Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν χθες Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, το πρωί, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας, με τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν κατά της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Η απεργιακή συγκέντρωση, των συνδικάτων και των σωματείων του ΠΑΜΕ, άρχισε στις 10 χθες το πρωί, στην πλατείας 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Καράμπελας, και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Άρη Κομπότη.
Έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην οδό Αριστομένους, έγινε η άλλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και άρχισε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί.
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έκαναν ομιλίες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Γαλιώτος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Μουλάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, ο γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Γιώργος Δημητρακόπουλος, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Σταματίνα Νακοπούλου, η πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών, Χρυσάνθη Μάλλιου, ο εκπρόσωπος φοιτητικών συλλόγων της Καλαμάτας, Θεόδωρος Γιαννακόπουλος, ο εκπρόσωπος συνταξιούχων της ΔΕΗ Κώστας Σαρδέλης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας και ο Γιώργος Πετρόπουλος.
Οι συγκεντρωθέντες τόσο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όσο και στο Εργατικό Κέντρο, μετά το πέρας ομιλιών πραγματοποίησαν πορείες έως την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου διαλύθηκαν ήρεμα.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, σημείωσε: “Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, άνεργοι
Δεν αντέχουμε άλλο την Ακρίβεια, τις Ανισότητες, την Φτώχεια, είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε.
Η σημερινή απεργία είναι υπόθεση όλων μας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων γιατί όλοι εμείς βιώνουμε τις πολιτικές λιτότητας, ύφεσης, ακρίβειας και φτωχοποίησης.
Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται.
Απεργούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, διεκδικούμε αύξηση μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπή διαβίωση.
Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα.
Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς να διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική.
Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!
Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.
Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στην φτώχεια.
Η αξία των μισθών συνεχώς μειώνεται, ενώ οι τιμές των καθημερινών αναγκών αυξάνονται.
Αυτό αυξάνει τις υπάρχουσες ανισότητες, με τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τα ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο.
Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση, ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δίκαιη φορολογία.
Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης
- Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκά επίπεδα.
- Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της ΕΓΣΣΕ
- Επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των ΣΣΕ
- Μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα υγρά καύσιμα
- Ανώτατα όρια τιμών στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηροί φόροι στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών για να διασφαλισθεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτήν την κρίση
- Το δικαίωμα στο φαγητό και σε ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται.
Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς.
Οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την Κρίση. Το τίμημα της αδράνειας ή της υιοθέτησης λανθασμένων αντιδράσεων, όπως αυξήσεις επιτοκίων, πάγωμα μισθών κ. λ. π. θα είναι καταστροφικό.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα επιβάλλεται να έχουν μια θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων κατά την κρίση.
Ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι έχουμε μόνο μία επιλογή να απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες, αδιέξοδα στην Ελληνική κοινωνία και ανακυκλώνουν την ύφεση.
Απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθηκες υγείας και ασφάλειας».
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 23Ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Σχετικά με την συγκέντρωση της πλατείας 23ης Μαρτίου από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα N. Μεσσηνίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 Νοέμβρη σωματεία και εργαζόμενοι, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Τα μέλη των σωματείων από τα ξημερώματα βρέθηκαν στου χώρους δουλειάς να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το διακύβευμα της απεργίας, να κάνουν το βήμα να απεργήσουν. Σε εργοτάξια και εμπορικά καταστήματα περιφρουρήθηκε η απεργία και δεν λειτούργησε κανένα εργοτάξιο στην Καλαμάτα όπως και της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο.
Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι των σωματείων που έφεραν εικόνα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, με χαιρετισμούς από το Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, από το συνδικάτο οικοδόμων, εκπροσώπους εκπαιδευτικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Άρη Κομπότη, γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος, τροφίμων, ποτών, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:
Δεν ανεχόμαστε την ενεργειακή φτώχεια ιδιαίτερα σε συνθήκες που οι ενεργειακοί κολοσσοί θησαυρίζουν και η χώρα μας διαφημίζεται σαν ενεργειακός κόμβος. Δεν γίνεται να ανάβουμε το φούρνο και το θερμοσίφωνο με το χρονόμετρο για να μην κάψουμε πολύ ρεύμα και οι παρόχοι ρεύματος να έχουν σκάσει από τα κέρδη, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Κανένας εργάτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τις ντροπιαστικές εικόνες, που πρέπει να τσακιστούν πριν γενικευτούν, όπως οι περικοπές βασικών ειδών από το διαιτολόγιο βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς.
Επίσης κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας που με απαράδεκτες δικαιολογίες αρνήθηκε να εγγράψει το Συνδικάτο μέλος του ΕΚ. Υπέδειξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την εγγραφή του στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου για 10 μήνες. Τελικά, και αφού τελικά αναγκάστηκε να το φέρει ως θέμα στο ΔΣ μετά από εξώδικο του Συνδικάτου, με ανυπόστατες δικαιολογίες απέρριψε την αίτηση εγγραφής. Η πλειοψηφία της διοίκησης με πρόταση του Γραμματέα, (ΣΥΡΙΖΑ) και γελοία επιχειρήματα του Προέδρου (ΔΑΚΕ-ΝΔ), αρνήθηκαν να γράψουν το συνδικάτο στην δύναμη του Εργατικού Κέντρου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έφερε ως δικαιολογία ότι το σωματείο δεn συμμορφώνεται με το νόμο Χατζηδάκη και πιο συγκεκριμένα με την εγγραφή στο μητρώο ΓΕΜΗΣΟΕ (πράγμα που δεν έχει κάνει ούτε η ΓΣΕΕ, ενώ εκκρεμεί και απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα του νόμου).
Τέλος από αύριο όλοι μας ριχνόμαστε στην μάχη για να είμαστε ακόμα περισσότεροι την επόμενη φορά. Επειδή τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, επειδή οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω αν το πάρουν απόφαση.
Απεργιακές συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων έγιναν στην Μεσσήνη και στην Κυπαρισσία».