Η εδώ και χρόνια κενή θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας καλύπτεται από τον σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας, κατά τη σημερινή (24/8/2018) συνεδρίασή του.
Ακόμα ανανέωσε τη σύμβασης της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, Λίντας Καπετανέα.
Όσον αφορά τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Καλαμάτας, η πλειοψηφία επέλεξε τον Γ. Μαργαρίτη, μειοψηφούντος του Τάσου Πολυχρονόπουλου (εκπροσωπου της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. της “Φάρις”, ο οποίος πρότεινε τον Παναγιώτη Αδάμ, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα προσόντα του αναδειχθέντος.
Να σημειωθεί, ότι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, υποβλήθηκαν 9 αιτήσεις από τους: Παναγιώτη Αδάμ, Καλλιρρόη Βελέντζα, Πέτρο Γάλια, Χρίστο Κόκκινο, Γιάννη Μαργαρίτη, Αννέτα Παπαθανασίου, Φίλιππο Σοφιανό, Κώστα Χαλκιά και Νίκο Χατζηπαπά.
Από τους 9, σύμφωνα με τα προσόντα τους, κατά την Πρόεδρο της “Φάρις”, Αναστασία Μπελογιάννη, ξεχώρισαν οι Γιάννης Μαργαρίτης, Παναγιώτης Αδάμ και Φίλιππος Σοφιανός, για να επιλεγεί τελικά ο πρώτος εκ των τριών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 90 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Εθνικά θέατρα, σε ΔΗΠΕΘΕ αλλά και σε ιδιωτικούς θεατρικούς οργανισμούς. Διδάσκει ανελλιπώς από το 1987.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου της Άνοιξης, του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Αθηναίων.
Ειδικότερα:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου και στο Πανεπιστήμιο Paris III. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε μαθήματα διδασκαλίας της υποκριτικής δίπλα στον Γιώργο Σεβαστίκογλου στο Iβρύ και μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου.
Το 1976 ίδρυσε το Θέατρο της Άνοιξης, όπου και σκηνοθέτησε τις περισσότερες από τις παραγωγές του. Η παράστασή του «Ατρείδες» πήρε το βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας καθώς και τα βραβεία α γυναικείου ρόλου (Χρυσάνθη Δούζη) και μουσικής (Λευτέρης Γρηγορίου) από την διεθνή κριτική επιτροπή και την ένωση κριτικών θεάτρου της Αιγύπτου στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου.
Υπήρξε διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρόδου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (Επίδαυρος), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Επίδαυρος), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα περισσότερα από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, με το Nouveau Theatre de Belgique (Βέλγιο) ,με το Εθνικό Θέατρο της Κωστάντζα (Ρουμανία) και με πολλούς θιάσους Αθηναϊκών θεάτρων.
Ως ηθοποιός έχει παίξει σε αρκετές από τις παραστάσεις του Θεάτρου της Άνοιξης. Έχει σκηνοθετήσει επίσης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στη Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Bεάκη και υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.