Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024 στην Πύλο οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, που διοργάνωσαν ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σημείο αναφοράς των εορτασμών ήταν η φαντασμαγορική Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην παραλιακή ζώνη της Πύλου, όπου έγινε η νύχτα μέρα από τα εντυπωσιακά βεγγαλικά και πυροτεχνήματα!
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας τόνισε: «Έχω την τιμή να σας καλωσορίσω απόψε στην 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Εδώ σε αυτόν τον όρμο στις 20 Οκτωβρίου του 1827 ήχησαν τα κανόνια του Ναβαρίνου και τα νερά βάφτηκαν κόκκινα και από το αίμα αυτό σφραγίστηκε η ελευθερία της πατρίδας μας. Εδώ σε αυτόν τον τόπο, η τότε Ναυμαχία είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, γιατί η περιοχή μας δοκιμάζεται πάλι από διάφορους πολέμους. Πρέπει όλοι μαζί οι μεγάλες δυνάμεις όπως παρενέβησαν τότε αποφασιστικά, έτσι και τώρα να παρέμβουν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ειρήνη, πρόοδο και ευημερία, μόνο έτσι τα Έθνη πάνε μπροστά.
Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω γιατί σήμερα είστε τόσο πολλοί εδώ όσο ποτέ άλλοτε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, του ένδοξου και αήττητου Ναυτικού, που τιμούν πάντοτε τη Ναυμαχία. Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τα τρία Έθνη, τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Γαλλίας για την αποφασιστική συμμετοχή τους στον αγώνα.
Σε λίγα χρόνια που θα γιορτάσουμε την 200η επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου να είμαστε όλοι εδώ, με αυτά τα κράτη, ώστε ενωμένοι και δυνατοί να δώσουμε την αίγλη που αρμόζει αυτή η γιορτή της ελευθερίας μας».
Ακολούθησε το τελετουργικό της αναπαράστασης της ιστορικής ναυμαχίας, με πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα να την παρακολουθούν με ρίγη συγκίνησης!
Η δημιουργική ιδέα και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκε στην εταιρεία White Fox.
Αφηγητής: Γιώργος Γεροντιδάκης
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι, φωνή, Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα, Θεόδωρος Κουέλης, κοντραμπάσο, Νίκος Παραουλάκης, ΝΕΥ, τσαμπούνα, καβάλ, Μανούσος Κλαπάκης, κρουστά, Διονύσης Θεοδόσης, κλαρίνο, φλογέρα, Θανάσης Μάκος, κρουστά, Γιώργος Φίλιππας, κρουστά, Κωνσταντίνος Τηλέμαχος, κρουστά, Γιάννης Μουτσάκης, κρουστά, Simone Mongielli, κρουστά
Κώστας Καραμέσιος, κρουστά.
Επιμέλεια live μουσικής: Μανούσος Κλαπάκης – Polis Ensemble
Οργάνωση παραγωγής μουσικού σκέλους: Άγγελος Γρίσπος – Artonica Productions.
Η αφήγηση του Γιώργου Γεροντιδάκη για τα όσα συνέβησαν τέτοιες ημέρες πριν από 197 χρόνια στον όρμο του Ναβαρίνου καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, ενώ η μουσική υπόκρουση, οι εικόνες, τα φώτα, η πυρπόληση του καραβιού και τα πυροτεχνήματα έδωσαν ξεχωριστή λάμψη στη βραδιά.
Η τρίτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου με την έπαρση σημαιών και τη μεταφορά τους μαζί με την ασημένια λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη και του σταυρού του πλοίου του με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Ακολούθως, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου.
Το “παρών” έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδη Μουτζούρη, εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου Κωνσταντίνος Ρομπάκης, εκ μέρους της Ρωσίας κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.
Ακόμη στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσαν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Απόστολος Τσουλουβής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Δήμαρχος Μήλου και απόγονος του Έλληνα πεσόντα πλοηγού Πέτρου Μικέλη, Μανώλης Μικέλης και η Αντιδήμαρχος Ύδρας Γεωργία Μαραγκού.
Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Θεολόγο – Φιλόλογο, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αικατερίνη Διαμαντοπούλου – Κουτσουμπού.
Ακολούθησε η παρέλαση με συμμετοχή της Φιλαρμονικής Δήμου Πύλου – Νέστορος, Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, του Στρατού και της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού προ των επισήμων στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.
Το τελετουργικό στη συνέχεια περιελάμβανε τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων, στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι.
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 2η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στον ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας υπέρ θανόντων από θέρμες Γαλλικών Στρατευμάτων κατά την περίοδο 1828-1832. Ακολούθως από το λιμάνι της Πύλου μεταφέρθηκε η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Σταυρού του πλοίου του στην Οικία Τσικλητήρα για λαϊκό προσκύνημα.
Στην Οικία Τσικλητήρα η προϊσταμένη και διευθύντρια του Μουσείου Ύδρας και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΓΑΚ Αργοσαρωνικού Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, αναφέρθηκε στην ιστορία της ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.
Την καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και της δώρισε μια πυξίδα, αναμνηστικό της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η κ. Αδαμόπουλου έδωσε στον κ. Καρβέλα το έργο του εικαστικού Φραγκίσκου Δουκάκη “Ηλιοβασίλεμα στην Ύδρα”. Η 2η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου, με την συναυλία που έδωσε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο με συναυλία παραδοσιακής μουσικής “Τριάντα καράβια αρμένιζαν” με το συγκρότημα του Γιάννη Πουλόπουλου και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Κυριών Πύλου.
Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο προϊστάμενος εθιμοτυπίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Γιώργος Αναστασόπουλος και ο υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας Δημήτριος Καραμπέτσος, ενώ στην παρουσίαση της τελετής της 2ης ημέρας ήταν η Νέλλη Κουβελάκη.
Ξεχωριστή νότα στις εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου έδωσε η παρουσία στο λιμάνι της Πύλου, της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού “Ναβαρίνον”, με εκατοντάδες κόσμου να την επισκέπτονται το Σάββατο και την Κυριακή.