Συνεχίστηκαν σήμερα Πέμπτη (30/1/20) οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Μεσσηνία, οι οποίοι μετά τα μπλόκα που είχαν από τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσσήνη, μπήκαν το μεσημέρι με τα αγροτικά τους μηχανήματα και οχήματα στην Καλαμάτα και μέσω της κεντρικής οδού Αριστομένους κατέληξαν στην οδό Ψαρών έξω από το Διοικητήριο.
Εκεί, οι αγρότες, έχυσαν τρία πεντόλιτρα ελαιόλαδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χαμηλή τιμή του, έξω από το Διοικητήριο, ενώ αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων επισκέφθηκε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου -στον 4ο όροφο- και συναντήθηκε μαζί του. Η αντιπροσωπεία των αγροτών ανέπτυξε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον κ. Αναστασόπουλο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Aναστασόπουλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα ως προς το κορυφαίο ζήτημα που θέτει και έχει να κάνει με την χαμηλή τιμή του ελαιολάδου.
Ο κ. Αναστασόπουλος, αφού σημείωσε ότι η περιφερειακή αρχή έχει πάγια εκφρασμένη θέση ότι πρέπει να υπάρξει κεντρική πολιτική στο θέμα του ελαιολάδου, μετέφερε προς την αντιπροσωπεία των αγροτών ότι σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αρχής έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις και έργα για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος -όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης- αποτελεί προτεραιότητα για την σημερινή πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μεταξύ άλλων, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία που ήδη ξεκινήσει για την δακοκτονία, στην προσπάθεια για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όπως επίσης και για την αποκατάσταση των υφιστάμενων και κατασκευή νέων υποδομών για την άρδευση καλλιεργειών.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Νωίτερα ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, είπε προς τον κ. Αναστασόπουλο:
«Έχουμε φέρει κάποια αιτήματα, τα οποία είναι αιτήματα επιβίωσης για τη φτωχομεσαία και μικρή αγροτιά. Εμείς αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Από τότε που θυμάμαι εγώ είμαι τώρα 52 χρόνων, δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο από τους αρμόδιους εδώ αντιπεριφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους και τα λοιπά, απ’ όλους γενικότερα τους ανθρώπους που σχετίζονται με τη με τον κόσμο εδώ με το λαό με τη αγροτική οικογένεια ότι θα γίνουν αναδιαρθρώσεις ότι θα γίνουν το ένα θα γίνει το άλλο. Εμείς βλέπουμε τα χωριά μας να ερημώνουν, κατοικούμε στα χωριά και δεν βλέπουμε έναν άνθρωπο να πούμε καλημέρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που μας ξεκληρίζει τα τελευταία χρόνια».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος είπε:
«Σας άκουσα που λέτε να γίνουν έργα, κι αυτά τα ακούγαμε χρόνια. Να γίνουν έργα… Ένα Φιλιατρινό φράγμα έχει γίνει χρόνια και δεν δουλεύει, εμείς στο Χανδρινού ένα αρδευτικό το παλεύουμε 4-5 χρόνια για να γίνει 10 χιλιόμετρα αρδευτικό. Οι δρόμοι οι αγροτικοί έχουμε φτάσει σε σημείο που να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στα χωράφια μας. Αυτά που ακούμε από σας μπορεί να είναι ωραία. Κι εμείς συμφωνούμε αλλά με το θα δεν γίνεται τίποτα».
Ένας ακόμα εκπρόσωπος των κινητοποιηθέντων ανέφερε:
«Είναι αυτό που έχουμε με το εργατικό δυναμικό. Ξέρετε και γνωρίζετε πολύ καλά και σαν περιφέρεια και σαν κράτος ότι μπαίνουν από Τρίτες χώρες και δουλεύουν σε συγκομιδές και πάνε τα λεφτά έξω μαύρα. Εμείς λέμε ναι να είναι όλοι ασφαλισμένοι, αλλά να μας βρουν ένα τρόπο απλό, εύκολο, αυτοί που έρχονται για 60 ημέρες με διαβατήριο μέσα σαν τουρίστες να μπορούν να κόψουν ένα εργόσημο. Να είναι και οι παραγωγοί καλυμμένοι γιατί είναι 10.500 ευρω το πρόστιμο και λίγο – πολύ χρησιμοποιούμε από τρεις με τέσσερις εργάτες ο καθένας».
