Με αφορμή κάποια από εκείνα που ακούμε από μερίδα δημοσιογράφων, οι οποίοι προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, σχετικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μου ήλθαν στο νου τα λόγια του Γάλλου δημοσιογράφου και συγγραφέα Henri Béraud (Ανρί Μπερό), 1885-1958: «Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει».
Ένα βασικό απόφθεγμα που πρέπει να “κεντρίζει” πάντα (ως και προς τα δύο σκέλη), εμάς τους δημοσιογράφους, στις δύσκολες περιπτώσεις και να καθορίζει τη στάση μας κάνοντάς μας πιο επιφυλακτικούς και ερευνητικούς. Να μη λέμε και να μην υποστηρίζουμε (με ελαφρά τη καρδία) καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε και να μην υιοθετούμε άκριτα, ότι ακούμε από δω και κει.
Πέραν αυτής της κατηγορίας, υπάρχουν και κάποιοι δημοσιογράφοι – τηλεπερσόνες που ακολούθησαν με πάθος την… κυβερνητική γραμμή, μετά την πρώτη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδίδοντας σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος -εστιάζοντας προφανώς στον Σταθμάρχη της Λάρισας-, το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα της χώρας, είπε: «…όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».
Μια μερίδα, λοιπόν, δημοσιογράφων της τηλεόρασης -κατά κανόνα- “κατακρεούργησε” τον Σταθμάρχη -που όπως όλα δείχνουν έκανε τραγικό λάθος, βάζοντας τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος γραμμή-, αλλά παρέβλεψε όλες τις ελλείψεις, παραλείψεις άλλων εμπλεκομένων και παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλούς κυκλοφορίας, λόγω των οποίων δεν αποτράπηκε το πολύνεκρο δυστύχημα, το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό στη χώρα μας. Διερωτήθηκαν αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για να αποφευχθεί η σύγκρουση αμαξοστοιχιών με 450 ή ακόμη και 900 (αν πρόκειται για δύο επιβατικούς συρμούς) επιβατών, με το όποιο λάθος (άπειρου ή έμπειρου) Σταθμάρχη; Δεν αντιλήφθηκαν τα τεράστια κενά ασφαλείας; Δεν έμαθαν για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις προσωπικού στον Οργανισμό;
Προφανώς αυτό λίγο τους νοιάζει, αρκεί να υποστηρίξουν την κυβερνητική γραμμή.
Όμως, ο Πρωθυπουργός τους… άδειασε, καθώς μετά την κατακραυγή που προκάλεσε, αποδίδοντας αρχικά, προ ημερών, το δυστύχημα σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, επανήλθε σήμερα, αλλάζοντας τακτική. Σε ανάρτησή του στο Facebook και αφού παραδέχτηκε ότι «δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα» και ζήτησε «μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς…».
Πέντε μέρες μετά την εθνική τραγωδία, με τη χώρα να θρηνεί τους δεκάδες νεκρούς και αγνοουμένους, ο Πρωθυπουργός, έπειτα από την οργή που έχει ξεσπάσει παραδέχθηκε ότι «…δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί…».
Αυτή είναι η ουσία για το δυστύχημα, για την παραδοχή της οποίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη χρειάστηκαν 5 ημέρες. Οι δημοσιογράφοι – τηλεπερσόνες πήραν τη γραμμή;
Γ. Ξ.
Υ.Γ. Είμαι ευτυχής που σε μιά άλλη περίοδο υπηρετήσαμε μία διαφορετική δημοσιογραφία, σε έναν εντελώς διαφορετικό “χώρο”, και με στελέχη άλλου βεληνεκούς στα ΜΜΕ, με εφημερίδες με ημερήσιες κυκλοφορίες άνω των 200.000 φύλλων. Πράγματα που σήμερα φαντάζουν… εξωπραγματικά