Συναντήσεις του με κατοίκους στα Ακοβίτικα, αλλά και με εκπροσώπους φορέων του αναπηρικού κινήματος είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης, και υποψήφιοι της παράταξης του ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ.
Σχετικά, από την παράταξη του κ. Τζαμουράνη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Θέματα πολεοδομικής ανάπτυξης της Καλαμάτας, που θα προσφέρει ανάσες στο στεγαστικό πρόβλημα και τα αυξημένα ενοίκια, αλλά και τη δράση που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος για τη διευκόλυνση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ μέσα στην πόλη, συζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης σε συναντήσεις του με κατοίκους στα Ακοβίτικα, αλλά και με εκπροσώπους φορέων του αναπηρικού κινήματος.
Τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν ήταν: α) Το επί 23 χρόνια ανολοκλήρωτο Σχέδιο του Ασπροχώματος. β) Η ανάγκη για κοινωνικές υποδομές όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ, αλλά και πιθανώς ένα Δημοτικό Γηροκομείο. γ) Η σοβαρή έλλειψη υποδομών πρόσβασης σε δρόμους αλλά και καταστήματα, όπως επίσης η έλλειψη τουαλετών για ΑΜΕΑ. Και δ) η ανάγκη για συστέγαση όλων των αναπηρικών σωματείων, σε ένα κατάλληλο κτίριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης περιόδευσε προχθές στα Ακοβίτικα, όπου βρίσκεται και το πατρικό του σπίτι. Η συνάντησή του και η συζήτηση με τους κατοίκους έγινε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς ανάμεσά τους υπήρχαν συγγενείς και συντοπίτες του, τους οποίους ο Β. Τζαμουράνης είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει για τη θερμή τους υποστήριξη. Η συζήτηση όμως στράφηκε κυρίως στα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο και κυριότερο το ανεφάρμοστο Σχέδιο Πόλης.
Όπως σχολίασε ο Β. Τζαμουράνης «το Σχέδιο του Ασπροχώματος, που δυστυχώς εδώ και 23 χρόνια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, υπονομεύει την ανάπτυξη της Καλαμάτας προς αυτή την περιοχή, που θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης και των ακριβών ενοικίων».
Επιπλέον τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου και της φροντίδας προς τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα. Ο Β. Τζαμουράνης και οι υποψήφιοι σύμβουλοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ που τον συνόδευαν, αναφέρθηκαν στην δέσμευσή τους για άμεση κινητοποίηση του Δήμου ως προς τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία. Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευση για διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης Δημοτικού Γηροκομείου – σχολιάζοντας ότι «στις σημερινές συνθήκες αυτή η ανάγκη είναι πλέον επιτακτική!».
Στο μεταξύ χθες, επισκέφτηκε την ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών. Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και 2 ακόμα μέλη συζήτησαν με τον Βασίλη Τζαμουράνη και υποψήφιους τα προβλήματα που διαπίστωσαν στην πόλη της Καλαμάτας, αναφορικά με την κίνηση και την προσβασιμότητα των ανθρώπων σε αμαξίδιο.
Παρατήρησαν αρχικά οι άνθρωποι ότι, ενώ στο κέντρο έχουμε ένα στοιχειώδες δίκτυο εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, στις συνοικίες δεν υπάρχει τίποτα. Επίσης, πολλά από τα στοιχεία του δικτύου αυτού στο κέντρο είναι προβληματικά (π.χ. οι ράμπες στα πεζοδρόμια), με ατέλειες που στους ανθρώπους με αμαξίδιο θέτουν απροσπέλαστα εμπόδια.
Διαπίστωσαν ακόμη ότι σε κάποιες αναπλάσεις δεν έχουν γίνει οδεύσεις τυφλών κ.ά. προβλέψεις για ΑΜΕΑ – ενώ πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα έλλειψης στοιχειωδών υποδομών για την είσοδο σε κτίρια και καταστήματα: Ο Β. Τζαμουράνης συμφώνησε με το κλιμάκιο του Συλλόγου Παραπληγικών ότι θα πρέπει ο Δήμος να συνεργαστεί με τους φορείς των εμπόρων και τους επιχειρηματίες, ώστε να εξασφαλιστούν κινητές έστω ράμπες – για να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να ψωνίζουν ή να προβάρουν τα ρούχα τους από το πεζοδρόμιο!
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Β. Τζαμουράνης και μέλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ συνάντησαν τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Μεσσηνίας στα γραφεία του στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Το κυρίαρχο θέμα ήταν και εδώ η προσβασιμότητα – η οποία αυτονόητα θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και εξασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τονίστηκε ήταν η έλλειψη τουαλετών για ΑΜΕΑ, ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα εμπορικά και εστίασης.
Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε ήταν το πάγιο αίτημα για εξεύρεση ενός κτιρίου με τις απαραίτητες υποδομές πρόσβασης, για τη συστέγαση όλων των συλλόγων ατόμων με διάφορες αναπηρίες – ώστε οι άνθρωποι να αναπτύσσουν την απαραίτητη κοινωνικότητα μεταξύ τους, αλλά και να επωφελούνται από συνέργειες στις δραστηριότητές τους.
* Στη συνάντηση συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Τυφλών, με τον οποίο όμως ο Β. Τζαμουράνης θα έχει ξεχωριστή σύσκεψη αυτές τις μέρες».