«Ποιες Δράσεις σχεδιάζει για τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και της αειφόρου ανάπτυξης», ζητεί να πληροφορηθεί ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος, με ερώτησή του στη σημερινή (18/11/19) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ακόμη ερωτά τη Δημοτική Αρχή «αν σκέφτεται να ενισχύσει το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης» και «αν σχεδιάζει να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασίας και με άλλα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών;».
Ειδικότερα η τοποθέτηση και η ερωτήσεις του κ. Κοσμόπουλου έχουν ως εξής:
«Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν το 81% των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (παράνομους και νόμιμους), το 15% ανακυκλώνεται και το 4% λιπασματοποιείται. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ των 28μελών είναι 31%, 27% και 15% με το υπόλοιπο 27% να κατευθύνεται προφανώς στην καύση.
Είναι φανερό ότι με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ επιτυγχάνεται η σημαντικότερη μείωση των απορριμμάτων.
Το ταξίδι όμως της ανακύκλωσης για να στεφτεί με επιτυχία αρχίζει από το σχολείο.
Στο δήμο μας με την έναρξη της προσπάθειας αυτής, πριν από 15 χρόνια επί δημαρχοντίας κ. Γεωργίου Κουτσούλη, επισκέφθηκαν όλα σχεδόν τα σχολεία δημοτικοί παράγοντες συνοδευόμενοι από υπαλλήλους του δήμου και καθηγητές από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν εξαιρετικό.
Σήμερα σε πολλούς δήμους της χώρας μας γίνονται ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία κάθε χρόνο π.χ.:
- Ο δήμος Παύλου Μελά διαφημίζει ότι πρόσθεσε στα ταμεία του 10.000,00 ευρώ ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος διαλογής στην πηγή που εφήρμοσε σε 50 σχολεία.
- Στο δήμο Περιστερίου στο πλαίσιο του προγράμματός του «Δρω – Ανακυκλώνω – Ζω» μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλα τα δημοτικά σχολεία έκαναν ανακύκλωση στο Καινοτόμο Πράσινο Σημείο του δήμου το οποίο μεταφερόταν σε κάθε σχολείο για μια εβδομάδα. Στο τέλος μάλιστα βραβεύτηκαν όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή τους και πήραν ειδικό βραβείο οι πρωτεύσαντες στην ανακύκλωση.
Παράλληλα η οικιακή κομποστοποίηση κερδίζει διαρκώς έδαφος σε όλους τους δήμους. Μάλιστα ο δήμος Παπάγου – Χολαργού στο πλαίσιο της εφαρμογής Τοπικού Συστήματος Απορριμμάτων και μετά την επιτυχία του πρώτου προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, ξεκίνησε για δεύτερη φορά τη δωρεάν διάθεση στους κατοίκους του 1.000,00 κομποστοποιητών κήπου.
Ερωτάται επομένως η Δημοτική Αρχή:
- Ποιες Δράσεις σχεδιάζει για τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και της αειφόρου ανάπτυξης;
- Σκέφτεται να ενισχύσει το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στις περιοχές που διαθέτουν κήπο ώστε να περιοριστεί και η διέλευση του απορριμματοφόρου από τις περιοχές αυτές;
- Σχεδιάζει να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασίας και με άλλα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών;».