ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 87Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
“Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία”, είπε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου για την πορεία των ήδη δρομολογημένων συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και την διεύρυνση των συνεργειών αυτών, στην 87η Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. “Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες”, είπε.
Στην 87η Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και την ενίσχυση των Τμημάτων τους με νέο προσωπικό. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη σημαντική ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
“Ανακοινώσαμε πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκ. ευρώ για τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων μας με νέο προσωπικό που θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διδασκαλία. Είναι νέο προσωπικό, νέοι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες” δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στη Σύνοδο.
“Κρατάω από τη σημερινή συνεδρίαση το εξαιρετικό κλίμα και τη διάθεση των Πρυτάνεων να βοηθήσουμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα, που είναι και οι συνέργειες ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και το τέλος πια της επιτροπείας, όπου υπάρχει και ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας” υπογράμμισε.
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Ειδικότερα, από το βήμα της Συνόδου, ο υπουργός μίλησε για την πορεία των ήδη δρομολογημένων συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και την διεύρυνση των συνεργειών αυτών με στόχο την επίτευξη του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης. «Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες. Δεν πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και -προφανώς- στις αντίστοιχες ακαδημαϊκές κοινότητες» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία προτάσσονται αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ανακοινώνεται η πρόταση της επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και ακολουθούν οι υπόλοιπες. «Οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριετίας ή πενταετίας. Να εντάσσεται, δηλαδή, σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και να μην είναι συγκυριακή. Αυτό κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε πάντα στη λογική της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά».
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε η 87η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τόνισε ότι συζητήθηκε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Ιδρυμάτων με προτεραιότητα στη φοιτητική μέριμνα, όπως επίσης και το οικονομικό θέμα, οι συμπράξεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και η διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών.
Για τις συμπράξεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται ακόμη σε συζήτηση, άλλες σε πιο προχωρημένο στάδιο, ο κ. Μήτκας είπε ότι από την πλευρά των Πρυτάνεων εκφράστηκε ανησυχία και κατατέθηκαν προτάσεις για το πως θα γίνει η μετάταξη του προσωπικού από τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια και πως θα χειριστούν τα Ιδρύματα τους φοιτητές και την ένταξή τους στα νέα προγράμματα σπουδών.