Η 195η επέτειος της Μάχης στη θέση Βέργα Αλμυρού, στις 22 Ιουνίου 1826, κατά την οποία οι Έλληνες – Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως – νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, τιμήθηκε με εκδηλώσεις το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου και το πρωί της Τρίτης 22 Ιουνίου 2021.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αλμυρού.
Σήμερα, την ημέρα της επετείου, μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των πεσόντων, στη Μάνδρα του Αλμυρού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μικρούς μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας εκφώνησε ομιλία αφιερωμένη στην ιστορική μάχη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο υποδιοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Ιωάννης Κρόκος ως εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Άννα Καλογεροπούλου και Βασίλης Καπέλιος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλο και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Γιώργος Κουρεντζής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας Αμαλία Νίκα, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ερανικής Επιτροπής Ανέγερσης του Μνημείου Ιωάννης Καπελούζος, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ηλίας Γυφτέας και της Ενωσης των Απανταχού Μανιατών και του Συλλόγου Γυναικών Μάνης Αθηνά Ξανθάκη.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια κρίσιμη και συνάμα χρυσή σελίδα της ιστορίας του τόπου μας. Την πρώτη ήττα του καταστροφέα της Πελοποννήσου, Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου! Εδώ στη Βέργα, τιμούμε το πιο κρίσιμο πενθήμερο για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα πενθήμερο Αγώνα μεταξύ 21 ης και 25 ης Ιουνίου 1826, αλλά και μαθήματος Υπερηφάνειας και Ελευθερίας. Γιατί αυτό ήταν η Μάχη της Βέργας. Πίσω από το αμυντικό αριστούργημα, που ονομάσθηκε “Τείχος της Βέργας”, όλοι γνώριζαν καλά ότι φυλασσόταν ο Αγώνας των Ελλήνων που ψυχορραγούσε… Αν έπεφτε και η Μάνη, η Επανάσταση και το όνειρο για Λευτεριά θα παρέμενε όνειρο…
Όμως, όταν οι Έλληνες ενώνονται, λέει ξεκάθαρα η Ιστορία, δεν ηττώνται, αλλά, αντίθετα, μεγαλουργούν! Αυτό έπραξαν και στη Βέργα, γράφοντας πέντε ημέρες χρυσών σελίδων ιστορίας! Σήμερα, λοιπόν, δεν τιμούμε μόνο τη νικηφόρα έκβαση της Μάχης της Βέργας και τους Αγωνιστές που σταμάτησαν τη λαίλαπα του Ιμπραήμ. Τιμούμε την ομόνοια και την ομοψυχία που έδειξαν οι Έλληνες στην κρίσιμη στιγμή. Και αυτό πρέπει να αποτελεί για εμάς τους σύγχρονους, ένα ακόμη μάθημα.
Τιμή και δόξα στη Μάχη και τους Αγωνιστές της Βέργας, σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν την ψυχή τους στο ’21!».