Στη δεύτερη, μέσα σε τρία 24ωρα, μετά από αυτήν της Παρασκευής, κινητοποίησή τους, προχώρησαν σήμερα (4/2/19) Δευτέρα, αγρότες της Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας και πάλι μηχανοκίνητη πορεία στην Καλαμάτα, η οποία είχε κατάληξη την οδό Ψαρών, έξω από το Διοικητήριο.
Σε τοπικό επίπεδο, πέραν των πανελλαδικών αιτημάτων, προβλήθηκαν τα αιτήματα, της αδυναμίας απορρόφησης του γάλακτος «από τις πολυεθνικές», τονίζοντάς το ως μείζον θέμα και όχι η χαμηλή τιμή, όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ενώ για τους αγρότες τα θέματα της δακοκτονίας, καθώς από την δακοπροσβολή επλήγη η ελαιοπαραγωγή, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Μεσσηνίας να έχουν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους. Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό των αποζημιώσεων.
Επιτροπή αγροτών από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα.
Η μηχανοκίνητη φάλαγγα των αγροτών από 25 περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην Καλαμάτα λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, από την οδό Αθηνών και μέσω των οδών Αριστομένους (από τον πεζόδρομο), Δημοσθένους και Ψαρών, κατέληξε έξω από το διοικητήριο. Από το τέλος της φάλαγγας, στην οδό Αριστομένους έκοψαν 20 περίπου οχήματα, τα περισσότερα από τα οποία αγροτικά αυτοκίνητα, ανέβηκαν στην κεντρική πλατεία και σταμάτησαν στο νότιο τμήμα της. Κάποιοι αγρότες πήραν ένα δέμα σανό και το πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, η είσοδος των οποίων βρίσκεται στην αρχή της Βασ. Γεωργίου.
Μισή ώρα μετά τα οχήματα κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο, όπου συνενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαμαρτυρόμενους. Εκεί, στις σκάλες του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας, όπου οι διαμαρτυρόμενοι έχυσαν γάλα, έκλεισαν ραντεβού συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη.
Ειδικότερα, από τις εξωτερικές σκάλες της νότιας εισόδου του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα, ο αγροτοκτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, όπως είπε, ο Παναγιώτης Θλιμμένος, από το Μελιγαλά, ο οποίος μετείχε στις κινητοποιήσεις, μιλώντας τηλεφωνικά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη -με πρωτοβουλίας του τελευταίου- του διατύπωσε αίτημα συνάντησης μαζί του μαζί με άλλους αγροτοκτηνοτρόφους. Όπως είπε ο κ. Θλιμμένος στον υπουργό, «οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γάλα» του είπε και πρόσθεσε: «δεν είναι ότι το πουλάμε 60 λεπτά και έρχονται και το παίρνουν, δεν το παίρνουν καθόλου κύριε υπουργέ, αιμορραγούμε, ποια μέρα να έρθουμε;».
Όπως είπε ο κ. Θλιμμένος μετά μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκλεισε ένα ραντεβού με τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη συνάντησης μαζί του με αγροτοκτηνοτρόφους. Για το χρόνο συνάντησης θα ενημερωθεί εντός της ημέρας από το γραφείο του υπουργού.
Στις 2 μετά το μεσημέρι, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από την οδό Ψαρών με τα οχήματά τους, μέσω της οδού Μακεδονίας και της Νέας Εισόδου.
Σε δηλώσεις που έγιναν στην είσοδο του Διοικητηρίου, εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε:
«Όπως καλά γνωρίζετε από την προηγούμενη Κυριακή είμαστε στο δρόμο, με πολλές κινητοποιήσεις και πολλές ενέργειες, που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα, πάντα συντονισμένοι με το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών. Σήμερα από κοινού ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού προγραμματίσαμε την σημερινή κινητοποίηση με τα αγροτικά μας μηχανήματα εδώ. Όσον αφορά τα τοπικά προβλήματα είμαστε σε αναβρασμό, καθώς έχουμε σοβαρά προβλήματα με το θέμα του γάλακτος, σχετικά με τους κτηνοτρόφους. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα οι πολυεθνικές και οι μεγάλες εταιρείες έχουν πάρει το γάλα και έχουν αφήσει τους παραγωγούς απλήρωτους. Το άλλο θέμα είναι η δακοκτονία, πρόβλημα από το οποίο χάθηκαν μεγάλα ποσά για τους αγρότες και από το οικογενειακό μας εισόδημα. Εμείς θα δώσουμε ένα ψήφισμα σε αρμόδιους της περιφέρειας και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και τις επόμενες ημέρες κλιμακώνοντας. Δεν σταματάμε, η σημερινή κινητοποίηση είναι μία απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα την πραγματοποιούσαμε με τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη την Πελοπόννησο αποφασίζουμε από κοινού, έχουμε κοινά αιτήματα με όλους τους αγρότες της Ελλάδας που συντονίζεται από κεντρικό όργανο αγροτών».
Επίσης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, δήλωσε:
«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μετά τα μπλόκα που έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα. Τα αιτήματα μας έχουν δοθεί στον υπουργό τις τελευταίες μέρες αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει σε κανένα και σε αυτά. Αντίθετα ήταν προκλητικός. Τα τρία μεγάλα θέματα που αφορούν το νομό μας είναι για τους κτηνοτρόφους, για το θέμα της δακοκτονίας, για το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και για το θέμα με τις οξύτητες των ελαιολάδων που παρατηρούνται φέτος. Πάρθηκαν από τους εμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής. Από το υπουργό δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Απαντάμε στον υπουργό ότι θα είμαστε στους δρόμους και στα μπλόκα. Ακόμα περισσότερο μας πείσμωσε η ενέργεια που έκανε ο υπουργός σε βάρος των συναδέλφων μας στη Νίκαια, όπου την πρώτη μέρα ου βγήκαν οι αγρότες στα μπλόκα τη δεύτερη μέρα τους είχε στείλει κλητήριο να πάνε στα δικαστήρια. Ο αγώνας μας είναι πέρα ως πέρα δίκαιος. Εμείς θα συνεχίσουμε φεύγοντας από δω να δυναμώσουμε τα μπλόκα μας και η απάντηση θα είναι μπλόκα παντού. Και στο Χανδρινού και στη Μεσσήνη μέρα με τη μέρα μαζεύονται περισσότερα τρακτέρ και θα ξανάρθουμε στην Καλαμάτα ή κάπου αλλού θα στήσουμε μπλόκο, δεν υπάρχει άλλη λύση».