Ο Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στην τοποθέτηση του στο θέμα: «Μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου» μεταξύ των άλλων τόνισε:
Είναι υποκρισία να μην παραδεχόμαστε, ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ότι υπάρχουν ιστορικά και τρέχοντα αίτια στα οποία έχουν συμβάλει ενεργά οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η ΕΕ και τα οποία εντείνουν τα φαινόμενα μετανάστευσης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Κυρίως όμως είναι οι όλο και πιο γενικευμένες παρεμβατικές, αποσταθεροποιητικές, πολεμικές και επιθετικές πολιτικές που προωθούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εις βάρος κυρίαρχων χωρών.
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας η οποία συμπυκνώνει όλη την προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια επαίσχυντη συμφωνία η οποία είναι σε βάρος της χώρας μας, σε βάρος των προσφύγων και σε βάρος των μεταναστών. Επειδή όπως και η προηγούμενη έτσι και η σημερινή κυβέρνηση συμφωνούν με τη συγκεκριμένη συμφωνία και πειθαρχούν στην κα Μέρκελ πρέπει να υπάρξει αγώνας του ελληνικού λαού, αλλά κι εντέλει των ευρωπαϊκών λαών, για να μην πάμε σε μια Ευρώπη υπερσυντηρητική, ρατσιστική, ξενοφοβική, γιατί αυτό προοιωνίζει και άλλα δυσοίωνα πράγματα και να απαιτήσουμε να αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος ο οποίος “φορτώνει” όλο το πρόβλημα στις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα ,είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιώντας τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά και το ότι η ΕΕ δεν είναι συνεπής οικονομικά απέναντι του επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019, την απειλή του ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της μια ακόμη ενδεχόμενη μεταναστευτική ροή από την Συρία.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης για την αύξηση των ποσών που παρέχει η Ε.Ε. στη χώρα του. Τις πιο βαριές συνέπειες όμως θα υποστεί η Ελλάδα, καθώς είναι αυτή που θα δεχτεί τα νέα κύματα των προσφύγων σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών, με δεδομένες τις συμφωνίες Ελλάδας-Ε.Ε. και Ελλάδας –Γερμανίας για εγκλωβισμό τους στη χώρα μας και παρεμπόδιση της μετακίνησής τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος επιλέγει από τη μια τα επικοινωνιακά σόου. Στην αρχή κάθε εβδομάδας γίνεται και ένα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση όπου αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν κάποια κατάληψη που φιλοξενούσε οικογένειες προσφύγων κατά προτίμηση στα Εξάρχεια. Όμως τα επικοινωνιακά αυτά σόου παραβιάζουν βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση μικρών παιδιών, όμως επιτελούν ένα ρόλο, τον εθισμό των πολιτών στην περιφρόνηση βασικών αξιών και θεσμών μιας πολιτισμένης, δημοκρατικής κοινωνίας.
Και από την άλλη επιλέγει το δόγμα της αποτροπής με μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ όπως φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ύστερα από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου.
Όλα αυτά όμως γρήγορα θα αποδεδειχθούν αδιέξοδα.
Η αντιμετώπιση των προσφύγων σήμερα είναι το πεδίο σύγκρουσης, όπου η νικηφόρα έκβασή της σημαίνει νίκη της Ανθρωπιάς και του Πολιτισμού, μια ήττα θα σήμαινε την επικράτηση της βαρβαρότητας για πολλά χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα το μεταναστευτικό όπως γράφτηκε και στον Κυριακάτικο τύπο κυριάρχησε στις συζητήσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ.
Μέσα στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε και το άνοιγμα 9 νέων στρατοπέδων, μεταξύ αυτών και του στρατοπέδου της Κορίνθου στο οποίο ήδη ήρθαν οι πρώτοι 200 και φυσικά αναμένονται και άλλοι τουλάχιστον 800 πρόσφυγες στην ανοικτή δομή της Κορίνθου. Αναφερόμαστε για όσους εξεδιώχθηκαν από τα κατειλημμένα σπίτια των Εξαρχείων (περίπου 280 αλλά οι 100 έφυγαν και πάλι – επέστρεψαν; στην Αθήνα) αλλά και σε όσους πιθανόν μετακινηθούν από Μόρια και αλλού. Μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στο χώρο πάνω σε τσιμεντένια βάση, ένα μεταλλικό πλέγμα που σκεπάζεται με σκηνή, είναι χωρισμένο με γυψοσανίδες σε 14 δωμάτια και υπάρχει ένα μπάνιο!!! και χημικές τουαλέτες. Είναι φανερό ότι η διαβίωση θα είναι πολύ δύσκολη σε χειμερινές συνθήκες.
