“Οφείλουμε να λέμε την αλήθεια και να είμαστε ευθείς στις διαπιστώσεις μας, μεταξύ μας δεν πρέπει να κυριαρχούν κριτήρια δημοσίων σχέσεων, δεδομένου ότι μιλάμε για ευρωπαϊκές πιστώσεις που πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα και τα έργα να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες”.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με τους δήμους δικαιούχους των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), εν όψει της εκκίνησης των ΟΧΕ της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ.
“Στόχος μας θα πρέπει να είναι στο νέο πρόγραμμα ΟΧΕ για το 2021 – 2027, η διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και η κάλυψη των ανεπαρκειών που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα 2014 – 2020” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η σημερινή περιφερειακή Αρχή δεν είχε συμμετοχή, ως προς τα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος για την πορεία των ΟΧΕ και των ΣΒΑΑ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), αλλά και του ΤΑΠ ΤοΚ, κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, παρατηρώντας ωστόσο ότι το ΤΑΠ ΤοΚ παρουσιάζει σημαντικά καλύτερη εικόνα από τα άλλα δύο προγράμματα.
“Κάποια από τα ενταγμένα έργα, δυστυχώς, θα απενταχθούν καθώς δεν δείχνουν πρόοδο στην υλοποίησή τους, με τις νομικές δεσμεύσεις και την απορρόφηση να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα -κάτι που ενδεχομένως να δικαιολογείται, εν μέρει, για τους μικρούς δήμους, όχι όμως και για τους μεγάλους” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι παράλληλα “υπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να γιατρευτούν” για να τονίσει πως “για όλα αυτά χρειάζεται να γίνει κάθε αναγκαία προσπάθεια”.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, “τα προβλήματα αντιμετωπίζονται προς δύο κατευθύνσεις, τόσο προς την πλευρά των δήμων, όσο και προς την πλευρά της Περιφέρειας”, καλώντας και τις δύο πλευρές “να εντείνουν την προσπάθεια και όσον αφορά στους τεχνικούς συμβούλους και το έργο τους, και όσον αφορά στην στελέχωση των δήμων με καταρτισμένο προσωπικό -είτε μόνιμο, είτε με συμβάσεις- προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να υπάρξει απορρόφηση των πιστώσεων”. Και συνέχισε:
“Το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει διπλάσιες πιστώσεις από αυτές του προηγούμενου. Επομένως, χρειάζεται αφ’ ενός μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά στην απορρόφησή τους και αφ’ ετέρου προτάσεις για έργα τα οποία θα εισφέρουν στην επίλυση κοινωνικών θεμάτων, στην οικονομική ανάπτυξη και στην καινοτομία, όπως προβλέπεται”.
Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι τα μη ολοκληρωμένα έργα -ακόμα και αν απενταχθούν- θα ολοκληρωθούν με το νέο πρόγραμμα, ενώ το έργο του Μουσικού Σχολείου στον Δήμο Άργους –Μυκηνών θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στην Τρίπολη απετέλεσε ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των ΟΧΕ και σε αυτήν συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας- με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σοφό, όπως επίσης στελέχη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού (ΕΑΣ) του αρµόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και της ΕΥΔΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράµµατος “Πελοπόννησος 2021 – 2027), καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δικαιούχων δήμων και από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Οι δήμοι που υλοποιούν ΟΧΕ ή θα μπουν στο νέο πρόγραμμα είναι οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Καλαμάτας, Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Τρίπολης, Σπάρτης, Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Ξυλοκάστρου, Σικυωνίων, Νεμέας, Επιδαύρου και Ερμιονίδας, ενώ στο νέο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) θα ενταχθούν οι Δήμοι Τρίπολης, Κορίνθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Σπάρτης που δεν είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο.