Σε ένα πρώτο απολογισμό για τον μεσογειακό κυκλώνα “Ζορμπά”, κατά το ολιγόωρο χθεσινό (30/9/18) πέρασμα του από τη Μεσσηνία, λίγες ώρες μετά, μια πρώτη διαπίστωση είναι αν και κτύπησε τα παραλιακά κυρίως τμήματα, οι κύριες ζημιές είναι στον πρωτογενή τομέα, καθώς οι καλλιέργειες (φυτικό κεφάλαιο και αγροτική παραγωγή ήταν καταστροφική. Ποικίλει δε το μέγεθος των ζημιών, που σε μια αρχική – πρόχειρη εκτίμηση κυμαίνονται από 20% έως και ολική καταστροφή. Κυρίως κτυπήθηκε η ελαιοπαραγωγή, όχι τόσο το φυτικό κεφάλαιο, όσο η παραγωγή. Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, η οποία μάλιστα ήταν πρώιμη, καθώς τίναξαν από τα δέντρα τον καρπό είτε ελαιοποιήσιμος, είτε χοντρολιές. Οι άλλες ζημιές, είναι αυτές που προκλήθηκαν στα σκάφη.
Ο κυκλώνας ερχόμενος από τα νοτιοδυτικά, κτύπησε με ιδιαίτερη ένταση τις δυτικές ακτές του Νομού, από τη Μαραθούπολη μέχρι την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας (Φοινικούντα, Μεθώνη Κορώνη), καθώς και τις απέναντι ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου (Καρδαμύλη, Στούπα και Άγιο Νικόλαο), πριν μας αφήσει ακολουθώντας βορειοανατολική πορεία προς την Αρκαδία.
Στην Καλαμάτα έπνεαν οι ισχυρότεροι άνεμοι (103 χιλιόμετρα την ώρα) που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ),
ενώ από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ, είχε πέσει στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά), ποσότητα που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βροχόπτωσης δύο μηνών Προηγούνταν οι Σπέτσες (118 χιλιοστά), και ακολουθούσε την Αλαγονία το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).
Βυθίστηκαν 14 σκάφη
Στην περιοχή ευθύνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, βυθίστηκαν 14 συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων: Οκτώ σκάφη στο λιμάνι της Καλαμάτας, ένα στο λιμάνι της Κορώνης και στα αλιευτικά καταφύγια της Στούπας ένα, των Κιτριών τρία, του Ακρογιαλίου ένα και του Άγιου Ανδρέα ένα.
Ακόμα, από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από το Θ/Γ σκάφος ”LUTTMATTEN” σημαίας Γερμανίας, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ο εξοπλισμός κάποιων καταστημάτων υπέστη σοβαρές ζημιές, τόσο από τα κύματα που παρέσυραν τις εγκαταστάσεις τους στην παραλία, όσο και από τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες που βρέθηκε στην οδό Ναυαρίνου, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αγνόησαν τις καιρικές προγνώσεις και τις ενημερώσεις Δήμου και Λιμεναρχείου και δεν μάζεψαν τα πράγματά τους, όπως έκαναν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της παραλίας.
Λόγω αυτής της κατάστασης διακόπηκε η κυκλοφορία από χθες το πρωί έως αργά το απόγευμα στην οδό Ναυαρίνου, όπου συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο οδόστρωμά του. Ακόμα, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποίησαν περίπου 15 κοπές δέντρων.
Οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας δέχθηκε 75 κλήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Από αυτές, οι 25 αφορούσαν ζημιές σε καλώδια της ΔΕΗ, 41 ήταν για κοπές δέντρων, 4 για απομακρύνσεις αντικειμένων, μία για άντληση υδάτων από κατοικία στον Κορδία, μία πυρκαγιά σε στύλο της ΔΕΗ και άλλα τρία διάφορα περιστατικά.
Στην Πύλο η πυροσβεστική δέχτηκε 14 κλήσεις, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν άντληση υδάτων από κατοικία και την εκκλησία στο Καινούργιο Χωριό.
Στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία τα Πυροσβεστικά κλιμάκια δέχτηκαν 5 κλήσεις για παροχή βοηθείας.
Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν από χθες να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε πάνω από 20 περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση. Μεταξύ αυτών είναι αρκετές περιοχές της Καλαμάτας, η Βέργα, το Ασπρόχωμα, η Αλαγονία, η Μεθώνη, η Κορώνη, η Πύλος, η Χώρα, το Αχλαδοχώρι, οι Άγιοι Απόστολοι (στον Αριστομένη) και το Προσήλιο της Δυτικής Μάνης.
Λόγω των θυελλωδών, ανέμων στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας χθες το μεσημέρι πτήση της Easy Jet από to Lond;ino, με 150 επιβάτες, δεν κατάφερε να προσγειωθεί κάτι που τελικά κατάφερε στο Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.
Αγροτική Παραγωγή
Όσον αφορά τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή σημαντικές υπέστησαν οι περιοχές της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Τριφυλίας, της Οιχαλίας, και της Πυλίας. Στην Τριφυλία επλήγησαν καλλιέργειες με κηπευτικά κυρίως κολοκύθια, οι οποίες σε περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και το 100%.
Οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές άμεσα οφείλουν να ενημερώσουν τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δήμους τους οποίους βρίσκονται, προκειμένου κλιμάκια να καταγράψουν τις ζημιές.