Ο απολογισμός του προγράμματος «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Active citizens fund του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος, παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 15/12/21, στο “Κύμα”, στην Καλαμάτα.
Ο απολογισμός παρουσιάστηκε από τους Ηλία Καλφακάκο, Οικονομολόγο και Βασίλη Πουλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Παν. Πελοποννήσου, συνιδρυτές της ΑΜΚΕ Ο Σπόρος.
Ο κ. Πουλόπουλος ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου, αναφέροντας τις ευχαριστίες των ανθρώπων του Σπόρου, αρχικά προς όλους τους δημοσιογράφους που βοήθησαν με όλους τους τις δυνάμεις ώστε να υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση για το πρόγραμμα, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν θερμά και συγκεκριμένα τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, το 10ο Πειραματικό Δημοτικό, το 2ο ΓΕΛ και το Λύκειο Αρφαρών.
Ο κ. Καλφακάκος ανέφερε πως συμβατικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η άμεση επιμόρφωση 360 ατόμων και η έμμεση επαφή με το υλικό που αναπτύχθηκε 500 ατόμων.
Ενημέρωσε πως στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε δικτυακός τόπος με την ονομασία fakenewshunter.gr. Στο δικτυακό τόπο αναρτήθηκε το σύνολο του υλικού.
Πρόκειται για υλικό που αφορά στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις τα οποία είναι σε μορφή κειμένου, 3 παρουσιάσεις άμεσα διαθέσιμες σε όλους, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Πραγματοποιήθηκε παραγωγή 6 βίντεο, 30 δευτερολέπτων έκαστο, που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και στο κανάλι του “Σπόρου” στο YouTube.
Παράλληλα δημιουργήθηκαν περισσότερα από 15 online quiz ώστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να τσεκάρουν τις γνώσεις τους στο κομμάτι που λέγεται εντοπισμός ψευδών ειδήσεων. Τέλος όλο το παραγόμενο υλικό και χρήσιμοι σύνδεσμοι βρίσκονται στις σελίδες του δικτυακού μας τόπου.
Τέλος, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Ευδόκιμο Φρέγκογλου, project manager στο Διάζωμα και το Σταύρο Στούπα ιδιοκτήτη της “Στούπας Πληροφορική ΙΚΕ”, που συνέβαλαν στην δημιουργία του υλικού του προγράμματος, καθώς και τον Ανδρέα Ζαγάκο που φιλοξένησε στο “Κύμα” τις συνεντεύξεις τύπου.
Ο κ. Πουλόπουλος συνέχισε τον απολογισμό δίνοντας στοιχεία για τα άτομα που επιμορφώθηκαν.
Συνολικά επιμορφώθηκαν 495 άτομα είτε εξ αποστάσεως, είτε δια ζώσης.
Από αυτά:
- 106 εκπαιδευτικοί
- 385 μαθητές
- 4 γονείς
Δυστυχώς τα νούμερα δείχνουν το πολύ μικρό ενδιαφέρον από γονείς για το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έγιναν προσπάθειες να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Αναφορικά με την πρόσβαση στο υλικό που δημιουργήθηκε και συγκεκριμένα το δικτυακό τόπο και τα βίντεο σε Youtube και Facebook, αυτά είχαν επισκέψεις από περισσότερα από 780 μοναδικά άτομα.
Το πρόγραμμα πέτυχε τους συμβατικούς του στόχους και πέραν αυτών καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα προβληματισμού γύρω από το θέμα του διαδικτύου και των ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους εκπαιδευτικούς υπήρξε η παράκληση και η παρακίνηση για συνέχιση του προγράμματος ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο υλοποιήθηκε καθώς κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας γύρω από το φλέγον αυτό θέμα. Οι άνθρωποι από την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα με τις προσωπικές τους δυνάμεις.
- Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο: http://fakenewshunter.gr και στη σελίδα του Σπόρου http://osporos.com
Το έργο “Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων“ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Περισσότερα εδώ.