ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συνεδριάζει και πάλι αύριο Παρασκευή (3/4/19), με τη διαδικασία του αυτοφώρου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, το οποίο μετά από τριήμερη αναβολή που έδωσε στους 7 κατηγορουμένους για τον σαϊτοπόλεμο και το θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη στη διάρκεια αυτού του εθίμου, την Κυριακή του Πάσχα, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Το δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε αρχικά την Τρίτη (30/4/19) στη 1 μ.μ., ανέβαλε επί τριήμερο την εκδίκαση της υπόθεσης για να ετοιμάσουν τις απολογίες οι κατηγορούμενοι, τους οποίους άφησε ελεύθερους.
Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας αντιμετωπίζουν ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, ως υπεύθυνος εκ μέρους του δήμου που διοργανώνει το σαϊτοπόλεμο και ο 62χρονος καπετάνιος (Κ.Σ.) των σαϊτολόγων του μπουλουκιού “Οι επίλεκτοι του Άγιου Σιδέρη” από το σακούλι του οποίου φαίρεται να εκτοξεύθηκε η φονική σαΐτα, ενώ στους υπόλοιπους πέντε έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Να σημειωθεί ότι αρχικά, βάσει της δικογραφίας που σχημάτισε η Αστυνομία, τόσο ο κ. Μπασακίδης, όσο και ο «καπετάνιος», οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, της πρόκλησης θανατηφόρας βλάβης, την οποία ο Εισαγγελέας την μετέτρεψε, σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΛΕΥΡΆ ΤΩΝ 5 ΣΑΪΤΟΛΟΓΩΝ
Ο Α. Κατσάς, ο οποίος εκπροσωπεί τον καπετάνιο του μπουλουκιού που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και 4 ακόμη σαϊτολόγους, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας και την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης την Τρίτη (30/4/19), σε δηλώσεις που έκανε έξω από τα δικαστήρια είπε ότι και στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, την Παρασκευή, θα ζητήσει αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης. Το αίτημα της αναβολής θα υποβληθεί μέχρι την έκδοση του πορίσματος της αστυνομίας από τα βίντεο του σαϊτοπολέμου και το άλλο υλικό που επεξεργάζεται, γιατί όπως σημείωσε, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και το δικαστήριο να καταλήξει στην ετυμηγορία του αν δεν υπάρξει αυτό το πόρισμα, το οποίο θα «φωτίσει» τα γεγονότα.
Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Κατσά, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του, θα είναι ότι το έθιμο αυτό επιχορηγείται από το δήμο και πως τα άλλα υλικά του σαϊτοπολέμου δίνονται με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Κατσάς θα επαναλάβει ότι οι Σαϊτολόγοι έχουν σύλλογο εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ότι τα μέτρα που όφειλε να πάρει ο διοργανωτής του εθίμου Δήμος Καλαμάτας δεν ήταν τα ενδεδειγμένα και πως με παρέμβαση του συλλόγου των σαϊτολόγων νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα διευρύνθηκαν τα όρια του πεδίου του δρώμενου και απομακρύνθηκαν 5-6 μέτρα οι θεατές.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ
Ο Κ. Μαργέλης, συνήγορος του δημοτικού συμβούλου και Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Ν. Μπασακίδη, θα εστιάσει την υπερασπιστική του γραμμή σε εκείνο που είπε την Τρίτη το μεσημέρι έξω από τα δικαστήρια: «Ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος, είναι πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας δεν έχει καμία απολύτως σχέση, καμία απολύτως ευθύνη, καμία απολύτως αρμοδιότητα, για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας».
Το ίδιο άλλωστε είχε πει και ο Ν. Μπασακίδης:
«Ένα έθιμο της πόλης που γίνεται για πάρα πολλά χρόνια και στηρίζεται σε ομόφωνες αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και έχει τις εγκρίσεις των υπερκείμενων αρχών, των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και την συναίνεση και ανοχή της Αστυνομίας, μας γεμίζει σήμερα με θλίψη με το χαμό του αδικοχαμένου φίλου μας, φίλου μου προσωπικού κώστα. Θέλω να εκφράσω μέσω υμών προς την οικογένεια του Κώστα, τα βαθιά μου συλλυπητήρια και να δηλώσω κοιτάζοντας στα μάτια αυτούς και τους συμπολίτες μου, ότι εγώ ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν έχω καμία σχέση, ούτε και αρμοδιότητα, για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπολέμου, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας. Άρα δεν έχω και καμία ευθύνη».
Μετά από τη συγκεκριμένη τακτική, εκείνο που θα πρέπει να κάνει το δικαστήριο είναι να αναδειχθεί ο υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπολέμου και από κει και πέρα να διερευνηθεί τι έγινε ή τι δεν έγινε με τη θλιβερή κατάληξη τον θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη.