Ιδιαίτερες αναφορές σε έργα της Μεσσηνίας, που είτε έχουν εξαγγελθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία είχαν θίξει επί μέρους υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που προηγήθηκαν στο βήμα, έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας χθες Τρίτη (27/2/18) τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο “Αποστολοπούλειο” Πνευματικό Κέντρο, στην Τρίπολη.
Την ίδια ώρα, λίγο μακρύτερα από το “Αποστολοπούλειο” Πνευματικό Κέντρο, υπήρξε μικρή ένταση όταν αστυνομικές δυνάμεις, [πυ είχαν αποκλείσει τους δρόμους πρόσβασης προς το χώρο του συνεδρίου, απαγότευσαν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν εκεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Όσον αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ . Τσίπρας υποσχέθηκε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, όπως και την υλοποίηση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη
Για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα, είπε ότι «βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του Υπουργείου».
Εξήγγειλε ότι στον κατάλογο των εγγειοβελτιωτικών έργων, για χρηματοδότηση είναι και η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος Μεσσηνίας
Για το τοπικό σιδηροδρομικό τραίνο της Πελοποννήσου, τη μετρική γραμμή, ανακοίνωσε ότι διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας, ενώ ακόμα επανάλαβε την εξαγγελία Σπίρτζη για αναβάθμιση σε ένα διεθνές του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο πρότυπο του του Καστελίου και τη δημιουργία υδατοδρομίων σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Έκανε ακόμα αναφορά στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο οποίο έχει ενταχθεί και ο Δήμος Καλαμάτας. «Έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ. € και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης», είπε ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη στις χρηματοδοτήσεις για ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα
Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δημιουργούνται τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία και πως αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Τέλος αναφέρθηκε στο «Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» σημειώνεται ότι «το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει».
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αφορούν τη Μεσσηνία έχουν ως εξής:
Σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας.
Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Υπάρχουν εδώ τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και ο Μυστράς. Και ακόμα υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς. Όπως η Μονεμβασιά. Οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης.
Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς.
Υλοποιούνται επίσης δημόσια έργα που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.
Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό: Η στήριξή του θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησης του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.
Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αναφέρομαι στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη. Καθώς και την Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο στην Πάτρα. Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες, που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. Και με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ.
Στα έργα λειτουργικής ολοκλήρωσης προβλέπονται:
- Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία
- Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών δικτύων.
- Η ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητόδρομων με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα,
- Η σύνδεση της Αργολίδας και της Αρχαίας Ολυμπίας και πλήθους άλλων οδικών έργων που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση των Υποδομών νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του Μορέα να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του Υπουργείου.
Για το τοπικό σιδηροδρομικό τραίνο της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας. Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσον φιλικό για τους τόπους που διασχίζει.
Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο.
Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου. Ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό.
Και το δεύτερο, είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους Νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου. Που θα δώσει άλλη μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου έχουν δοθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας.
Έτσι, δημιουργείται η Μονάδα Υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία. Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ και η παιδιατρική κλινική. Και αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:
- Μείωση της εγγυημένης ποσότητας
- Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους
- Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.
- Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού
- Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή
- Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Και τέλος, λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.
Ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δίνει το πράσινο φως για τις υποδομές.
- Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο εδώ