Το «μεγάλο το πρόβλημα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», θέτει με επιστολή του προς τούς Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Χρήστο Κωτσόγιαννη ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης» του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Παν. Αλευράς, Περιφερειακός Σύμβουλος, πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμοι Κύριοι,
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αδικαιολόγητη και μεγάλη ταλαιπωρία των παραγωγών για να αποδείξουν το αυτονόητο. Συγκεκριμένα επειδή στο σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών έχουν καταχωρηθεί ελάχιστοι παραγωγοί με αποτέλεσμα να τρέχουν πανικόβλητοι από Υπηρεσία σε Υπηρεσία για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και να αποδείξουν την ιδιότητα του διασταυρωτικού ελέγχου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν είναι «κλικαρισμένος» ο κωδικός 037, με αποτέλεσμα οι εκκαθαρίσεις να βγάζουν μεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή. Η τροποποίηση του άρθρου 29 του ν 4172/13, μπορεί μεν να δίνει τη δυνατότητα στην ουσία όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων.
Ο παραγωγός καλείται να συγκεντρώσει εφτά δικαιολογητικά (1. Βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΑΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 2. Φωτοαντίγραφο ΑΔΤ, 3. Ασφαλιστική Ενημερότητα ή βεβαίωση ασφάλισης ή Αποδεικτικό σύνταξης ΟΓΑ από τον ΟΓΑ, 4. Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 , το αντίστοιχο εκκαθαριστικού και το αντίστοιχο Ε3 της Δ.Ο.Υ., αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης – ενιαία δήλωση ΕΛΓΑ από τις Πύλες εισόδου πχ. Ενώσεις και ιδιώτες) για να διασταυρωθεί στα κατά τόπους Τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ).
Είναι λυπηρό την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τεχνολογικής επανάστασης να κυριαρχεί το χαρτοβασίλειο με δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Τα λάθη και τα κενά τα οποία εντοπίζονται είναι ποικίλα και πολλά. Επίσης η διασταύρωση των στοιχείων έδειξε πολλά λάθη και κενά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου το σύστημα έχει επιλέξει παραγωγούς οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ούτε στον ΟΓΑ και τους χαρακτηρίζει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ενώ αντίθετα να μην χαρακτηρίζει κατά κύριο επάγγελμα, αγρότες που ασκούν αποκλειστικά και μόνο αυτό το επάγγελμα. Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχουν αντληθεί είναι του έτους 2015 όπου εκεί για παράδειγμα παραγωγοί τη χρονιά εκείνη μπορεί να μη πληρούσαν τα κριτήρια ενώ σήμερα δηλαδή με τα εισοδήματα του 2016 να τα πληρούν και το αντίθετο.
Επιβάλλεται άμεσα να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για την καταγραφή του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προσδιορίσει το ποσοστό εισοδήματος που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Προτείνεται για να γίνει άμεσα η υποβολή και η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλώσεις του 2017) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, να μην απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατά κύριο επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.
Επισημαίνουμε ότι άμεσα θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα αυτό διότι οι παραγωγοί καλούνται να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά από τουλάχιστον επτά σημεία και να τρέξουν σε τέσσερες διαφορετικές Υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χάνοντας εργατοώρες χρήματα και να επωμίζονται άδικα την όλη ταλαιπωρία του γραφειοκρατικού συστήματος ώστε να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο που δικαιούνται.