημόσια στη διάρκεια τηλεοπτικής του παρουσίας.
Είναι ενδεχόμενο, ο κ. Τζαβάρας, λόγω του ότι είναι διευθυντής στο ΚΕΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μην μπορούσε εκ της θέσεώς του, ακόμα και αν πίστευε όσα κι κα Κυριακοπούλου, να μην μπορούσε να καταφερθεί κατά του πολιτικού προϊστάμενου του δηλαδή του κ. Τατούλη. Αυτό, καθώς συζητήθηκε, ίσως να του στοίχισε κάποιες ψήφους, κάτι που ποτέ δεν θα μάθουμε.
Γιατί ας μην μας διαφεύγει, ότι όχι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά σιγά -σιγά σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία και οι νεοδημοκράτες έχουν αρχίσει να κρατούν αποστάσεις -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η κα Μπούζα, η οποία προσδοκά τη θέση της αντιπεριφερειάρχου με τις αφαιρεθείσες από την κα Αλειφέρη αρμοδιότητες από την Τατούλη, με δεδομένο ότι δεν δεν θα τον στηρίξουν πάλι, λόγο για τον οποίο αυτός προσπαθεί θα λάβει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πλειονότητα των Νεοδημοκρατών. Ίσως λοιπόν η στάση αυτή να στοίχισε λίγο έως πολύ στον κ. Τζαβάρα.
- Δείτε εδώ τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στην Μεσσηνία