Πρόταση υπέβαλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικος Γόντικας υπέρ των αιτημάτων «της αγωνιζόμενης αγροτιάς για την δακοκτονία και αυτά θέτουμε για απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του ΠεΣυ».
Ακόμα, η πρόταση του κ. Γόντικα περιλαμβάνει «αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς για οποιαδήποτε αιτία χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα» και «άμεση οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού». Επίσης ο κ. Γόντικας καταφέρθηκε κατά των κ.κ. Νίκα και Τατούλη, κατηγορώντας τους πως έχουν διαλύσει τη Δακοκτονία.
Συγκεκριμένα η εισήγηση του κ. Γόντικα έχει ως εξής:
«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αντιαγροτικής πολιτικής σας είναι η δακοκτονία, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας.
Αποδεχθήκατε την μείωση των δαπανών για την δακοκτονία!
Σπάτε το ενιαίο της δακοκτονίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Ολόκληρες περιοχές όπως η Γορτυνία, η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, είναι εκτός προγράμματος. Αρκετές Δημοτικές αρχές εξαιρούν από την δακοκτονία ολόκληρες περιοχές, όχι μόνο χωριά.
Πρόσφατα σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ομόφωνα όλοι σας οι παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι imitassion αυτών των κομμάτων που είναι στην παράταξη του Τατούλη, ψηφίσατε ακόμα και να εξαιρεθούν χωριά της Μάνης που είχαν πληγεί από τις φωτιές με το αιτιολογικό ότι το κόστος για την δακοκτονία σε αυτά τα χωριά θα είναι δυσανάλογο με το όφελος των παραγωγών. Πέρσι και πρόπερσι τους εξαιρούσατε γιατί είχαν καεί και δεν είχαν ανάλογη παραγωγή, τώρα τους εξαιρείτε στη λογική του κόστους – οφέλους, αντί να τους στηρίξουμε για να αντέξουν τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτή η λογική επεκτείνεται, απ’ ότι φαίνεται και σε άλλες περιοχές.
Αντιμετωπίζετε τον αγρότη που βάζει το τρακτέρ του για την δακοκτονία σαν επιχειρηματία για να φορολογείται ανάλογα. Αυτό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές ανά δέντρο για την δακοκτονία, αποθαρρύνουν τους πραγματικούς αγρότες από το να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας με την δουλειά να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε εργολάβους.
Ενώ οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν αρχές Ιούνη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι όλα έτοιμα έως τέλος Μάη (προσλήψεις γεωπόνων για επόπτες, φάρμακα, ανάδοχοι κλπ), κάνετε διαγωνισμούς ακόμα και τον Αύγουστο, προσλαμβάνετε προσωπικό ακόμα και το Σεπτέμβρη! Όλα αυτά είναι μια συνειδητή επιλογή για να διαλυθεί ένα σύστημα δακοκτονίας που για χρόνια στήριζε τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς από τη δακοπροσβολή. Τα τελευταία χρόνια δύο φορές οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν εισόδημα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτη ή ελλιπή δακοκτονία. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε τις ζημιές από τον καύσωνα, τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι και τις ελιές Καλαμών, το υψηλό κόστος παραγωγής κλπ γίνεται φανερό ότι η οργή και η αγανάκτηση που κυριαρχεί στους αγρότες μπορεί και πρέπει να εκφραστεί σε οργανωμένη πάλη.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, στηρίζουμε τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς για την δακοκτονία και αυτά θέτουμε για απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του ΠεΣυ.
- Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
- Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Άμεσα συμπληρωματική χρηματοδότηση με 1,2 εκ. €.
- Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς για οποιαδήποτε αιτία χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
- Άμεση οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού».