Ως νέοι και νέες που ζούμε και εργαζόμαστε στην Καλαμάτα, των οποίων η ενεργός συμμετοχή στα κοινά οδήγησε στο να βρεθούμε υποψήφιοι/ες σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια, θέτουμε ένα βασικό στόχο: Να γίνει η πόλη μας περισσότερο βιώσιμη για όλες και όλους.
Θεωρούμε απαραίτητο προκειμένου να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο, αυτόν δηλαδή της δημοκρατικότερης, συμπεριληπτικής και ανοιχτής κοινωνίας για όλους και όλες, να θέσουμε κάποιες βασικές προγραμματικές προτεραιότητες.
Κοινωνικές Υπηρεσίες
Σε μια περίοδο κοινωνικοοικονομικής κρίσης, οι κοινωνικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών ανά περιοχή. Ο γενικός και σημαντικότερος στόχος είναι να μη βρεθεί κανείς και καμία μόνη/ος απέναντι στα δεινά που προκαλεί η παρούσα οικονομική πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν αρκεί απλώς η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών για τις ήδη υπάρχουσες δομές και τις δυνατότητές τους, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση των υπαρχουσών δομών ώστε να περιλαμβάνεται η ψυχική υγεία, η ειδική μέριμνα για ανθρώπους με αναπηρία αλλά και μια μόνιμη και σταθερή οικονομική βοήθεια με σκοπό την τελική κοινωνική επανένταξη. Στόχος μας είναι λοιπόν να δημιουργηθούν δημόσιες δομές προσβάσιμες σε όλους και όλες, όπως για παράδειγμα ένα γηροκομείο υπό κοινωνικό έλεγχο από την τοπική αυτοδιοίκησης.
Παιδεία και Πολιτισμός
Oι κτηριακές εγκαταστάσεις α ́βάθμιας και β ́βάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν αρμοδιότητες του δήμου. Αυτό δεν σημαίνει απλώς το να δοθούν γενναίες χρηματοδοτήσεις που θα καλύπτουν τα κενά χρόνων, αλλά και την εμπλοκή της ίδιας της σχολικής κοινότητας στη δομή και τη λειτουργία των κτιρίων, δίνοντας λόγο δηλαδή σε όσου/ες ζουν και εργάζονται σε έναν χώρο να τον διαμορφώσουν όσο περισσότερο είναι εφικτό. Παράλληλα, οι σχολικές μονάδες οφείλουν να μπουν σε ένα πλαίσιο ολοήμερης λειτουργίας με δραστηριότητες σε καθημερινή βάση έξω από το στενό διδακτικό πρόγραμμα, τόσο για τους μαθητές/ες όσο και σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντική η δημιουργία μαθητικών συμβουλίων υπό τον αντιδήμαρχο παιδείας και πολιτισμού, με εκλογή αντιπροσώπων από τα 15μελή των σχολείων καθώς και συμμετοχή με κλήρωση ενός ποσοστού των τοπικών συμβουλίων νέων με συμμετοχή των μαθητών. Επιπλέον, η σύνδεση των σχολείων με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ πολύ σημαντική για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον τόπο μας αλλά και για την καλλιέργεια της αγάπης για την τέχνη και την κουλτούρα των ντόπιων όλων των ηλικιών, θα ήταν η οργάνωση θεματικών φεστιβάλ νέων στην περιοχή μας.
Τέλος, σε επίπεδο περιφέρειας, η δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων με συμμετοχή τόσο των σχολείων όσο και των πανεπιστημίων θεωρούμε πως πρέπει να παγιωθεί ως μόνιμο κονδύλι και όχι να πραγματοποιείται αποσπασματικά όταν και όποτε το θυμηθεί η εκάστοτε περιφερειακή αρχή. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη θέσπιση μόνιμου προϋπολογισμού έρευνας και παιδείας σε επίπεδο περιφέρειας.
Προσβασιμότητα
Θεωρούμε αυτονόητο στη σήμερον ημέρα πως θα πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα των πόλεών μας σε όλα τα επίπεδα, από την ισότιμη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέχρι τις μετακινήσεις σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε να δημιουργηθεί από κοινού με το δήμο και την περιφέρεια επιτροπή προσβασιμότητας με σκοπό να κάνει την πόλη μας πλήρως προσβάσιμη εντός της επόμενης 5ετίας. Σε αυτήν ρόλο αποφασιστικό θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι/ες ανάπηροι συμπολίτες μας, μέσα από τη θεσμική συμμετοχή σωματείων και φορέων τους.
Δημόσιοι Χώροι
Διεκδικούμε ανεκμετάλλευτοι χώροι να δοθούν στο δήμο, ώστε να χρησιμοποιηθούν προς όφελος αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να στεγάζονται εκεί, όπου και θα εκθέτουν και θα παρουσιάζουν το έργο τους. Επιπλέον, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτήρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα στέκι νεολαίας υπό την αιγίδα και κοινή χρηματοδότηση δήμου / περιφέρειας. Η πραγματοποίηση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πάρκα και γειτονιές οφείλει να γίνει ξανά καθημερινότητα στην πόλη μας, ώστε όλο το χρόνο οι πολίτες να νιώθουν πως η πόλη τους ανήκει.
Ασφάλεια
Καθώς η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει ακόμη και την πιο προβλέψιμη φυσική καταστροφή, είτε χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα μέσα και προσωπικό, είτε και στελεχώνοντας και εξοπλίζοντας καταλλήλως την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, η τεράστια ευθύνη της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές πέφτει στους ώμους της αυτοδιοίκησης. Για να υπάρχει εγγύηση πως αυτά που συνέβησαν στον Έβρο και τη Θεσσαλία δε θα συμβούν ποτέ ούτε στην Καλαμάτα, ούτε στη Μεσσηνία, θεωρούμε απαραίτητο να είναι πάγια θέση δήμου και περιφέρειας η πίεση στην κεντρική διοίκηση για την ουσιαστική ενίσχυση όλων των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, καθώς και του σαφούς διαχωρισμού των ρόλων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της.
Τα παραπάνω φυσικά ούτε εξαντλούν, αλλά ούτε και προσδιορίζουν πλήρως το σύνολο των προγραμματικών αιχμών που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ελπίζουμε όμως να σκιαγραφούν το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε. Γιατί χωρίς συμπερίληψη, κοινωνική μέριμνα και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία.
Παναγιώτα Καρρά, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Καλαμάτας με το Συνδυασμό Καλαμάτα Μετά
Χρήστος Κότσης, Υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος Βέργας με το Συνδυασμό Καλαμάτα Μετά
Μαργαρίτα Πουλοπούλου, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Καλαμάτας με το Συνδυασμό Καλαμάτα Μετά
Άρης Σπουρδαλάκης, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας με το Συνδυασμό “Πρώτα η Πελοπόννησος”