Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, συνδιοργανώνει με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου προβολή τού ντοκιμαντέρ «Οι Κατίνες μου» της Βίλμας Μενίκη, παρουσία της σκηνοθέτιδος. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ομιλία της δημιουργού και συζήτηση.
Το ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε στην πόλη από το 1985-1995. Συναντήθηκαν 16 χρόνια μετά από τη τελευταία τους συνάντηση και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις. Στην ομάδα συμμετείχαν γυναίκες, μέλη και φίλες της ομάδας, οι οποίες συνεργάστηκαν με διάφορους τρόπους.
Τις παρακολουθούμε να ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας της ομάδας, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες και άρθρα της εποχής.
Γυναίκες που τώρα πια είναι σε άλλες θέσεις, ηλικίες, ρόλους, με διαφορετικές πορείες τόσο στην προσωπική ζωή όσο και στην πολιτική τους διαδρομή. Και με διαφορετικά επαγγέλματα. Άλλαξαν αυτές οι ίδιες; Τις άλλαξε κάτι, σιώπησαν; Πώς πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια εκτός ομάδας; Υπάρχουν σημάδια, ίχνη στην ζωή τους από την συμμετοχή τους στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σκηνοθέτις, «το 2011, μετά από δικές μου προσωπικές απώλειες και σκοτεινά περάσματα, ένιωσα πολύ έντονη την ανάγκη να βρεθούμε οι γυναίκες που συμμετείχαμε στην Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών (1985-1995), οι Κατίνες, μεσήλικες σχεδόν. Ορίστηκε η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ουζερί, μίας πολύ καλής φίλης της ομάδας. Συναντηθήκαμε με πολύ χαρά και μεγάλη αγωνία. Αγκαλιές, συγκίνηση, απορία, αμηχανία, τρακ, τρυφερότητα και νοσταλγία. Αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το ντοκιμαντέρ».
Οι κυριότερες δράσεις της ομάδας ήταν:
- Η δημιουργία της SOS γραμμής για κακοποιημένες και βιασμένες γυναίκες που λειτουργούσε καθημερινά 5-8μ.μ. (1991-1995).
- Η έκδοση του φεμινιστικού περιοδικού Κατίνα με 7 τεύχη.
- Η πραγματοποίηση του 1ου φεστιβάλ Γυναικών, όπου επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε γυναίκες, με καλεσμένη την Ολλανδή συγγραφέα Άνια Μέυλεμπελτ και την συνθέτρια Νένα Βενετσάνου (1987).
- Η Δημιουργία Ομάδας Αυτογνωσίας και Αυτοανάλυσης.
- Εκδήλωση στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος με θέμα την γυναίκα και τον πόλεμο
- Προέκυψαν συνεργασίες με τοπικούς φορείς, γιατρίνες/γιατρούς, δικηγορίνες/δικηγόρους, πανεπιστημιακές/κούς (Ομάδα Γυναικείων Σπουδών).
- Διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων –κινηματογραφικές προβολές, αφιερώματα, μουσικές συναντήσεις, πάρτυ.
- Διαμαρτυρίες και δημόσιες πορείες στην πόλη.
- Ραδιοφωνική εκπομπή.
Σκηνοθεσία/παραγωγή/σενάριο/Διεύθυνση Φωτογραφίας/Ηχος: Βίλμα Μενίκη
Μοντάζ: Κάρμεν Ζωγράφου
Μουσική: Νένα Βενετσάνου, Stringless, Brabara Strozzi και Χριστίνα Κυριακίδου
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 74΄
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά.
Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Χώρος Προβολής: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Ημερομηνία/Ωρα εκδήλωσης: Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 7:30 μ.μ.
Είσοδος: Δωρεάν, περιορισμένες θέσεις.
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα για την ταινία και για θεματικές που απασχολούν την ισότητα των φύλων: Γυναικοκτονίες-αιτίες, πρόληψη κι αντιμετώπιση. Φύλο κι εκπαίδευση. Ενδοοικογενειακή βία. Πανδημία και γυναίκες.
Συλλογικοί αγώνες και προσωπική δράση.
Η Βίλμα Μενίκη είναι καθηγήτρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης, με Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή, επιμορφώτρια στο Δίκτυο για τη Σχολική Διαμεσολάβηση (www.kede.org), πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, ερευνήτρια και μέλος του δικτύου WIFTgr (Γυναίκες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση).
Το ντοκιμαντέρ της «Οι Κατίνες μου» για την Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών Θες/νίκης 1985-1995 έκανε πρεμιέρα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019.
Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωναϊού Covid-19 (αποστάσεις, μάσκα, χρήση αντισηπτικού)