Στην τελετή Ορκωμοσίας των Ευελπίδων της Τάξης 2027 «Αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας» στις εγκαταστάσεις της σχολής Ευελπίδων, παρέστη κατόπιν προσκλήσεως σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Η πρόσκληση προς τον κ. Βασιλόπουλο έγινε καθώς Αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας είχε σχέση με την Καλαμάτα.
Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1943, είχε σχέση με την Καλαμάτα, όπου έκανε οικογένεια με την καταγόμενη από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σύζυγό του. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και ήταν εκπαιδευμένος ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος ενώ ήταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973 μετατέθηκε με το βαθμό του υπολοχαγού στην Κύπρο και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ο Ν. Κατούντας έλαβε μέρος ως διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 ΜΚ στην επιχείρηση κατάληψης του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα που ξεκίνησε τη νύχτα της 20ης Ιουλίου 1974.
Το πρωί της 22ας Ιουλίου του 1974 ο Νικόλαος Κατούντας, όντας επικεφαλής λόχου δύναμης 62 καταδρομέων έσπευσε προς ενίσχυση του 251 Τ.Π. του Παύλου Κουρούπη, το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια. Εκεί, ο Κατούντας και οι άνδρες του έδωσαν μάχες εκ του συστάδην[5] καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης. Ο ίδιος παραμένει από τότε αγνοούμενος. Στρατιώτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του Κατούντα, πιστοποίησαν την γενναιότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μαχών.
Μετά την εισβολή, προήχθη επ’ ανδραγαθίασε αντισυνταγματάρχη πεζικούενώ με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2008 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου. Προτομές του υπάρχουν σήμερα στην οδό Αριστομένους στην Καλαμάτα, καθώς και στο στρατόπεδο Δελφινιού Λαγκάδας στη Χίο, το οποίο φέρει και το όνομά του. Παράλληλα το ονοματεπώνυμο του Νικολάου Κατούντα δόθηκε και σε δρόμο του ημικατεχόμενου δήμου Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.