Λιθόκτιστα καλντερίμια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πέτρινα σπιτάκια με καμινάδες που αχνίζουν και χωμάτινα μονοπάτια που καταλήγουν σε μαγεμένα δάση. Οι βουνοπλαγιές του Ταϋγέτου έχουν τη δική τους, χειμωνιάτικη ζέση μαγείας – σχεδόν τόσης όσο και οι θερμές ευχές για το νέο έτος.
Την ανακαλύπτουμε, σε κάθε τοπική Κοινότητα. Λαδάς – Καρβέλι, Νέδουσα – Αλαγονία, Αρτεμισία – Πηγές.
Όλα γραφικά και ιστορικά. Με ένα εντυπωσιακό γεωμορφολογικό ανάγλυφο, με πετρώματα και δομές που εντυπωσιάζουν. Με σημείο αναφοράς το φαράγγι του Νέδοντα. Μια προστατευμένη ζώνη του δικτύου Natura 2000. Μοναδική χλωρίδα και πλούσια πανίδα.
Ο γεωλογικός χρόνος έχει σταματήσει με τη διάρρηξη του Νέδοντα. Μια τεκτονική ζώνη με πολλά βυθίσματα, ανυψώσεις και καταπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχει χωριστεί ο ορεινός όγκος στα δύο.
Από εκεί αρχίζουν οι πρώτοι οικισμοί, Καρβέλι και Λαδάς. Πάνω στους Κρητιδικούς ασβεστόλιθους και στις πλαγιές της κοιλάδας που έχει “ζωγραφίσει” ο παραπόταμος του Νέδοντα, από τη συμβολή του στα Διπόταμα μέχρι και τις κατασκηνώσεις στην Αγία Μαρίνα και το τουριστικό Ταϋγέτου.
Βόρεια και ανατολικά αναπτύσσεται το σύμπλεγμα των οικισμών Αρτεμισίας, Πηγών και Αλαγονίας. Όλα πάνω στην πλαγιά από σχιστολιθικά πετρώματα, με την ψαθυρή υφή και τη φυλλώδη δομή. Αυτή που έδινε τις περίφημες πλάκες, τις γνωστές τίκλες για τις στέγες των λιθόκτιστων παραδοσιακών οικιών.
Ακολουθεί στα δυτικά η Νέδουσα. Οι πηγές του Ταϋγέτου μέσα από καρστικά έγκοιλα, μέσα από την κοιλιά της μάνας γης.
Η έντονη βλάστηση εντυπωσιάζει. Πανύψηλα έλατα και πεύκα στις ανάντη βουνοκορφές και καστανιές, καρυδιές και κερασιές, στα χαμηλότερα κοντά στα περιβόλια των χωριών.
Το υδρογραφικό δίκτυο πλούσιο, με θεαματικούς καταρράκτες και γραφικές λίμνες, κυρίως πάνω στους σχιστόλιθους και τους χαλαζίτες. Διαχέεται όμως και χάνεται όταν φτάνει στους καρστικούς κατακερματισμένους ασβεστόλιθους και δολομίτες.
Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερη οικολογικά υδρολογική λεκάνη, αυτή του Νέδοντα με τα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Να τροφοδοτεί την πεδινή ζώνη της Καλαμάτας και τις μεγάλες πηγές του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και να διαμορφώνει την ιστορία και τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής μέσα στους αιώνες.
Μια στάση στην αλλαγή του χρόνου, στον φιλόξενο τόπο και ένας περίπατος γεμάτος έμπνευση στην εποχή της Όμικρον, στον όρθιο από υπερηφάνεια Ταΰγετο θα μας αποζημιώσει, για τα δεινά και τις απώλειες που φεύγουν μαζί με το παλιό και δεν ξανάρχονται.
Χρόνια πολλά. Καλή χρονιά.
Μιχάλης Αντωνόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας