Σε συνέχεια των θέσεων που εκθέσαμε στην Διαβούλευση Δήμου Καλαμάτας – Π.Ε. Μεσσηνίας με εκπροσώπους Φορέων – Ορεινών Κοινοτήτων στην αίθουσα “Χρήστος Μαλαπάνης” τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, αλλά και εν όψει συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” την Δευτέρα 22 Ιουνίου (στην οποία δυστυχώς δεν δύναμαι να παραστώ), αμφότερες με θέμα την Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε τα εξής:
Κατ’ αρχήν συγχαίρουμε τον Δήμο για την πρωτοβουλία έγκαιρης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, Φορείς – Ορεινές Κοινότητες – Δημοτικές Παρατάξεις κ.ά. Οργανώσεις, καθώς και για την εμπεριστατωμένη, αναλυτική και περιεκτική Εισήγηση – Παρουσίαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προγραμματισμού – Ανάπτυξης του Δήμου.
Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η εισήγηση καλύπτει τα ορεινά βόρεια – ανατολικά & νότια διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμάτας, επιτρέποντας συνέργειες δράσεων με τους γειτονικούς Δήμους Σπάρτης & Δυτικής Μάνης και ενιαία αξιοποίηση στο πλαίσιο των ΟΧΕ Ταϋγέτου και ΟΧΕ Μάνης.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη στόχευση έχει και το “Πρόγραμμα Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου” που εκπονήθηκε και υλοποιείται σταδιακά από εμάς με την συμμετοχή Φορέων από όλο τον Ταΰγετο, προβλέπει συνέργειες 4-ρων όμορων Δήμων: Καλαμάτας – Σπάρτης – Δυτικής και Ανατολικής Μάνης και υποστηρίζεται από εγχώρια ΑΕΙ – Διεθνείς και Εγχώριες Οργανώσεις και Συλλόγους.
Επισημαίνεται επίσης ότι η ολιστική προσέγγιση στην εισήγηση του Δήμου Καλαμάτας, αξιοποιεί τις υπάρχουσες μελέτες και προβλέπει δράσεις που καλύπτουν τομείς όπως: Κλιματική Αλλαγή – Οικολογία, Περιβάλλον – Τοπίο, Πολιτισμός – Μνημεία, Χλωρίδα – Πανίδα – Δάση – Καλλιέργειες, Γεωργία – Κτηνοτροφία, Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός, Natura 2000 – Μονοπάτια – Καλντερίμια – λοιπές παραδοσιακές Πέτρινες Κατασκευές, Αναβίωση Ορεινών Οικισμών, Αγρο-Τουρισμό – Οικο-Τουρισμό – Θεματικό/Εναλλακτικό Τουρισμό.
Αυτή η συμφωνία στόχων επιτρέπει ευρύτερες και διαχρονικές συνεργασίες του Δήμου Καλαμάτας και της ΠΕ Μεσσηνίας με τους Φορείς που συνεργάζονται στην πρωτοβουλία μας και θα ήμασταν ευτυχείς άν αυτό υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Πέραν του υποβληθέντος Φακέλου Ώριμης Μελέτης για:
- ένταξη στην Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου των έργων αποκατάστασης – ανάπλασης στην αρχική μορφή τους, του “Καλντεριμιού 3” και της “Πάνω Βρύσης” της Βέργας,
- ένταξη στο Δίκτυο Ορεινών Μονοπατιών Ταϋγέτου, της πεζοπορικής διαδρομής 10 Χλμ από Παραλία Αλμυρού μέσω Κάτω και Άνω Βέργας (Σέλιτσας) έως Αγ. Γεώργιο (Καλάθι, 1340 μ.) που με ικανοποίηση μάθαμε ότι εντάσσονται στην Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου προς αποκατάσταση – αξιοποίηση
- υπάρχει δυνατότητα και ετοιμότητα ευρύτερων συνεργασιών κατά την εξέλιξη του “Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου”.
Επιπλέον, η προταθείσα από εμάς “Μυθική” Πολιτιστική Διαδρομή σε Μυκηναϊκά / Ομηρικά, Ελληνιστικά – Βυζαντινά και Νεότερα Μνημεία, μήκους 150 Χλμ κατά μήκος των ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου (την οποία συνδέουν με τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου τα 10 Χλμ της Πεζοπορικής Διαδρομής μέσω Βέργας), συνδυάζεται με το γενικότερο πρόγραμμα “Μυθική Πελοπόννησος” της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με την Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας” μέσω 8 ιστορικών Πόλεων “κλείνοντας” τις απολήξεις της μεταξύ Δυτικού (Πύλος) και Ανατολικού Κλάδου (Μάνη – Καρδαμύλη), συνδυάζοντας έτσι τις ΟΧΕ Ταϋγέτου & Μάνης με Ολοκληρωμένα προγράμματα στο χώρο του Πολιτισμού.
Για τους “Φίλους της Βέργας”
Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης