Στην υπ’ αριθμ. 20/2021 ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Καλαμάτας
Για τον προς έγκριση προϋπολογισμό του 2022 τον οποίο φέρνει σήμερα προς ψήφιση η δημοτική αρχή του κ. Βασιλόπουλου, θα σχολιάσω μόλις δύο σημεία του:
1. Σύμφωνα με την ενυπόγραφη διατύπωση του προέδρου του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. κυρίου Κωνσταντίνου Παραθύρα (Σύμβουλο Ελεγκτικού Συνεδρίου) επί του σχεδίου του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022 του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, στην (β) παράγραφο αναφέρεται ότι δεν έχουν τηρηθεί οι οδηγίες της με αρ.55040/21-06-2021 ΚΥΑ σχετικής με την σύνταξη του προϋπολογισμού των Δήμων έτους 2022 και αυτό αναφέρεται σε ένα ποσό ύψους 456.710,60 ευρώ. Το ποσό αυτό αναφέρεται σε έλλειμμα από πρώην ταμίες του Δήμου Καλαμάτας, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Χρηματικού Υπολοίπου του Δήμου της 31/12/2020, και το οποίο έχει αναγραφεί στον Κ.Α. Εξόδων 10.8513.001 του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας για το έτος 2022. Δηλαδή, ένα έλλειμμα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ από τους ταμίες του Δήμου Καλαμάτας, έγινε έξοδο για το 2022 και θα μετακυλήσει πολύ σύντομα στα τέλη τα οποία πληρώνουν οι συνδημότες μας! Πώς θα μειωθούν τα ήδη υψηλά δημοτικά τέλη, όταν ζητάτε συνεχώς από το δημότη να αναλάβει να ξεχρεώσει τα ελλείμματα των ταμείων του δήμου Καλαμάτας;
2. Στις Αυξήσεις Κωδικών βλέπω νέο κωδικό με αριθμό 00.6031.04 και τίτλο: «Τακτικές αποδοχές ειδικού συνεργάτη δημοσιογράφου» με ποσό 18.200 ευρώ, νέο κωδικό 00.6053.15 με τίτλο: “Εισφορές υπέρ σύνταξης ειδικού συνεργάτη δημοσιογράφου” ύψους 2.500 ευρώ, επίσης νέο κωδικό 00.6053.16 με τίτλο: “Εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης ειδικού συνεργάτη δημοσιογράφου” ύψους 600 ευρώ και με τον κωδικό 00.6053.17 με τίτλο «Εισφορές υπέρ υγείας ειδικού συνεργάτη δημοσιογράφου» με ποσό 850 ευρώ, φτάνουμε δηλαδή αισίως σε ένα ποσό άνω των 22.000 ευρώ για τον ειδικό συνεργάτη δημοσιογράφο του δημάρχου για το έτος 2022. Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι οι πρακτικές αυτές είναι επιεικώς απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.
Αυτά τα δύο αρκούν, και είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων που έχετε χαράξει. Δεν θα επεκταθώ στα υπόλοιπα, γιατί είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Αντ’ αυτού θα κάνω κάτι πιο παραγωγικό. Θα περιγράψω, το πώς θα έπρεπε να δομηθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το ερχόμενο έτος, επάνω σε δύο στρατηγικούς άξονες:
Στόχος_Α. την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των συνδημοτών μας, και
Στόχος_Β. την ταυτόχρονη γενναία μείωση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς μας.
1. Αναπτυξιακό Σχέδιο Πόλης 2023-2028
Η πόλη μας θα έπρεπε να αναπτύσσεται χωρίς αποκλεισμούς (όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτησίες των κατοίκων της Βέργας), να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ενώ παράλληλα να είναι ένα πιο ελκυστικό μέρος για τουρισμό και για μόνιμη εργασία. Η 15-ετής οικονομική ύφεση, χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες προκλήσεις για την πόλη μας. Οι ανάγκες για παράδειγμα του τουρισμού είναι 2.200 περίπου κλίνες στην Καλαμάτα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε το 50% διαθέσιμο για τη σεζόν. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι 1.000+ κλίνες οι οποίες δεν καλύπτονται καθημερινά θα διαρρεύσουν σε κοντινούς προορισμούς, δεν θα φάνε στις τοπικές ταβέρνες και στα εστιατόρια, δεν θα παραγγείλουν από τα καταστήματα εστίασης μετά το μπάνιο τους, δεν θα βγουν για το ποτό τους στα νυχτερινά καταστήματα της πόλης μας. Αν πούμε ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο θα δαπανούσε για τα παραπάνω 30 ευρώ την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Καλαμάτας χάνει 30.000+ ευρώ κάθε μέρα! Τι έκανε η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου για αυτό το θέμα; Τίποτα. Αυτός είναι ένας ενδεικτικός λόγος για την κατ’ ελάχιστον μείωση των εισοδημάτων των συνδημοτών μας κατά 30.000 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγορά της Καλαμάτας γίνεται κατά 30.000 ευρώ φτωχότερη ημερησίως, μόνο από αυτό.
Ερώτηση: Το ερώτημα είναι αντέχει ο δημότης Καλαμάτας κι άλλη φτώχεια; Πού είναι οι νέοι κωδικοί στον προϋπολογισμό του κυρίου Βασιλόπουλου για το 2022 για την ανάπτυξη του παραπάνω πυλώνα με άμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην τσέπη των συνδημοτών μας;
Λύση: για αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των δημοτών του δήμου Καλαμάτας (Στόχος Α)
2. Όραμα και Βασική Στρατηγική 2030
Το όραμα για την πόλη πρέπει να είναι ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η Καλαμάτα, πρέπει να έχει μια καθιερωμένη διεθνή φήμη, ως μια πρωτεύουσα όπου οι άνθρωποι θα επιδιώξουν να ζήσουν, να εργαστούν και να επενδύσουν. Αυτό θα γίνει εάν το αεροδρόμιο Καλαμάτας επεκταθεί σημαντικά μέσω ΣΔΙΤ και γίνει η βασική πύλη εισόδου στον νομό Πελοποννήσου. Το 2021 διαβάζαμε στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ότι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν λειτουργούσε το Wifi και το σημείο πληροφόρησης του δήμου Καλαμάτας κατά την τουριστική σεζόν. Με τη λογική ότι έχουμε μέγιστο ρυθμό 2-3 πτήσεις άφιξης – αναχώρησης κάθε στιγμή, αυτό απαιτεί 500 ports ασύρματης σύνδεσης με 100 mbps ταχύτητα. Αυτό κοστίζει ελάχιστα. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας τουρίστας όταν κατεβαίνει από το αεροπλάνο, είναι να ανοίξει το κινητό του και να δει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μεταβεί στο χώρο που έχει κλείσει για την διαμονή του.
Ερώτηση: Ξέρετε πόσα ποιοτικά τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα (λάδι, κρασί, ελιές, σύκα, μέλι, φιστίκια, σταφίδα, κ.λπ.) θα μπορούσε να δει και να αγοράσει online κάθε επισκέπτης κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Καλαμάτας με αυτοματοποιημένες pop-up διαφημίσεις από το Wifi του αεροδρομίου; Όχι μόνο θα μπορούσε να τα αγοράσει, αλλά να τα έχει άμεσα στο χώρο διαμονής που έχει κλείσει μέσω Airbnb ή Booking με μια απλή διασύνδεση API. Ο δήμος θα είχε έσοδα από τις διαφημίσεις με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% επί των πωλήσεων και οι τοπικοί παραγωγοί θα ήταν ανάρπαστοι και η τσέπη τους γεμάτη.
Λύση: για αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των δημοτών του δήμου Καλαμάτας (Στόχος Α)
3. Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής 2030-2050
Το όραμά μας για τα επόμενα 30 χρόνια θα έπρεπε να είναι μια πόλη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα με όλη την απαιτούμενη ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Όλα τα νέα κτίρια να κατασκευαστούν με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας σας σε αυτό το κομμάτι είναι το νέο κτίριο του ειδικού σχολείου Καλαμάτας, του οποίου οι μελέτες δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές. Επίσης, η οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι πρέπει να μειώσουμε στο μισό τη χρήση αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα έως το 2030 και σταδιακή κατάργησή τους έως το 2050.
Ερώτηση: Η δημοτική αρχή του κ. Βασιλόπουλου σκέφτηκε ποτέ την λέξη αναπτυξιακές επενδύσεις; Η απάντηση είναι όχι. Ο δήμος Καλαμάτας θα μπορούσε να επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα μέσω ΣΔΙΤ σε εκτάσεις της βιομηχανικής περιοχής, από το ασπρόχωμα μέχρι τη Μεσσήνη, και αλλού, ώστε να διοχετεύεται ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ και από το ποσοστό το οποίο θα δικαιούται ο δήμος, βάσει της επένδυσης, να μειωθούν τα τέλη για τον φωτισμό που πληρώνουν οι δημότες. Επίσης, την περίοδο κατά την οποία το δίκτυο δεν θα απαιτεί επιπλέον ενέργεια θα μπορούσαμε να μετατρέπουμε την υπολειπόμενη ενέργεια των ανανεώσιμων πηγών σε υδρογόνο για να φτιάξουμε από τώρα τις υποδομές για αποθήκευση και ασφαλή διανομή του καυσίμου αυτού για τα νέα αυτοκίνητα FCEVs με κυψέλες υδρογόνου, τα οποία θα επικρατήσουν στην αυτοκίνηση στα επόμενα 30 χρόνια. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει, είναι ώριμη και οικονομικά αποδοτική. Πολιτική βούληση δεν βλέπω να υπάρχει και φυσικά γνώση όλων αυτών. Κάθε στόχος μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των συνδημοτών μας, αρκεί να είμαστε εδώ για τον συνδημότη μας.
Λύση: για γενναία μείωση των τελών στους λογαριασμούς των δημοτών της Καλαμάτας (Στόχος Β)
Θα μπορούσα να αναπτύξω διεξοδικά όλους τους πυλώνες και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και εμπράκτως η οικονομική κατάσταση των συνδημοτών μας και της πόλης μας:
- Επιχειρήσεις της Πόλης και Λιανικό Εμπόριο
- Βιώσιμη Περιβαλλοντική Υποδομή & Διαχείριση Απορριμμάτων
- Πολιτιστική Κληρονομιά και Ανάπτυξη – Ανοιχτός Χώρος και Αναψυχή
- Μετακίνηση και Μεταφορές – Βιώσιμες Κοινότητες και Γειτονιές
- Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ανάπτυξης & Οικονομικής βιωσιμότητας
…αλλά δεν έχει νόημα να σπαταλάμε τον χρόνο τον δικό μας και τον δικό σας εδώ σήμερα. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες. Δεν είμαστε για τους ίδιους λόγους εδώ. Ψηφίζω κατά στον οικονομικό προϋπολογισμό του 2022 της δημοτικής αρχής του κ. Βασιλόπουλου για τους παραπάνω λόγους.
Χειλάς Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
www.cheilas.com