Εμείς είμαστε αντίθετοι:
- Ν δημιουργηθούν στη θέση της «ΜΟΡΙΑ» πολλές μικρές «ΜΟΡΙΕΣ» όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Διότι όπως τονίζει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημιουργία κάμπινγκ με περισσότερα από 150 άτομα οδηγεί σε δημιουργία γκέτο, τα οποία είναι αποκομμένα από τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε αντίθετοι στις κλειστές δομές. Οι ανοιχτές είναι μια λύση εντελώς προσωρινή πρώτης υποδοχής και προσωρινής κατάλυσης. Προφανώς σε αυτές όμως πρέπει να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ώστε οι αιτούντες άσυλο να έχουν αξιοπρεπή στέγαση και υποστήριξη.
- Με αυτές τις πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που οδηγούν σε αδιέξοδα. Υπερκρατικοί μηχανισμοί σε αγαστή συνεργασία με ορισμένες ΜΚΟ κερδοσκοπούν εις βάρος αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων και εις βάρος της κοινωνίας μας.
Αγωνιζόμαστε προτείνουμε και επιμένουμε:
- Να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου και συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
- Να αλλάξει ριζικά η σημερινή αδιέξοδη πολιτική και να πάμε σε πολιτικές ενσωμάτωσης. Η κοινωνία μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και από την εκμετάλλευση των προσφύγων. Πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην οργανωμένη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών με διαφανείς διαδικασίες, με μετριοπάθεια, με σχέδιο και άξονα τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης αλλά και της δικής μας γνώσης από την προσφυγιά και την μετανάστευση. Να φροντίσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους να αξιοποιήσει στεγαστικά αποθέματα που είναι κατ’ αρχήν στην ιδιοκτησία τους και να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους.
- Να εφαρμόσει η Ευρώπη και να επισπεύσει τα αιτήματα των οικογενειακών επανενώσεων. Πολλοί έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού και καθυστερεί τρομακτικά και η Ελλάδα αλλά και η χώρα που εξετάζει το αίτημα.
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες με παιδιά και ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα.
- Να νοικιαστούν σπίτια όπως έχει γίνει στη Τρίπολη. Γνωρίζουμε ότι περίπου 260 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (60% περίπου παιδιά), φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Τρίπολη. Ο δήμος της Τρίπολης χρηματοδοτείται από την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η γνώμη μας για την πορεία αυτών των προσφύγων είναι θετική έως σήμερα. Να απαιτήσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με τα διαμερίσματα να επεκταθεί διότι θα ήταν μια αξιοπρεπής λύση. Μπορούν επίσης να ενοικιαστούν και ξενοδοχεία αντί να φτιάχνονται μικρές «ΜΟΡΙΕΣ» όπως φοβόμαστε ότι θα συμβεί στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ξενοδόχοι που το ζητούν. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ξενοδοχεία και στον Ισθμό και στους Αγ. Θεοδώρους έχουν δεχτεί πρόσφυγες στο πρόσφατο παρελθόν.
- Να υπάρξει στελέχωση και υποστήριξη των δομών υγείας, περίθαλψης, εκπαίδευσης για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες νέες ανάγκες. Η Περιφέρεια πρέπει σε συνεργασία με την ΥΠΕ να διασφαλίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε όλους και για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους δημοσίας υγείας των πολιτών της Πελοποννήσου. Η ιστορία που ξεκίνησε με την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για μη έκδοση ΑΜΚΑ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για να πληρώνουν διάφορες ιατρικές εξετάσεις οι πρόσφυγες, εγκυμονεί όμως κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Συνεπώς η Περιφέρεια πρέπει να συμβάλλει ώστε όλοι ανεξαρτήτως αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
- Πάνω απ’ όλα να σταματήσουν οι πόλεμοι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές καταλήστευσης των χωρών ώστε να εκλείψουν οι βασικές αιτίες όξυνσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
Τέλος όσον αφορά την εισήγηση του κ. Τατούλη οφείλουμε να πούμε ότι κ. Τατούλη ωραία τα λόγια τώρα, αλλά ήσασταν 9 χρόνια Περιφερειάρχης και πάντα επιλέγατε και εσείς να κάνετε πλάτες σε όλες τις κυβερνήσεις των 9 αυτών χρόνων, όπως ορθά κατηγορείτε τώρα τον κ. Νίκα. Έχετε τεράστιες ευθύνες κ. Τατούλη για το ότι εξακολουθεί να λειτουργεί το κέντρο κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου και για το ότι δεν αποδόθηκε το στρατόπεδο στη τοπική κοινωνία της Κορινθίας. Οπότε αφήστε τα ωραία λόγια γιατί εκτίθεστε.