ΖΗΤΑΕΙ “Ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ”
Τις θέσεις της σχετικά με την απώλεια για την Καλαμάτα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, δημοσιοποίησε σήμερα η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί πολίτες», και το απόσπασμα του πορίσματος της Επιτροπής Αξιολόγησης
Η μείζων μειοψηφία αφού σημειώνει ότι «επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα μια σοβαρή συζήτηση», τονίζει ότι:
- «Προκύπτουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν, κατά την άποψή μας, την ορθότητα των προτάσεων και της κριτικής μας καθ´ όλη τη σχετική διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου».
- «Αποδεικνύουν, ταυτόχρονα, ότι πολλά από όσα με αδικαιολόγητη βιασύνη ειπώθηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ως δικαιολογίες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στόχευαν μόνο στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης και στη συγκάλυψη ευθυνών της δημοτικής αρχής».
Ειδικότερα, οι θέσεις της μείζονος μειοψηφίας, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση, έχουν ως εξής:
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής αξιολόγησης της ΠΠΕ21, όπως αναμενόταν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, έγκυρο και αντικειμενικό σχόλιο για τον φάκελο -πρόταση της Καλαμάτας, έμμεσα όμως και για ζητήματα που αφορούν στη δραστηριότητα και στις προοπτικές βασικών πολιτιστικών θεσμών της πόλης.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα μια σοβαρή συζήτηση. Η παράταξή μας, για τη διευκόλυνση αυτής της συζήτησης, θέτει στη διάθεση των συνδημοτών μας τη μετάφραση του πορίσματος, στο μέρος που αφορά την Καλαμάτα.
Από τη μελέτη του, προκύπτουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν, κατά την άποψή μας, την ορθότητα των προτάσεων και της κριτικής μας καθ´ όλη τη σχετική διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου. Αποδεικνύουν, ταυτόχρονα, ότι πολλά από όσα με αδικαιολόγητη βιασύνη ειπώθηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ως δικαιολογίες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στόχευαν μόνο στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης και στη συγκάλυψη ευθυνών της δημοτικής αρχής.
Εκτός από τα προβλήματα και τις αδυναμίες της πρότασης του Κ21 και ιδιαίτερα την υστέρηση του προτεινόμενου προγράμματος, που έχουν ήδη επισημανθεί, η επιτροπή αναφέρεται σε δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εκφράζουν κατά την κρίση της τη μειωμένη ικανότητα της πόλης μας να υλοποιήσει τον τίτλο και να διαχειριστεί τα αποτελέσματά του και βεβαίως μέτρησαν αρνητικά στην αξιολόγηση. Τα σημαντικά αυτά ζητήματα είναι τα ακόλουθα:
1) Η σημαντική υπο-αξιοποίηση του σημαντικότερου πολιτιστικού χώρου της πόλης, του νέου Μεγάρου Χορού. Ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αυτή η επισήμανση, αφού φροντίσαμε να φτάσουμε στην τελική αξιολόγηση χωρίς να έχουμε καμία πρόταση για τη λειτουργία του, παρά τις τεράστιες δυνατότητές του και τις σχετικές υποδείξεις που κατ´ επανάληψη έχουν γίνει και από την παράταξή μας προς τη δημοτική αρχή. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα σοβαρά δυσεπίλυτα κατασκευαστικά του προβλήματα (προβλήματα ασφάλειας των μηχανισμών της σκηνής, ανεπαρκής υγρομόνωση κλπ) που εμποδίζουν την ολοκλήρωσή του.
2) Η έλλειψη πολιτιστικής διαχειριστικής ικανότητας στο Δήμο και στις δομές του, η ταυτόχρονη έλλειψη προτάσεων για την ενδυνάμωσή της και η ανάθεσή τους στις δομές του γραφείου υποψηφιότητας.
Αποτελούν και τα δύο απόλυτη επιβεβαίωση της θέσης μας ότι το τεράστιο δυναμικό που έχει κατακτήσει η πόλη μας στον τομέα του πολιτισμού, έμεινε τελείως ανεκμετάλλευτο κατά τη διεκδίκηση του τίτλου.
Προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η πόλη μας παρά την τεράστια πείρα στη διοργάνωση απαιτητικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά και τους σοβαρούς δεσμούς με αξιόλογους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει αποκτήσει κυρίως λόγω του Φεστιβάλ Χορού εμφανίζεται ότι υστερεί σ´ αυτούς τους τομείς. Αντίθετα, η Ελευσίνα κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά για την υποψηφιότητά της, την τεχνογνωσία από τη διοργάνωση του φεστιβάλ των «Αισχυλείων».
Ως γνωστόν η διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για την αναβάθμιση των πολιτιστικών της θεσμών και τη συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξή της. Η δυναμική που αποκτήθηκε λόγω της υποψηφιότητας (συνεργασίες και διεθνείς επαφές, στοιχεία του φακέλου, συμμετοχή των πολιτών κ.α.) πρέπει να αξιοποιηθεί για τη συγκρότηση της μεσοπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής που έχει ανάγκη η πόλη μας, κάτι που μας υποδεικνύει μάλιστα και η επιτροπή με το πόρισμά της.
Μια άμεση, πρώτη ευκαιρία, αποτελεί το πρόγραμμα της ΕΕ Culture for Cities and Regions στο οποίο συμμετέχει η Καλαμάτα και το οποίο προβλέπει την παροχή καθοδήγησης από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε πολύ ενδιαφέροντες τομείς.
Η υλοποίησή του, είναι εκτός των άλλων και μια ευκαιρία για την ενεργοποίηση πολλών από τους συνδημότες μας που συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας. Την ευθύνη για την υλοποίηση όλων αυτών έχει βέβαια η δημοτική αρχή, που πρέπει να φέρει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση το θέμα. Θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και δεν περιορίζεται σε δράσεις που αφήνουν ανεκμετάλλευτο ή ακόμα και σπαταλούν το μεγάλο σχετικό κεφάλαιο που έχουμε κατακτήσει.
Η παράταξή μας, που έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στη διάρκεια της διαβούλευσης για την πολιτιστική στρατηγική, θεωρεί πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να κλείσει εδώ το ζήτημα, όπως φαίνεται να επιδιώκει η δημοτική αρχή. Θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τις ενεργές πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης και ιδιαίτερα με τα μέλη των ομάδων εργασίας. Θα πάρει ακόμα και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες, όπως έκανε μέχρι τώρα, με στόχο την αξιοποίηση της σημαντικής «κληρονομιάς» που άφησε η διεκδίκηση του τίτλου, που δεν πρέπει να αποτελέσει μια ολοκληρωτικά χαμένη ευκαιρία για την πόλη.
- Εδώ το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021