Αναφερόμενος όμως και στα δασικά, ο εκπρόσωπος των αγροτών ανέφερε: «Δεύτερον με τα δασικά. Μας πήρανε τις περιουσίες αγορασμένες από κρατική τράπεζα τότε, την αγροτική με συμβόλαια με χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσια έγγραφα τα οποία οι ίδιοι μας τα είχαν δώσει και μας τα βγάλανε δασικά, διότι λέει το 1945 ήτανε λόγγοι. Εγώ θα συμφωνήσω, μπορεί να ήτανε λόγγοι. Μπορεί κανένας να σκεφτεί αν αυτά που καλλιεργούνται σήμερα στη Μεσσηνία και πανελλαδικά γενικότερα, υπήρχαν το 1945 τι θα ήταν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα; Αυτά τα πράγματα πέρασαν στα ψιλά γράμματα και μας περάσανε σαν καταπατητές. Δεν είμαστε καταπατητές. Ναι κάποια μπορεί να έχουν καταπατηθεί. Αυτά μπορούν να τα βρουν όμως. Και πήγαμε στο 1945. Γιατί να μην πηγαίναμε στο 1900. Εκεί που βγάλαμε 150.000 στρέμματα στην Μεσσηνίανα βγάζαμε όλη τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα δασική. Γατί εδώ η Καλαμάτα το 45 και το 20 δεν ήταν αυτή που είναι τώρα, ήταν μικρότερη».
Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Παν. Θλιμμένος, είπε:
«Η κτηνοτροφία βρίσκεται στην τρίχα για να πέσει στο γκρεμό σε μία τρίχα κρατιέται τη Γεωργία τελειώνει, το μόνο εισόδημα που είχαμε ήταν το λάδι, τελείωσε και το λάδι τα σύκα έχουνε τελειώσει οι σταφίδες Από ότι βλέπω έχουν ξεκολωθεί όλες γιατί στην περιοχή μου επάνω στο Μελιγαλά υπήρχαν αμπέλια σταφίδες τα έχουνε ξεριζώσει όλοι και καθόμαστε στα καφενεία».
Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοντοβούνιων Κτηνοτρόφων ανέφερε:
«Κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξουν οι κύριοι τι θέλουν παραγωγούς ή μεταπράτες και δεύτερον δεν μπορούνε κύριοι αυτοί που μας παίρνουν τα γάλατα να πληρώνουν 65 λεπτά το γάλα το πρόβειο και να πουλάμε 7,5 ευρώ φέτα 10 ευρώ μυζήθρα και οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί εμείς να πληρώνουμε καρπούς, ρεύματα, εργάτες και λοιπά και να μη μας δίνουν τα λεφτά μας το μήνα. Να μας πληρώνουν το 60% ή το 40% και τα υπόλοιπα σε ένα χρόνο».
Ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αφού του άκουσε είπε:
«Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι θα είμαστε δίπλα σας για τα θέματα που είναι έξω από μας για εκείνα που είναι δικά μας σας τα δίνω και γραπτώς να τα δώσω σε σένα προεδρε της ομοσπονδίας εδώ δεν τα έχω γράψει συνομοσπονδία γιατί δεν την είχε η ανακοίνωση όμως θα το συμπληρώσουμε είναι για όλους όσους παρίστασθε και τους ανθρώπους που έχετε κάτω και να τους μεταφέρετε τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας».
ΤΑ ΑΙΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι τα εξής:
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση .
- Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών, και απαιτούμε την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοση τους για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των έμπορων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα στο εμπόριο την διακίνηση των προϊόντων. Κρατικός έλεγχος για της παράνομες Ελληνοποιήσεις η οποίες υποβαθμίζουν τα αγροτικά προϊόντα.
- Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το Καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αποκλειστικά δημόσια υγεία και πρόνοια.
- Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα , κατάργηση προκαταβολής φόρου και τεκμηρίων διαβιώσεις.
- Κόστος παραγωγής:
– Αφορολόγητο πετρέλαιο
– Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος
– Κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά) - Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα . Άμεση κάλυψη των φετινών καταστροφών, αλλαγή αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει το 100 % της πραγματικής ζημιάς που θα έχει υποστεί ο παραγωγός
- Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις ανάρτησης των δασικών χαρτών του 1945 και αντικατάσταση τους, με νεώτερους και σύνδεση με το ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αγροτοκτηνοτρόφους.
- Αύξηση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓA.Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – χωραφιού για δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ
- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.