Το πρόγραμμα της σημερινής τρίτης ημέρας του 10ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκε με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Νίκου Φουσιάνη και Αγγελικής Ρακιντζή.
Παρευρέθηκαν μαθητές από τo Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Λογγάς, το Δημοτικό Σχολείο Αριστομένους, το 21ο και το 16ο Καλαμάτας, το 3ο Κυπαρισσίας, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης “Αριάδνη”, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το Λύκειο Ανδρούσας.
Μετά το τέλος της παράστασης δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συντελεστές από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη και τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος» Μιχάλη Γαβρά.
Καθημερινά στον αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ βρίσκονται ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μεσσήνης σε θέματα Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας και η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου.
Υπόθεση του έργου:
Στις Τρωάδες οι νικητές Έλληνες ρημάζουν την Τροία και η ολοκληρωτική τους ασέβεια προς ανθρώπους-αιχμαλώτους, προς ναούς, ιερά και τάφους πεθαμένων προκαλεί την μήνιν του Ποσειδώνα και της Αθηνάς (συμμάχου των Αχαιών κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου), οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία απεργάζονται τον όλεθρο των ασεβών Ελλήνων. Ο Ευριπίδης όμως δεν αρκείται σ’ αυτόν τον προφανή συμβολισμό. Επιχειρεί κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο.
Χωρίς ν’ αναφέρεται στην αγριότητα του πολέμου αυτού καθ’ εαυτού, προβάλλει τα δεινά που έπονται του πολέμου και φανερώνει το πως αυτά τα δεινά επενεργούν στον ψυχισμό των ανθρώπων που τα υφίστανται. Κάθε θύμα έχει τη δική του αντίδραση που αποκαλύπτει το χαρακτήρα του και τον εσωτερικό του κόσμο.
Άλλη η αντίδραση της Κασσάνδρας, διαφορετική εντελώς εκείνη της Ανδρομάχης. Και ξεχωριστή εκείνη της Εκάβης, που είναι και το κορυφαίο πρόσωπο της τραγωδίας. Η Εκάβη, η γηραιά βασίλισσα της Τροίας, αρχικά εμφανίζεται μέσα στον πόνο και την απόγνωση. Ο θρήνος για τις δυστυχίες που την χτυπούν ή μια πίσω από την άλλη, γίνεται πιο οδυνηρός καθώς αναπολεί το ευτυχισμένο παρελθόν, το δικό της και της οικογενείας της. Και ενώ είναι βυθισμένη στην απελπισία, με την εμφάνιση της Ελένης, της μισητής υπεύθυνης όλων των κακών, λησμονεί ή παραβλέπει τη δυστυχία της και μετατρέπεται σε μια γυναίκα με ασυγκράτητο μίσος. Κι όταν πια έχει βγάλει όλη τη χολή από μέσα της, όταν πια είναι άδεια από κάθε μίσος, επανέρχεται στην προηγούμενη τραγική της υπόσταση.
Συντελεστές
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Φουσιάνης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Νίκος Φουσιάνης, Αγγελική Ρακιντζή
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νίκος Φουσιάνης, Αγγελική Ρακιντζή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Φουσιάνης
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Νίκος Φουσιάνης, Αγγελική Ρακιντζή
Θεατρική Ομάδα
ΑΘΗΝΑ: Δήμητρα Δουρούμη
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Αλέξανδρος Μοκάνου
ΕΚΑΒΗ: Αικατερίνη – Δήμητρα Κοσμά
ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ: Δημήτριος Γιαννόπουλος
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Δήμητρα Δουρούμη, Δήμητρα Κωτσοπούλου, Παναγιώτα Πούπουζα,
Ιωάννα Στασινοπούλου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Κωνσταντίνα Μαθιοπούλου, Σοφία Προζυμά
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ: Δήμητρα Κωτσοπούλου
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Παναγιώτης Βλαχοδημητρόπουλος
ΕΛΕΝΗ: Ειρήνη Χρυσούλα Μπότη
ΧΟΡΟΣ: Ηλιάνα Μπέντο, Χριστίνα – Δήμητρα Κοκκίνη, Ιωάννα Κοντόγιωργα, Αθανασία – Ντενίσα Πορουμπόιου, Δήμητρα Δουρούμη, Δήμητρα Κωτσοπούλου, Παναγιώτα Πούπουζα, Ιωάννα Στασινοπούλου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Κωνσταντίνα Μαθιοπούλου, Σοφία Προζυμά, Ειρήνη Χρυσούλα Μπότη.
Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος διοργανώνεται από το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά.
Αύριο Παρασκευή 28 Απριλίου το Φεστιβάλ συνεχίζεται με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα La Nave Argo από το Αλικάντε της Ισπανίας. Ώρα έναρξης στις 9:30 π.μ. στο Εκκλησιαστήριο.