Το βιβλίο «Σπουδή του Βίου και της Πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου» του τ. δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου, θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή (5 Ιουνίου 2014), στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, που φέρει το όνομα του Μεσσήνιου Πρωθυπουργού.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα είναι ομιλητές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, και ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου. Συντονίστρια της εκδήλωσης που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, θα είναι η φιλόλογος καθηγήτρια Αντωνία Παυλάκου – Χριστακοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Μεσσήνιων Συγγραφέων.
Για το βιβλίο και την παρουσίασή του έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο η Αντιπερειφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και ο συγγραφέας Παναγής Κουμάντος, ο οποίος είπε ότι το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου -του 10ου στο ενεργητικό του- ήταν όταν πριν 2,5 χρόνια αντιλήφθηκε πως το 2015 θα είναι τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αλ. Κουμουνδούρου, του οποίου -όπως είπε- ήταν μεγάλη η προσφορά του στην πατρίδα.
Βιογραφικό του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου
Ο Αλ. Κουμουνδούρος γεννήθηκε στον Κάμπο του Δήμου Αβίας, της επαρχίας Οιτύλου, στην Έξω Μάνη και καταγόταν από ιστορική οικογένεια. Ήταν γιος του αγωνιστή Γαλάνη Κουμουνδουράκη, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και έπαρχου Πύργου.
Φοίτησε στο γυμνάσιο Ναυπλίου και σπούδασε νομικά στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία για ένα μικρό διάστημα στην Καλαμάτα. Το 1841 πολεμήσε στην τότε επαναστατημένη Κρήτη. Μετά την αποτυχία της επανάστασης εκείνης, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, ανέλαβε γραμματέας του Θεόδωρου Γρίβα και επί πρωθυπουργίας Ι. Κωλέττη, (1847), διορίσθηκε αντεισαγγελέας στην Καλαμάτα, θέση που διατήρησε για τρία χρόνια, μέχρι που παραιτήθηκε για να πολιτευτεί.
Έτσι το 1850 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας, (τότε Μεσσήνης). Από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής, 4 φορές επί Όθωνα (1850-1860) και επί Βασιλέως Γεωργίου Α΄ συνεχώς μέχρι τον θάνατό του, με μια μικρή μόλις 14μηνη διακοπή (1868-1869). Από την αρχή της πολιτικής του δράσης διακρίθηκε για τη ρητορεία του κυρίως ως μετριοπαθής. Όταν το τότε λεγόμενο Υπουργείο (Κυβέρνηση) Κατοχής του Μαυροκορδάτου αναγκάσθηκε να παραιτηθεί (1855), ο Κουμουνδούρος ανέλαβε επί κυβερνήσεως Βούλγαρη το Υπουργείο Οικονομικών (2 Ιουλίου 1856). Στη μετέπειτα κυβέρνηση του Μιαούλη (13 Νοεμβρίου του 1857) ο Κουμουνδούρος συνέχισε ως υπουργός των Οικονομικών και στην κυβέρνηση Βούλγαρη τα υπουργεία κατά σειρά Δικαιοσύνης (1862), Παιδείας και Εκκλησιαστικών (1864) και Εσωτερικών (1864-1865,1877), και για τρεις θητείες υπουργός των εξωτερικών ενώ χρημάτισε και δύο φορές πρόεδρος της Βουλής (1855).
Το 1864 έγινε απόπειρα δολοφονίας του στην οδό Σταδίου στην είσοδο της Συνέλευσης. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε το Κουμουνδουρικό κόμμα και τον ίδιο χρόνο έγινε πρωθυπουργός. Από το 1865 έως τον θάνατο του, ορκίστηκε 10 φορές πρωθυπουργός.
Απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 68 ετών. Είχε αποκτήσει 3 παιδιά τους: Κωνσταντίνο, υποστράτηγο βουλευτή και Πρόεδρο της Βουλής, Σπυρίδωνα, βουλευτή, υπουργό Ναυτικών, και Όλγα, παντρεμένη με τον εφοπλιστή Εμπειρίκο. Εγγονός του ήταν ο Αλέξανδρος Εμπειρίκος – Κουμουνδούρος. Το 1884 ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε δίνοντας το όνομα του σε πλατεία της πρωτεύουσας.