Ο Νίκος Ι. Ζερβής, ερευνητής και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή σήμερα (15/2/19) το πρωί, σε ηλικία 92 χρόνων, μετά από επιδείνωση της υγείας του.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου 1927, στην οποία και διέμενε έκτοτε. Τα διαβάσματα του είναι πολλά, άλλα μελέτα συστηματικά την Ιστορία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας.
Έχει γράψει πλήθος μελετών για την γενέτειρα πόλη, πολλές από τις όποιες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Θάρρος”, της οποίας υπήρξε συνεργάτης από την δεκαετία του 50. Ακόμα συνεργάστηκε με τις εφημερίδες “Ελευθερία” και Μάχη
Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα “Πελοποννησιακά” “Μεσσηνιακά Γράμματα”, “Μεσσηνιακά Χρονικά”, “Νέα” “Εστία”, “Ευθύνη”, “Ιθώμη” κ.ά.
Ο Ν. Ζερβής, για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Διοίκησης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, ενώ αποτύπωσε φωτογραφικά ιστορικά στοιχεία από την Καλαμάτα, για πολλά χρόνια, διατηρώντας πλούσιο αρχείο. Ακόμα, υπήρξε πρωτεργάτης και διαχρονικά βασικός παράγοντας του εορτασμού της επετείου της μάχης της Καλαμάτας (1941).
Ο εκλιπών έγραψε τα εξής βιβλία:
- Ο μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας στα χρόνια της κατοχής και ο Τύπος της “Λαϊκής εξουσίας” μετά την απελευθέρωση (2014)
- Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση, 7 τόμοι (2001, 2001, 2002, 2003, 2005, 2007 και 2010)
- Ο Lawrence Durrell στην Καλαμάτα (1999)
- Η Γερμανική κατοχή στη Μεσσηνία (1998)
Η κηδεία του Ν. Ζερβή θα γίνει αύριο Σάββατο στις 3:30 μετά το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Καλαμάτας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΕΡΒΗ
Με το άγγελμα του θανάτου του Νίκου Ζερβή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Ο συγγραφέας Νίκος Ι. Ζερβής. Ο εκλιπών ασχολήθηκε έντονα με την τεκμηρίωση της νεότερης ιστορίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, χωρίς να λείπουν πολλά άλλα θέματα από τις πνευματικές του ενασχολήσεις.
Ο αείμνηστος Νίκος Ζερβής υπήρξε αρωγός του Δήμου Καλαμάτας, προσφέροντας ιστορική τεκμηρίωση για την υποστήριξη του αιτήματος να συμπεριληφθεί η Καλαμάτα στις Μαρτυρικές Πόλεις, λόγω των θυσιών του λαού της κατά τη γερμανική και ιταλική κατοχή.
Επίσης, υπήρξε ο σταθερός σύνδεσμος μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940 – 1941, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Μάχης της Καλαμάτας (28-29 Απριλίου 1941) ως ιστορικού γεγονότος, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμμαχοι στρατιώτες από πολλά έθνη πολέμησαν στην Καλαμάτα τους Γερμανούς εισβολείς. Για το σκοπό αυτό καθιερώθηκε – με τη δική του συμβολή – ετήσιος εορτασμός, στις αρχές Μαΐου, στον οποίο έδινε ανελλιπώς το παρών.
Την απώλειά του κάνει λιγότερο οδυνηρή η παρακαταθήκη του σπουδαίου του έργου και η αγαθή του ανάμνηση».