Η απλή αναλογική ως τρόπος εκλογής δημοτικών συμβούλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων εντός δημοτικού συμβουλίου.
Ο ν.4555/2018 μαζί με τον δημαρχο “ηγέτη” στο άρθρο 73 δημιουργούσε ισχυρές παρατάξεις και με διεργασίες μετά τις εκλογές για επίτευξη συνεργασιών, αν υπήρχε περιθώριο για προγραμματικές συγκλίσεις τόσο για την εκάστοτε δημοτική αρχή (κάτι ανάλογο με την ψήφο εμπιστοσύνης στο εθνικό επίπεδο) όσο και για τις αντιπολιτεύσεις.
Άρα στήριξη στην απλή αναλογική είναι και ταυτόχρονα στήριξη- ως αναπόσπαστου οργανικού στοιχείου της- της νέας λειτουργίας και ρόλου των παρατάξεων, η οποία αν δεν τονίζεται, δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητα της, ότι αρκεί να έχουμε εκλογή δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική.
H αντίληψη για την απλή αναλογική είναι κάθε ψήφος αξίζει το ίδιο και κάθε εκλεγμένη δημοτική ομάδα είναι πανίσχυρη με δημοκρατική και νομική νομιμοποίηση για συνεργασίες και συνενώσεις με άλλες παρατάξεις εντός δημοτικού συμβουλίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της απλής αναλογικής έχει νέο νομοθετημένο στρατηγικό ρόλο στην παράταξη ο οποίος ανταποκρίνεται στο νέο τρόπο δημοκρατικότερης λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
Οι αντιδραστικές ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου χτύπησαν μεθοδικά και ιεραρχημένα αυτή την αρχιτεκτονική του Δημοτικού Συμβουλίου ως ζωντανού συλλογικού οργάνου δίπλα από τον δήμαρχο “ηγέτη”. Οι ρυθμίσεις αυτές επιδιώκουν τις γνωστές “συνενώσεις” συναλλαγής με την παράταξη του δημάρχου, δεν επιτρέπουν θεσμοθετημένες συνεργασίες μεταξύ των υπολοίπων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.
Αποτέλεσμα των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων είναι ότι χρειάζεται κάθε φορά επίπονο έργο για να γίνουν απλές κοινές ενέργειες όπως είναι επί παραδείγματι η συλλογή υπογραφών για την εισαγωγή κάποιου θέματος αλλά και η παραπάνω προτεινόμενη διαδικασία των κοινών ερωτήσεων, κοινών ανακοινώσεων κ.α. Προφανώς δεν απαγορεύεται ο συντονισμός αυτός ίσως να μας βολεύει εν μέρει γιατί αφήνει ορατές τις παρατάξεις αλλά είναι όντως δύσκολος γιατί κολλάει στους μικροαρχηγισμούς και στους… αυλόγυρους που ίσως υπάρχουν δυστυχώς, σε κάθε παράταξη.
Αλλά δεν υπάρχει στάση υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς την ενεργή υποστήριξη της αρχιτεκτονικής των συνεργασιών των παρατάξεων γιατί τότε απλά είναι φαρισαϊσμός και θα γίνεται εύκολα αντιληπτός σε κάθε πολίτη στη συνολική ανασκόπηση στο τέλος αυτής της περίεργης αυτοδιοικητικής περιόδου.
Μια περίοδο η οποία θα τελειώσει με αυτοδιοικητικές εκλογές ενισχυμένης αναλογικής εκτός και αν προηγηθούν εθνικές εκλογές, από μια εκτίμηση βεβαιότητας της νίκης της ΝΔ και τελικά προκύψει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή να αναδειχθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας τύπου Πορτογαλίας η οποία θα επιτρέψει την διατήρηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και να συνεχίσει τις αναγκαίες για αυτήν μεταρρυθμίσεις.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας
“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”